27 C
Willemstad
• donderdag 19 mei 2022 05:31

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Casha: Illegaliteit viert hoogtij

‘Enorme groep verhuurders die regels aan hun laars lappen’


Willemstad – Naast degenen die keurig netjes volgens de regels verhuren, is er volgens Casha een enorme groep verhuurders die alles aan hun laars lappen en ‘keihard lachend’ hun tweede huis, een bijgebouw of schuurtje aan toeristen verhuren zonder bij te dragen aan de economie.

- Advertentie -

 

Eén van de belangrijke speerpunten van belangenverenging Casha (Curaçao Apartment Small Hotel Association) is ‘Level Playing Field’: een gelijk speelveld ofwel gelijke concurrentie voor alle deelnemers. Daarvan is echter geen sprake.

,,Er worden volgens de makelaars meer dan ooit tweede huizen verkocht aan buitenlanders met de bedoeling deze te verhuren. Ze nemen vaak niet de moeite om zich te registreren, ook omdat ze niet geïnformeerd worden over de rechten en de plichten als verhuurder. Het huis wordt vanuit het buitenland verhuurt, de inkomsten komen binnen op een buitenlandse bankrekening en geen haan die ernaar kraait.”

Volgens Casha kan bij de bekende boekingssites, zoals Airbnb en Booking.com, iedereen zijn accommodatie te huur aanbieden en wordt er geen controle uitgeoefend of er daadwerkelijk belasting wordt afgedragen. ,,Dit motiveert de eerlijke verhuurder niet.”

Leden van Casha voldoen volgens secretaris Gonny Vree wel aan alle vereisten wat betreft vergunningen, registratie Kamer van Koophandel en Crib (Belastingdienst), hygiëne, veiligheid, comfort en persoonlijke aandacht.

,,Property management draait gouden tijden, de beheermaatschappij is meestal geregistreerd maar de eigenaren van de huizen niet. De beheermaatschappij betaalt vaak wel belasting, maar de eigenaren van de woningen niet. Soms beheert een beheermaatschappij meer dan honderd huizen. Wijken staan vol met villa’s voor de verhuur, zowel op Bándabou als Bándariba en in de stad, je struikelt over het aanbod van de te huren accommodaties.”

Casha zegt dat er op Facebook een ‘explosie is van accommodatieaanbod in de illegale sfeer’. ,,Veel aanbieders van accommodaties verhuren zonder de wettelijk verplichte omzetbelasting af te dragen en zonder dat er aangifte wordt gedaan van de inkomsten.”

De ‘illegale verhuurder’ voelt zich volgens de branchevereniging onaantastbaar, ‘want in de afgelopen vijftien jaar is er geen zichtbare actie geweest om dit enorme probleem aan te pakken’. ,,De regering controleert niet en handhaaft nauwelijks.”

Het is zelfs erger, stelt Casha. ,,Bij de Sbab (Stichting Belastingaccountantsbureau, red.) weten ze niet waar ze beginnen moeten en controleren ze ondernemers die wél keurig geregistreerd zijn in plaats van deze misstanden aan te pakken.”

Secretaris Vree vertelt een anekdote, namelijk dat één van de Sbab-medewerkers die de opdracht had gekregen de illegale verhuur te onderzoeken bij Casha kwam met de vraag over de bezettingscijfers van de leden; op de reactie van één van de bestuursleden van Casha van ‘u gaat toch niet de mensen controleren die aan alle eisen voldoen’, luidde het antwoord: ‘We moeten toch ergens beginnen’.

Geen Level Playing Field

Wat is er gebeurd met onder andere het Landsbesluit Level Playing Field, waarvoor in mei 2018 een taskforce is opgericht met de bedoeling een zo groot mogelijk draagvlak te creëren voor een gelijk speelveld, waarin de verschillende sectoren zich houden aan de eenduidige regels en men gezamenlijk bijdraagt?, wil Casha weten.

,,Daarna kwam Turi, de verplichting om je toeristische accommodatie te registreren. Slechts een enkeling heeft aan dit verzoek gehoor gegeven. Met name vanwege de gebrekkige communicatie.”

Al in 2017 is er op verzoek van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en Financiën een voorstel ontvangen van Airbnb, waarin Airbnb rechtstreeks belasting wil gaan innen bij de verhuurder, zo vervolgt de belangenvereniging.

,,Op dit moment ligt er een wetsvoorstel op tafel waar men erg geheimzinnig over doet en waar Casha nog steeds geen inzage in heeft gehad. Volgens onze contactpersoon bij MEO staat het wetsvoorstel op de prioriteitenlijst van minister Ruisandro Cijntje.”

Tot nu heeft slechts een handjevol mensen inzage gekregen in deze nieuwe wetgeving, die voor veel leden van Casha, ondernemers in de toeristische sector, heel belangrijk is. ,,Want waarom zou je hard werken en belasting afdragen als je buurman het niet doet?”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Russische bedrijven duiken onder in illegale Nederlandse trustsector

Zeker honderd Russische bedrijven doken afgelopen jaren onder in de ondergrondse trustsector in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico voor de De Groene Amsterdammer. Op...

Democracy now! | Wednesday, May 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Code geel voor extreem saharastof

De meteorologische dienst Curaçao geeft code geel af voor extreem saharastof. De voorzorgsmededeling geldt van woensdagochtend tot donderdagochtend. Mensen met allergieën kunnen last krijgen van het stof....

Nu.cw | Banco di Caribe waarschuwt klanten voor phishing

Banco di Caribe waarschuwt haar klanten voor phishing berichten. Onlangs zijn er SMS-berichten verspreid naar klanten van de bank waarin gevraagd wordt om bankgegevens. In de berichten...

Nu.cw | Vermiste vrouw weer terecht

De 39-jarige Rochelle Teresita Amalia is weer terecht. Er werd alarm geslagen toen de vrouw maandag van huis vertrok om boodschappen te doen en is niet meer...
- Advertentie -
- Advertentie -