25.7 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Casha: Illegaliteit viert hoogtij

‘Enorme groep verhuurders die regels aan hun laars lappen’


Willemstad – Naast degenen die keurig netjes volgens de regels verhuren, is er volgens Casha een enorme groep verhuurders die alles aan hun laars lappen en ‘keihard lachend’ hun tweede huis, een bijgebouw of schuurtje aan toeristen verhuren zonder bij te dragen aan de economie.

 

Eén van de belangrijke speerpunten van belangenverenging Casha (Curaçao Apartment Small Hotel Association) is ‘Level Playing Field’: een gelijk speelveld ofwel gelijke concurrentie voor alle deelnemers. Daarvan is echter geen sprake.

,,Er worden volgens de makelaars meer dan ooit tweede huizen verkocht aan buitenlanders met de bedoeling deze te verhuren. Ze nemen vaak niet de moeite om zich te registreren, ook omdat ze niet geïnformeerd worden over de rechten en de plichten als verhuurder. Het huis wordt vanuit het buitenland verhuurt, de inkomsten komen binnen op een buitenlandse bankrekening en geen haan die ernaar kraait.”

Volgens Casha kan bij de bekende boekingssites, zoals Airbnb en Booking.com, iedereen zijn accommodatie te huur aanbieden en wordt er geen controle uitgeoefend of er daadwerkelijk belasting wordt afgedragen. ,,Dit motiveert de eerlijke verhuurder niet.”

Leden van Casha voldoen volgens secretaris Gonny Vree wel aan alle vereisten wat betreft vergunningen, registratie Kamer van Koophandel en Crib (Belastingdienst), hygiëne, veiligheid, comfort en persoonlijke aandacht.

,,Property management draait gouden tijden, de beheermaatschappij is meestal geregistreerd maar de eigenaren van de huizen niet. De beheermaatschappij betaalt vaak wel belasting, maar de eigenaren van de woningen niet. Soms beheert een beheermaatschappij meer dan honderd huizen. Wijken staan vol met villa’s voor de verhuur, zowel op Bándabou als Bándariba en in de stad, je struikelt over het aanbod van de te huren accommodaties.”

Casha zegt dat er op Facebook een ‘explosie is van accommodatieaanbod in de illegale sfeer’. ,,Veel aanbieders van accommodaties verhuren zonder de wettelijk verplichte omzetbelasting af te dragen en zonder dat er aangifte wordt gedaan van de inkomsten.”

De ‘illegale verhuurder’ voelt zich volgens de branchevereniging onaantastbaar, ‘want in de afgelopen vijftien jaar is er geen zichtbare actie geweest om dit enorme probleem aan te pakken’. ,,De regering controleert niet en handhaaft nauwelijks.”

Het is zelfs erger, stelt Casha. ,,Bij de Sbab (Stichting Belastingaccountantsbureau, red.) weten ze niet waar ze beginnen moeten en controleren ze ondernemers die wél keurig geregistreerd zijn in plaats van deze misstanden aan te pakken.”

Secretaris Vree vertelt een anekdote, namelijk dat één van de Sbab-medewerkers die de opdracht had gekregen de illegale verhuur te onderzoeken bij Casha kwam met de vraag over de bezettingscijfers van de leden; op de reactie van één van de bestuursleden van Casha van ‘u gaat toch niet de mensen controleren die aan alle eisen voldoen’, luidde het antwoord: ‘We moeten toch ergens beginnen’.

Geen Level Playing Field

Wat is er gebeurd met onder andere het Landsbesluit Level Playing Field, waarvoor in mei 2018 een taskforce is opgericht met de bedoeling een zo groot mogelijk draagvlak te creëren voor een gelijk speelveld, waarin de verschillende sectoren zich houden aan de eenduidige regels en men gezamenlijk bijdraagt?, wil Casha weten.

,,Daarna kwam Turi, de verplichting om je toeristische accommodatie te registreren. Slechts een enkeling heeft aan dit verzoek gehoor gegeven. Met name vanwege de gebrekkige communicatie.”

Al in 2017 is er op verzoek van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en Financiën een voorstel ontvangen van Airbnb, waarin Airbnb rechtstreeks belasting wil gaan innen bij de verhuurder, zo vervolgt de belangenvereniging.

,,Op dit moment ligt er een wetsvoorstel op tafel waar men erg geheimzinnig over doet en waar Casha nog steeds geen inzage in heeft gehad. Volgens onze contactpersoon bij MEO staat het wetsvoorstel op de prioriteitenlijst van minister Ruisandro Cijntje.”

Tot nu heeft slechts een handjevol mensen inzage gekregen in deze nieuwe wetgeving, die voor veel leden van Casha, ondernemers in de toeristische sector, heel belangrijk is. ,,Want waarom zou je hard werken en belasting afdragen als je buurman het niet doet?”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -