30 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Casha: Illegaliteit viert hoogtij

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Casha: Illegaliteit viert hoogtij

‘Enorme groep verhuurders die regels aan hun laars lappen’


Willemstad – Naast degenen die keurig netjes volgens de regels verhuren, is er volgens Casha een enorme groep verhuurders die alles aan hun laars lappen en ‘keihard lachend’ hun tweede huis, een bijgebouw of schuurtje aan toeristen verhuren zonder bij te dragen aan de economie.

 

Eén van de belangrijke speerpunten van belangenverenging Casha (Curaçao Apartment Small Hotel Association) is ‘Level Playing Field’: een gelijk speelveld ofwel gelijke concurrentie voor alle deelnemers. Daarvan is echter geen sprake.

,,Er worden volgens de makelaars meer dan ooit tweede huizen verkocht aan buitenlanders met de bedoeling deze te verhuren. Ze nemen vaak niet de moeite om zich te registreren, ook omdat ze niet geïnformeerd worden over de rechten en de plichten als verhuurder. Het huis wordt vanuit het buitenland verhuurt, de inkomsten komen binnen op een buitenlandse bankrekening en geen haan die ernaar kraait.”

Volgens Casha kan bij de bekende boekingssites, zoals Airbnb en Booking.com, iedereen zijn accommodatie te huur aanbieden en wordt er geen controle uitgeoefend of er daadwerkelijk belasting wordt afgedragen. ,,Dit motiveert de eerlijke verhuurder niet.”

Leden van Casha voldoen volgens secretaris Gonny Vree wel aan alle vereisten wat betreft vergunningen, registratie Kamer van Koophandel en Crib (Belastingdienst), hygiëne, veiligheid, comfort en persoonlijke aandacht.

,,Property management draait gouden tijden, de beheermaatschappij is meestal geregistreerd maar de eigenaren van de huizen niet. De beheermaatschappij betaalt vaak wel belasting, maar de eigenaren van de woningen niet. Soms beheert een beheermaatschappij meer dan honderd huizen. Wijken staan vol met villa’s voor de verhuur, zowel op Bándabou als Bándariba en in de stad, je struikelt over het aanbod van de te huren accommodaties.”

Casha zegt dat er op Facebook een ‘explosie is van accommodatieaanbod in de illegale sfeer’. ,,Veel aanbieders van accommodaties verhuren zonder de wettelijk verplichte omzetbelasting af te dragen en zonder dat er aangifte wordt gedaan van de inkomsten.”

De ‘illegale verhuurder’ voelt zich volgens de branchevereniging onaantastbaar, ‘want in de afgelopen vijftien jaar is er geen zichtbare actie geweest om dit enorme probleem aan te pakken’. ,,De regering controleert niet en handhaaft nauwelijks.”

Het is zelfs erger, stelt Casha. ,,Bij de Sbab (Stichting Belastingaccountantsbureau, red.) weten ze niet waar ze beginnen moeten en controleren ze ondernemers die wél keurig geregistreerd zijn in plaats van deze misstanden aan te pakken.”

Secretaris Vree vertelt een anekdote, namelijk dat één van de Sbab-medewerkers die de opdracht had gekregen de illegale verhuur te onderzoeken bij Casha kwam met de vraag over de bezettingscijfers van de leden; op de reactie van één van de bestuursleden van Casha van ‘u gaat toch niet de mensen controleren die aan alle eisen voldoen’, luidde het antwoord: ‘We moeten toch ergens beginnen’.

Geen Level Playing Field

Wat is er gebeurd met onder andere het Landsbesluit Level Playing Field, waarvoor in mei 2018 een taskforce is opgericht met de bedoeling een zo groot mogelijk draagvlak te creëren voor een gelijk speelveld, waarin de verschillende sectoren zich houden aan de eenduidige regels en men gezamenlijk bijdraagt?, wil Casha weten.

,,Daarna kwam Turi, de verplichting om je toeristische accommodatie te registreren. Slechts een enkeling heeft aan dit verzoek gehoor gegeven. Met name vanwege de gebrekkige communicatie.”

Al in 2017 is er op verzoek van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en Financiën een voorstel ontvangen van Airbnb, waarin Airbnb rechtstreeks belasting wil gaan innen bij de verhuurder, zo vervolgt de belangenvereniging.

,,Op dit moment ligt er een wetsvoorstel op tafel waar men erg geheimzinnig over doet en waar Casha nog steeds geen inzage in heeft gehad. Volgens onze contactpersoon bij MEO staat het wetsvoorstel op de prioriteitenlijst van minister Ruisandro Cijntje.”

Tot nu heeft slechts een handjevol mensen inzage gekregen in deze nieuwe wetgeving, die voor veel leden van Casha, ondernemers in de toeristische sector, heel belangrijk is. ,,Want waarom zou je hard werken en belasting afdragen als je buurman het niet doet?”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties