27 C
Willemstad
• donderdag 19 mei 2022 01:01

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Herstel toerisme Aruba 72 procent

De inkomsten van het toerisme zijn 9 procent minder dan in 2020.

Oranjestad – Aruba verwelkomde in 2021 ruim 800.000 toeristen. Het toerisme heeft zich daarmee vorig jaar hersteld met 72 procent, vergeleken met 2019. Opmerkelijk is dat het toerisme vanuit Nederland is toegenomen en dat het toerisme vanuit de Verenigde Staten niet is afgenomen.

,,Een herstel van 72 procent is een fantastisch resultaat, gezien de impact van de pandemie”, vindt directeur Ronella Croes van Aruba Tourism Authority (ATA). ,,In alle markten doen zich uitdagingen voor. Het hangt van diverse factoren af hoe we toeristen kunnen aantrekken om naar Aruba te komen.”

- Advertentie -

Croes geeft als voorbeeld dat Aruba hygiëneprotocollen invoerde, een speciale toeristenverzekering introduceerde en een nieuwe app introduceerde. ,,We plukken daar nu de vruchten van.”

December was een goede maand voor het eiland. Met 89.541 bezoekers kwam het toerisme uit op een herstel van 88,9 procent vergeleken met december 2019. Vanuit de Verenigde Staten kwamen de meeste bezoekers (67.525), daarna volgen Canada (5.293) en Nederland (4.555). Colombia was goed voor de vierde plek, met 3.654 bezoekers.

In heel 2021 kreeg Aruba 806.555 toeristen. Noord-Amerika was goed voor 85,6 procent, Europa bracht 53.698 toeristen (6,7 procent) en vanuit Latijns-Amerika kwamen 39.870 bezoekers (4,9 procent).

ATA merkt op dat de toename van het toerisme uit Nederland groter is in 2021 dan in 2019. Vanaf juli bleef het toerisme vanuit Nederland toenemen: 39 procent (juli), 34 procent (augustus), 27 procent (september), 23 procent (oktober), 18 procent (november) en 28 procent (december).

Ook opmerkelijk is dat het toerisme vanuit de VS tussen mei en november 2021 niet onder de 90 procent van de cijfers uit 2019 is gekomen. Volgens ATA betekent dit dat het herstel gestaag en stabiel is.

ATA heeft er hard aan gewerkt om de reputatie van Aruba hoog te houden, door stevige promotie. De boodschap dat Aruba zich aan covidprotocollen houdt werd steeds naar voren gebracht. Hierdoor lukte het ATA om het aantal annuleringen binnen de perken te houden. Toen de deltavariant op Aruba kwam en de VS het reisniveau naar Aruba verhoogde naar niveau 4, viel het niet mee om het aantal annuleringen te beperken. Dat lukte toen Aruba de protocollen weer aanpaste en nieuwe toelatingseisen invoerde.

Aruba heeft 2021 afgesloten met een verlies van 12 procent van het toerisme en in januari 2022 was er zelfs sprake van 25 procent verlies. Omicron zorgde ervoor dat veel toeristen besloten hun vakantie naar Aruba uit te stellen. Zij kijken nu naar reisplannen in 2023. Het is voor de toerismebranche lastig om dit verlies aan inkomsten nu nog terug te pakken.

Het cruisetoerisme kwam pas in juni 2021 weer op gang, toen wereldwijd cruisemaatschappijen weer mochten varen. Tot en met december bezochten ruim 138.000 cruisetoeristen het eiland, via 96 cruiseschepen. Ook in het cruisetoerisme is een stijgende trend waarneembaar.

De inkomsten van het toerisme zijn 9 procent minder dan in 2020. Dat concludeert de Centrale Bank op basis van de ‘Tourism Credits’ in het eerste en tweede kwartaal van 2021. In totaal werd 1.279,1 miljoen florin in de economie gepompt. De lagere opbrengst is het gevolg van een tijdelijke sluiting van de grenzen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Russische bedrijven duiken onder in illegale Nederlandse trustsector

Zeker honderd Russische bedrijven doken afgelopen jaren onder in de ondergrondse trustsector in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico voor de De Groene Amsterdammer. Op...

Democracy now! | Wednesday, May 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | OM zoekt getuige in kleine rode auto

Het Openbaar Ministerie is op zoek naar een getuige van een gewapende overval op Dr. Maalweg. Bij de vlucht van de vermoedelijke daders werd op hun auto...

DolfijnFM | ‘Beschuldigingen machtsmisbruik en pestgedrag Samira Rafaela kloppen niet’

De conclusies in het onderzoeksrapport naar beschuldigingen van machtsmisbruik en pestgedrag door Europarlementariër Samira Rafaela kloppen niet. Dat zegt Richard Krabbendam, Head of Office van Rafaela tegen...

DolfijnFM | Nederlandse mariniers trainen op Curaçao

Militairen van het Korps Mariniers trainen in het kader van de opleiding ‘Landingcraftsman’ op verschillende plekken op Curaçao. Er wordt met name geoefend rondom de stranden. De...
- Advertentie -
- Advertentie -