25.7 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Herstel toerisme Aruba 72 procent

De inkomsten van het toerisme zijn 9 procent minder dan in 2020.

Oranjestad – Aruba verwelkomde in 2021 ruim 800.000 toeristen. Het toerisme heeft zich daarmee vorig jaar hersteld met 72 procent, vergeleken met 2019. Opmerkelijk is dat het toerisme vanuit Nederland is toegenomen en dat het toerisme vanuit de Verenigde Staten niet is afgenomen.

,,Een herstel van 72 procent is een fantastisch resultaat, gezien de impact van de pandemie”, vindt directeur Ronella Croes van Aruba Tourism Authority (ATA). ,,In alle markten doen zich uitdagingen voor. Het hangt van diverse factoren af hoe we toeristen kunnen aantrekken om naar Aruba te komen.”

Croes geeft als voorbeeld dat Aruba hygiëneprotocollen invoerde, een speciale toeristenverzekering introduceerde en een nieuwe app introduceerde. ,,We plukken daar nu de vruchten van.”

December was een goede maand voor het eiland. Met 89.541 bezoekers kwam het toerisme uit op een herstel van 88,9 procent vergeleken met december 2019. Vanuit de Verenigde Staten kwamen de meeste bezoekers (67.525), daarna volgen Canada (5.293) en Nederland (4.555). Colombia was goed voor de vierde plek, met 3.654 bezoekers.

In heel 2021 kreeg Aruba 806.555 toeristen. Noord-Amerika was goed voor 85,6 procent, Europa bracht 53.698 toeristen (6,7 procent) en vanuit Latijns-Amerika kwamen 39.870 bezoekers (4,9 procent).

ATA merkt op dat de toename van het toerisme uit Nederland groter is in 2021 dan in 2019. Vanaf juli bleef het toerisme vanuit Nederland toenemen: 39 procent (juli), 34 procent (augustus), 27 procent (september), 23 procent (oktober), 18 procent (november) en 28 procent (december).

Ook opmerkelijk is dat het toerisme vanuit de VS tussen mei en november 2021 niet onder de 90 procent van de cijfers uit 2019 is gekomen. Volgens ATA betekent dit dat het herstel gestaag en stabiel is.

ATA heeft er hard aan gewerkt om de reputatie van Aruba hoog te houden, door stevige promotie. De boodschap dat Aruba zich aan covidprotocollen houdt werd steeds naar voren gebracht. Hierdoor lukte het ATA om het aantal annuleringen binnen de perken te houden. Toen de deltavariant op Aruba kwam en de VS het reisniveau naar Aruba verhoogde naar niveau 4, viel het niet mee om het aantal annuleringen te beperken. Dat lukte toen Aruba de protocollen weer aanpaste en nieuwe toelatingseisen invoerde.

Aruba heeft 2021 afgesloten met een verlies van 12 procent van het toerisme en in januari 2022 was er zelfs sprake van 25 procent verlies. Omicron zorgde ervoor dat veel toeristen besloten hun vakantie naar Aruba uit te stellen. Zij kijken nu naar reisplannen in 2023. Het is voor de toerismebranche lastig om dit verlies aan inkomsten nu nog terug te pakken.

Het cruisetoerisme kwam pas in juni 2021 weer op gang, toen wereldwijd cruisemaatschappijen weer mochten varen. Tot en met december bezochten ruim 138.000 cruisetoeristen het eiland, via 96 cruiseschepen. Ook in het cruisetoerisme is een stijgende trend waarneembaar.

De inkomsten van het toerisme zijn 9 procent minder dan in 2020. Dat concludeert de Centrale Bank op basis van de ‘Tourism Credits’ in het eerste en tweede kwartaal van 2021. In totaal werd 1.279,1 miljoen florin in de economie gepompt. De lagere opbrengst is het gevolg van een tijdelijke sluiting van de grenzen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -