29 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Geen quarantaine na boosterprik

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Geen quarantaine na boosterprik

‘Periode quarantaine ingekort tot 10 dagen’

Izzy Gerstenbluth | Persbureau Curacao

Willemstad – Mensen die een boostershot hebben gekregen, hoeven niet in quarantaine als zij zijn aangemerkt als ‘close contact’ van iemand met Covid-19. De boosterprik moet wel zijn toegediend minimaal een week voordat er contact was met degene die positief heeft getest.

 

Dat is gisteren bekendgemaakt tijdens een persconferentie. ,,De boosterprik begint pas een week na vaccinatie te werken”, zei epidemioloog Izzy Gerstenbluth. Ook mensen die na 15 december 2021 zelf positief hebben getest op Covid-19 hoeven niet in quarantaine als nauw contact van een besmet persoon. Gerstenbluth: ,,Vanaf die datum worden de infecties door de omikronvariant veroorzaakt.”

Bovendien is de periode van quarantaine verkort van veertien dagen naar tien dagen. Wie na zes dagen klachtenvrij is gebleven, kan de zevende dag een pcr-test laten afnemen. Dat gebeurt op kosten van de overheid, maar alleen als de afspraak voor de PCR-test via de huisarts wordt gemaakt. Is de test negatief, dan eindigt de periode van quarantaine. Een positief resultaat of niet testen betekent dat iemand de tien dagen helemaal moet uitzitten.

De quarantainetermijn kon worden verkort omdat uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen tussen 4,2 en 6 dagen voldoende virus bij zich dragen om dat aan te tonen met een PCR-test. ,,Dus als je dan op de zevende dag de test afneemt zal die in het merendeel van de gevallen negatief zijn. We nemen een acceptabel risico”, zegt Gerstenbluth.

Systeem ‘uit isolatie’ aangepast

Mensen die na een positieve PCR-test op Covid-19 verplicht in isolatie zitten, krijgen binnenkort na tien dagen per mail een herstelbewijs toegestuurd. Vanwege de vele besmettingen zitten veel mensen langer thuis dan noodzakelijk.

,,Ons kleine team kan die grote aantallen waar we nu mee te maken hebben niet aan”, gaf epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren toe tijdens een persconferentie. Het enorme aantal ‘actieve gevallen’, gisteren 11.965, is dan ook ‘fictief en niet reëel’. Het zal nog enkele dagen duren om het systeem aan te passen, maar dan zal de afhandeling van mensen die in isolatie zitten helemaal automatisch gebeuren.

,,Vanaf dat moment zal het aantal actieve gevallen enorm dalen”, zo voorspelt Gerstenbluth alvast. Dat getal zegt dus ook niets over de covidsituatie. Gerstenbluth: ,,Het is zo hoog, omdat wij steeds meer achterop lopen. Daardoor zitten er mensen thuis in isolatie die daar al uit hadden gekund.” Met het nieuwe systeem zal die achterstand snel worden ingelopen.

Het aantal actieve gevallen is volgens de Curaçaose epidemioloog sowieso geen indicatie voor de ernst van de coviduitbraak. ,,Daarvoor moet je kijken naar het aantal nieuwe besmettingen per dag en het aantal opnames in het ziekenhuis”, zegt Gerstenbluth. ,,Een daling van het aantal infecties betekent automatisch minder actieve gevallen.”

De periode voor isolatie blijft onveranderd tien dagen. Gerstenbluth: ,,Na negen dagen dragen de meeste mensen geen actief virus meer bij zich en kunnen dus anderen niet meer besmetten.” Maar wie uit isolatie gaat, kan nog wel klachten krijgen of houden en ziek worden. In dat geval moet contact worden opgenomen met de huisarts.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. @sonia:
    Begrijpend lezen is kennelijk moeilijk, maar dat betekent niet dat je een vrijbrief hebt om onjuistheden te verkondigen: de conclusie was dat bij de huidige zeer hoge R-waarde 2G statisch gezien weinig meerwaarde heeft, maar dat over 8 weken de kaarten volledig anders kunnen liggen.

  2. Hoe is deze beslissing genomen? Op basis van welke wetenschappelijke publicatie? Precies vandaag is een zeer interessante uitbundige informatie in de nieuws in Nederland gedaan over een onderzoek uitgevoerd door het TU Technische Universiteit Tilburg,het UMC,Universitair Medisch Centrum Utrecht en het AMC het Amsterdam Medisch Centrum en de conclusie is dat de 2G weder 3G zin hebben omdat geen enige vaccine meer als 10% protectie feitelijk geeft.En dat het enige dat nu zekerheid kan geven is testen en nogmaals testen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties