26 C
Willemstad
• woensdag 1 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Geen quarantaine na boosterprik

‘Periode quarantaine ingekort tot 10 dagen’

Izzy Gerstenbluth | Persbureau Curacao

Willemstad – Mensen die een boostershot hebben gekregen, hoeven niet in quarantaine als zij zijn aangemerkt als ‘close contact’ van iemand met Covid-19. De boosterprik moet wel zijn toegediend minimaal een week voordat er contact was met degene die positief heeft getest.

 

Dat is gisteren bekendgemaakt tijdens een persconferentie. ,,De boosterprik begint pas een week na vaccinatie te werken”, zei epidemioloog Izzy Gerstenbluth. Ook mensen die na 15 december 2021 zelf positief hebben getest op Covid-19 hoeven niet in quarantaine als nauw contact van een besmet persoon. Gerstenbluth: ,,Vanaf die datum worden de infecties door de omikronvariant veroorzaakt.”

Bovendien is de periode van quarantaine verkort van veertien dagen naar tien dagen. Wie na zes dagen klachtenvrij is gebleven, kan de zevende dag een pcr-test laten afnemen. Dat gebeurt op kosten van de overheid, maar alleen als de afspraak voor de PCR-test via de huisarts wordt gemaakt. Is de test negatief, dan eindigt de periode van quarantaine. Een positief resultaat of niet testen betekent dat iemand de tien dagen helemaal moet uitzitten.

De quarantainetermijn kon worden verkort omdat uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen tussen 4,2 en 6 dagen voldoende virus bij zich dragen om dat aan te tonen met een PCR-test. ,,Dus als je dan op de zevende dag de test afneemt zal die in het merendeel van de gevallen negatief zijn. We nemen een acceptabel risico”, zegt Gerstenbluth.

Systeem ‘uit isolatie’ aangepast

Mensen die na een positieve PCR-test op Covid-19 verplicht in isolatie zitten, krijgen binnenkort na tien dagen per mail een herstelbewijs toegestuurd. Vanwege de vele besmettingen zitten veel mensen langer thuis dan noodzakelijk.

,,Ons kleine team kan die grote aantallen waar we nu mee te maken hebben niet aan”, gaf epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren toe tijdens een persconferentie. Het enorme aantal ‘actieve gevallen’, gisteren 11.965, is dan ook ‘fictief en niet reëel’. Het zal nog enkele dagen duren om het systeem aan te passen, maar dan zal de afhandeling van mensen die in isolatie zitten helemaal automatisch gebeuren.

,,Vanaf dat moment zal het aantal actieve gevallen enorm dalen”, zo voorspelt Gerstenbluth alvast. Dat getal zegt dus ook niets over de covidsituatie. Gerstenbluth: ,,Het is zo hoog, omdat wij steeds meer achterop lopen. Daardoor zitten er mensen thuis in isolatie die daar al uit hadden gekund.” Met het nieuwe systeem zal die achterstand snel worden ingelopen.

Het aantal actieve gevallen is volgens de Curaçaose epidemioloog sowieso geen indicatie voor de ernst van de coviduitbraak. ,,Daarvoor moet je kijken naar het aantal nieuwe besmettingen per dag en het aantal opnames in het ziekenhuis”, zegt Gerstenbluth. ,,Een daling van het aantal infecties betekent automatisch minder actieve gevallen.”

De periode voor isolatie blijft onveranderd tien dagen. Gerstenbluth: ,,Na negen dagen dragen de meeste mensen geen actief virus meer bij zich en kunnen dus anderen niet meer besmetten.” Maar wie uit isolatie gaat, kan nog wel klachten krijgen of houden en ziek worden. In dat geval moet contact worden opgenomen met de huisarts.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

3 reacties

  1. @sonia:
    Begrijpend lezen is kennelijk moeilijk, maar dat betekent niet dat je een vrijbrief hebt om onjuistheden te verkondigen: de conclusie was dat bij de huidige zeer hoge R-waarde 2G statisch gezien weinig meerwaarde heeft, maar dat over 8 weken de kaarten volledig anders kunnen liggen.

  2. Hoe is deze beslissing genomen? Op basis van welke wetenschappelijke publicatie? Precies vandaag is een zeer interessante uitbundige informatie in de nieuws in Nederland gedaan over een onderzoek uitgevoerd door het TU Technische Universiteit Tilburg,het UMC,Universitair Medisch Centrum Utrecht en het AMC het Amsterdam Medisch Centrum en de conclusie is dat de 2G weder 3G zin hebben omdat geen enige vaccine meer als 10% protectie feitelijk geeft.En dat het enige dat nu zekerheid kan geven is testen en nogmaals testen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -