28 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | Controles in autobranche

Actiecentrum Ondermijning Curaçao: kwetsbare sector


Willemstad – Bij twee bedrijven die handelen in (tweedehands) auto’s en auto-onderdelen heeft gisteren een multidisciplinaire controle plaatsgevonden. Zo meldt het Actiecentrum Ondermijning Curaçao (ACOC).

Het betrof locaties aan de Santa Rosaweg en de Santo Domingoweg. Namen van de bedrijven worden niet genoemd. De actie vond plaats onder de vlag van het ACOC, een samenwerkingsverband tussen (overheids-)partners die zich bezighouden met de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

Deelnemende partners waren het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB), de douane, het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de Financial Intelligence Unit Curaçao (FIU voorheen het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties MOT) en het Korps Politie Curaçao (KPC).

,,De actiedag was niet alleen gericht op toezicht en controle”, aldus de woordvoerder namens ACOC. ,,De bedrijven werden ook voorgelicht over de voorwaarden waaraan voldaan moet worden als bedrijfsmatig in auto’s wordt gehandeld, zoals een vestigingsvergunning of registratie bij het FIU Curaçao.”

Het ACOC heeft de autobranche gekozen als een van de centrale thema’s waarop samenwerking plaatsvindt. Dat heeft te maken met ‘de kwetsbaarheid van deze sector’. ,,Criminelen kunnen de aankoop van auto’s gebruiken om geld wit te wassen. Maar er zijn ook andere vormen van criminaliteit, zoals illegale autohandel, autodiefstal, heling van gestolen auto’s en het omkatten van chassisnummers.”

Het ACOC zal de komende periode meer bedrijven in de autobranche bezoeken, wordt aangekondigd. Die controles zullen mede gericht zijn op het vergroten van bewustzijn rond de gevaren en risico’s die ontstaan als met criminelen in zee wordt gegaan.

Daarbij zal ook informatie worden verstrekt over het herkennen van signalen van illegale handelingen. ,,Zoals contante betalingen of een opvallend jonge klant, die de auto op naam wil zetten op naam van een (buitenlands) bedrijf.”

Ondermijning is een lastig onderwerp, licht de woordvoerder toe: ,,Je ziet het vaak niet, maar het is er wel. Daar moeten burgers en bedrijven bewust van worden gemaakt om te voorkomen dat – bewust of onbewust – wordt meegewerkt aan criminele praktijken.”

De gedachte is dat dit soort actiedagen aan die doelstelling moeten bijdragen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...