25.7 C
Willemstad
• donderdag 2 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Melding controle vooraf

Waarnemingen ter plaatse bouwlocaties gaan wel gewoon door


Willemstad – Zónder datum en tijd te noemen, zullen in het vervolg de projectontwikkelaar/eigenaar/opdrachtgever van een bouwlocatie vóóraf een aankondiging ontvangen van de Stichting Belastingaccountantsbureau over een zogeheten waarneming ter plaatse (WTP).

Dit is ‘om meer duidelijkheid te verschaffen’, aldus een persverklaring van het Kabinet van de minister van Financiën. Het gaat over controles van het Multidisciplinaire Team; een samenwerking van het Korps Politie Curaçao (KPC), de Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB), de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het ministerie van Sociale Ontwikkeling Arbeid en Welzijn (SOAW).

,,In deze aankondiging wordt vermeld dat er voornemens zijn om de bouwlocatie te bezoeken, wordt de doelstelling van de WTP aangegeven en wordt verzocht om medewerking te verlenen aan de desbetreffende medewerkers die de WTP instellen. Deze vooraankondiging zal er mede toe moeten leiden dat een WTP op een normale en ordelijke manier kan plaatsvinden.”

Wel wordt van overheidswege verzocht ervoor te zorgen dat bij WTP’s werknemers/personen volledig en juist geregistreerd zijn. ,,De controles op bouwlocaties zullen immers onverminderd doorgaan omdat uit meerdere WTP’s bij een aantal bouwlocaties is gebleken dat gemiddeld 30 procent van de aanwezige werknemers/personen niet de vereiste documenten heeft en/of niet geregistreerd staat bij de Sociale Verzekeringsbank.”

Aanleiding voor deze nieuwe aanpak is de controle eind vorige week bij Sandals Royal Resort op Santa Barbara. Bij de controle is een aantal werknemers aangehouden omdat zij niet de vereiste documenten konden tonen. Uiteindelijk blijkt dat 17 personen illegaal werkzaam waren op de betreffende locatie van wie 5 personen zelfs totaal geen documenten hadden. Aldus het Kabinet van de minister van Financiën.

,,Op de manier hoe de controle is uitgevoerd is – in de media – reeds de nodige kritiek geuit”, vervolgt het communiqué. Zo zou er sprake zijn van onnodig veel machtsvertoon door het Multidisciplinaire Team bij het betreden van het terrein en bij de controle van de aanwezige werknemers; en heeft de controle ertoe geleid dat de bouwwerkzaamheden een halve dag stil hebben gelegen. Zo haalt het Kabinet onder meer berichtgeving van het Antilliaans Dagblad aan.

,,Er wordt dus te weinig rekening gehouden met de belangen van de bouwbedrijven, waarbij een onterecht beeld wordt gecreëerd over aannemers en illegale praktijken. De Antilliaanse Aannemers Vereniging (AVV) heeft aangegeven hierover op korte termijn een overleg te willen met de overheid.”

Het Kabinet van de minister van Financiën geeft aan dat het ‘onaangekondigd bezoeken van bouwplaatsen door het Multidisciplinaire Team al jaren plaatsvindt en dus niet bepaald nieuw is’.

,,Deze zogeheten waarnemingen ter plaatse (WTP’s) worden overigens ook bij ondernemers en locaties in allerlei andere branches ingesteld. Een WTP is een directe waarneming op een locatie of bij een belastingplichtige met als doel op gestructureerde wijze feiten te verzamelen die op het heden betrekking hebben. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt in type en/of grootte van de onderneming.”

Aldus de verklaring, die tot slot nog eens wijst op het belang van het volgende: ,,Financiële onafhankelijkheid, adequate zorg, optimaal onderwijs en goede infrastructuur en een hoge mate van veiligheid op het eiland zijn alleen mogelijk met een adequaat fiscaal normbesef.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -