32 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...

NTR | Archell Thompson: ‘Verboden te huilen’ doorbreekt stigma rond emoties

Kim Hendriksen Archell Thompson staat deze week in het DNA Storytellers Café in Rotterdam met zijn nieuwste storytelling voorstelling, ‘Verboden te Huilen’. Met zijn nieuwe voorstelling wil hij een...

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke...

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Zaak homohuwelijk nog niet op de rol

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Zaak homohuwelijk nog niet op de rol

Land in hoger beroep tegen ‘baanbrekend vonnis’


Willemstad – De regering is in hoger beroep gegaan tegen het in september vorig jaar ‘baanbrekende vonnis’ waarbij het gerecht in eerste aanleg oordeelde dat het wettelijk niet kunnen sluiten van een homohuwelijk in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en discriminatieverbod. De zaak staat echter nog niet op de rol.

Vlak na dit vonnis stelde PAR-Statenlid Quincy Girigorie vragen aan de toenmalige Justitieminister Gilmar Pisas (MFK). ,,De regering is het niet eens met het vonnis en gaat in hoger beroep”, zo antwoordde Pisas naar nu blijkt vorig jaar oktober al. Zijn antwoord is nu pas naar de Staten gestuurd.

De zaak werd indertijd aangespannen door de Human Rights Caribbean Foundation (HRC). De advocaat voor deze stichting bevestigt dat het Land hoger beroep heeft aangetekend, maar dat de zaak nog niet op de rol is gezet. Waar Pisas voor in hoger beroep is gegaan, zo antwoordt hij Girigorie, is om de punten 4.1, 4.2, 4.3 en 4.4. van het vonnis. Deze punten beschrijven het volgende:

,,4.1 verklaart voor recht dat – in elk geval bij gebreke van een alternatief zoals een geregistreerd partnerschap of vergelijkbare rechtsfiguur – de uitsluiting in artikel 1:30 lid 1 BW van paren van gelijk geslacht van het huwelijk in strijd is met artikel 3 Staatsregeling en dat het Land door die uitsluiting onrechtmatig handelt jegens eiseressen; 4.2 veroordeelt het Land in de kosten van het geding aan de zijde van eiseressen gerezen, tot aan deze uitspraak begroot op 450 gulden aan griffierecht, 609,15 gulden aan oproepingskosten en 2.500 gulden voor salaris gemachtigde; 4.3 verklaart de proceskostenveroordeling uitvoerbaar bij voorraad; 4.4 wijst af het meer of anders gevorderde.”

HRC trad op voor twee vrouwen, woonachtig op Curaçao, die een relatie hebben en ruim tien jaar samenwonen. Zij willen trouwen, maar het Curaçaose Burgerlijk Wetboek kent alleen het huwelijk tussen een man en een vrouw. Zij vinden het onrechtvaardig dat de wet stellen van gelijk geslacht uitsluit van het huwelijk en voor die personen niet voorziet in een geregistreerd partnerschap of een soortgelijk stelsel.
Het Land voert aan dat de overheid geen verplichting heeft een geregistreerd partnerschap in te voeren. Volgens het Land kunnen mensen van een gelijk geslacht met een duurzame relatie de juridische en financiële consequenties van die relatie afdoende regelen met bestaande instrumenten als een samenlevingscontract en een testament.

Maar, zo voert de rechter aan, er is geen sprake van een vergelijkbaar wettelijk stelsel zoals een geregistreerd partnerschap. ,,Met die uitsluiting handelt het Land onrechtmatig jegens eiseressen”, aldus de rechter. De rechter heeft weliswaar een oordeel gegeven maar er direct aan toegevoegd dat ‘de materie zich bij de huidige stand van zaken niet voor een verdergaande rechterlijke beslissing leent’.

,,Het is bij uitstek aan de wetgever maatregelen te treffen die een einde maken aan de ongeoorloofde discriminatie in ons Burgerlijk Wetboek van paren van gelijk geslacht”, aldus het gerecht.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. Ik weet niet waarom hier een probleem over word gemaakt, sint de regering Pik aan de macht is, zie je de ene na de andere gay ( homo ) in de politiek gaan of al in zitten, mis alleen nog een stelletje Lesbos dikkertjes?.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties