28 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

AntilliaansDagblad | Klimaatverandering treft Bonaire keihard

Een vijfde van het eiland dreigt in zee te verdwijnen Kralendijk/Amsterdam - Bonaire wordt hard geraakt door klimaatverandering als er niet wordt ingegrepen. Dit blijkt uit een gisteren...

AntilliaansDagblad | ‘Cft op stoel van Staten’

Oranjestad - De Arubaanse parlementsvoorzitter Edgard Vrolijk (MEP) vindt dat het College financieel toezicht (Cft) te veel op de stoel van bestuurders en Statenleden zit en eigen...

AntilliaansDagblad | Fundashon Verriet belandt in de min

Directie: Zorgvuldige aansturing heeft verlies lager gehouden Willemstad - Fundashon Verriet, dochterstichting en onderdeel van De SGR-Groep, heeft het jaar 2021 afgesloten met een exploitatietekort van bijna vier...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Toerisme als vak op school

Willemstad - Op Wereldtoerismedag lanceerde de Curaçao Tourist Board (CTB) toerisme als vak voor basisscholen en speciale scholen. De introductie van toerisme als vak op school zal helpen...

AntilliaansDagblad | ‘Afhankelijkheid steeds groter’

Tijdens Ipko: Calamiteiten verstoren de cohesie en samenwerking Willemstad - Na elke calamiteit wordt het afhankelijkheidsvraagstuk binnen het Koninkrijk benadrukt. Dat leidt niet tot meer cohesie en samenwerking. Ipko,,In...

ParadiseFM | Loslippige politieagent en Sbab-medewerker gestraft

Een politieagent en een medewerker van Sbab zijn gestraft voor het doorspelen van informatie. De 43-jarige belastingmedewerker kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd...

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

AntilliaansDagblad | ‘Overheid investeert te weinig’

Pleidooi voor publieke investeringen om economie te stimuleren

Het probleem met verkiezings-“polls” is de zwevende kiezer en de angst die leeft onder de kiezer | Persbureau Curacao

Willemstad – De overheid investeert te weinig. ,,Dat is logisch”, zegt econoom Roland O.B. ‘Rob’ van den Bergh, omdat de Curaçaose overheid vrijwel bankroet is en afhankelijk van leningen is om de sociale zekerheid en overheidstaken overeind te houden.

,,Maar bezuinigen op economisch verantwoorde publieke investeringen is ‘penny wise, pound foolish’. Juist dit soort investeringen kan een substantiële bijdrage leveren aan de groei van de economie.”
Van den Bergh betoogt dat in een opiniebijdrage ‘Het voorbeeld van Willemstad’ elders in deze editie. Hij wijst op ‘Invest in Willemstad’. ,,Toeristische investeringen en onroerendgoedprojecten zijn deze dagen populair en vormen het belangrijkste lichtpunt voor de economie van 2022 en verder. Willemstad, onze historische Werelderfgoedstad, is daar een belangrijk onderdeel van.”

Twee jaar geleden is de Invest in Willemstad-summit georganiseerd, gericht op investeerders, projectontwikkelaars, pandeigenaren en exploitanten. Doel was en is om investeringen en economische ontwikkeling in de stad te stimuleren.

De inspanningen hebben er mede toe geleid dat Willemstad positief in het daglicht is komen te staan van potentiële investeerders, aldus de econoom. ,,Na de summit in 2019 gaf de helft van de geënquêteerde ondernemers aan van plan te zijn iets in Willemstad te willen beginnen.”

De aankoop van het Plaza Hotel door het pensioenfonds APC in samenwerking met de Nederlandse HPC-groep is volgens hem een van de duidelijkste voorbeelden hiervan.

In 2020 virtueel en in 2021 fysiek is voor een beperkt select gezelschap de tweede en derde editie van Invest in Willemstad gehouden. Op basis van de presentaties van de vier stadsdistricten in Willemstad blijkt dat er veel gebeurt en te gebeuren staat.

Van den Bergh wijst op het gebrek aan economisch besef, want ‘het kwartje moet nog wel vallen bij de minister van Financiën, zijn staf en het College financieel toezicht (Cft)’. ,,Die hebben (nog) niet scherp voor ogen hoe de economie van Willemstad werkt.”

Inderdaad, publieke investeringen – zeker als je dat niet intelligent doet – kosten (veel) geld. Voor zover geld nodig is, is lenen bij Nederland (tegen 0 procent rente) op dit moment de enige oplossing. ,,Daar zien Financiën en Cft beren op de weg. Er kunnen geen harde 100 procentgaranties gegeven worden dat investeren in Willemstad per saldo de overheid meer oplevert dan het kost.”

Daarbovenop is er volgens de econoom ‘vaak de kortzichtigheid’ en ‘het sec cashflow denken’. Stel, in 2022 worden publieke investeringen gedaan; dan komen de revenuen pas een, twee of drie jaar later in de overheidskas in de vorm van extra ozb (onroerendezaakbelasting), loonbelasting, omzetbelasting, logeerbelasting, winstbelasting, invoerrechten en sociale premies (AOV, AVBZ en bvz).
,,Bijkomend analytisch probleem is dat de extra inkomsten op de grote hoop terechtkomen bij Financiën/Landsontvanger en niet ‘ge-earmarked’ kunnen worden aan het effect van de publieke investering.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. Hoezo de overheid doet te weinig investeren?

    In de salarissen van de ministers en Statenleden is anders flink geïnvesteerd. Dus…… kortzichtigheid en cashflow denken loon(t).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -