28 C
Willemstad
• donderdag 29 september 2022

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Nu.cw | Vluchten gecanceld wegens orkaan Ian

Luchthavens en vliegtuigmaatschappijen annuleren vluchten vanwege orkaan Ian. Onder andere luchthaven van Aruba en American Airlines annuleren vluchten naar Florida en de westelijke Caribische luchthavens. American Airlines...

RO | Ruim 33 miljoen euro voor duurzame elektriciteit Caribisch Nederland

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarmee wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n...

AntilliaansDagblad | Opvallend in Rutte IV

Den Haag – Een nieuw kabinet met dezelfde partijen als het oude. Het lijkt logisch dat de nieuwe Nederlandse regering, het kabinet-Rutte IV, het beleid van Rutte III op Koninkrijksrelaties zal voortzetten. Toch zijn er wel degelijk kansen op verandering.

Het nieuwe kabinet staat opnieuw onder leiding van premier Mark Rutte (VVD). Maar D66 krijgt heel wat meer invloed met een aantal belangrijke posten. Hoe zich dat vertaalt in nieuw beleid moet worden afgewacht, maar de suggestie van sommigen dat Curaçao, Aruba en Sint Maarten (CAS) met opzet het akkoord voor de consensusrijkswet Coho in december uitstelden in de hoop op een vriendelijker kabinet-Rutte IV, zou zich kunnen uitbetalen. D66 staat over het algemeen wat ‘vriendelijker’ tegenover de (ei)landen dan vooral VVD en CDA en in mindere mate ChristenUnie.

De nieuwe staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, Alexandra van Huffelen, waarover deze krant gisteren al berichtte, is zover bekend niet vertrouwd met haar nieuwe beleidsterrein. Een frisse blik kan positief uitwerken, maar zeker is dat allerminst. Dat heeft het verleden geleerd. Ook voorganger Raymond Knops (CDA) startte zonder veel voorkennis en bleek vaak streng en onbuigzaam. Al leerde hij ook hoe hij met de Caribische bestuurders in gesprek moest blijven om iets te bereiken.

Er zijn meer belangrijke bewindslieden waarmee de Caribische landen en eilanden te maken krijgen. Voor de landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten gaat het voornamelijk om de Koninkrijkstaken Defensie en Buitenlandse Zaken. Daar komen twee oude bekenden op: Kajsa Ollongren (D66) en Wopke Hoekstra (CDA).

Ollongren was in het vorige kabinet minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), maar had weinig directe bemoeienis met het laatste deel van de naam van haar ministerie. Dat liet ze over aan Knops, die overigens graag haar nieuwe post had gekregen. Zijn naam wordt nu gefluisterd als nieuwe fractievoorzitter van het CDA; een politiek invloedrijke positie. Hoekstra was minister van Financiën en is een onbeschreven blad in de diplomatie. De nieuwe minister van BZK wordt Hanke Bruins Slot (CDA).

Hoewel een autonome taak voor de landen krijgen ze toch ook veel te maken met de minister van Justitie en Veiligheid in bijvoorbeeld het Justitieel Vierpartijen Overleg. Deze post gaat verrassend naar Dilan Yesilgöz (VVD). Zij heeft geen juridische achtergrond, ze was sinds vorig jaar staatssecretaris Economische Zaken. Franc Weerwind (D66), burgemeester van Almere, wordt minister voor Rechtsbescherming en zal onder andere voordrachten doen voor het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.

In de coronacrisis werd ook de Nederlandse minister van Volksgezondheid belangrijk voor alle zes eilanden. Die portefeuille gaat naar de in Nederland als ‘ziekenhuisbeddenbaas’ bekend geworden Ernst Kuipers (D66). Kuipers kent Curaçao en het ziekenhuis Curaçao Medical Center, waarvan hij nu nog lid is van de raad van commissarissen (RvC). Die functie zal hij moeten neerleggen, maar de contacten met hem zijn er.
Twee opvallende namen staan tussen de staatssecretarissen. Aukje de Vries (VVD) gaat over de afwikkeling van de beruchte toeslagenaffaire. Zij was sinds de verkiezingen van vorig jaar VVD-woordvoerder Koninkrijksrelaties en toonde zich al snel een waardig opvolger van André Bosman.

Ook de naam Gunay Uslu (D66) valt op als staatssecretaris Cultuur en Media. Zij is de zus van Atilay Uslu, oprichter van Corendon. Ook Gunay werkte voor Corendon als ontwikkelaar van hotelprojecten, onder andere het Corendon Mangrove Beach Resort op Curaçao, wat zij bij de opening vorig jaar haar meest bijzondere project noemde.

Voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) zijn in principe alle ministers van belang. Toch springen er een paar uit. Armoedebestrijding is voor de eilanden een speerpunt. Dat gaat Carola Schouten (ChristenUnie) doen als minister voor Armoedebeleid naast Karien van Gennip (CDA), die minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt. Natuurbeleid komt in handen van Landbouwminister Henk Staghouwer (ChristenUnie).

Mogelijk zal ook minister Christianne van der Wal (VVD) van Natuur en Stikstof zich met de Caribische natuur bemoeien. Voor het onderwijs zal Dennis Wiersma (VVD) het aanspreekpunt worden als minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

4 reacties

 1. Klopt [email protected] Een zwaargewicht.
  Er ijn niet veel wetenschappers die de Spinoza premie mochten binnenhalen. Dan behoor je met recht tot de wereldtop. Zijn bijdragen aan de wiskunde alswel zijn werk aan de snaartheorie hebben hiertoe geleid.

 2. @Kaat Robert Dijkgraaf een zwaargewicht? Staat in een laatste interview te bazelen over die arme wetenschappers die bedreigd worden.. Dat is zeker niet fraai maar vertel dan ook dat wereldwijd wetenschappers van naam en faam worden gecanceld op alle platformen als ze tegen de partijlijn van big farma en WHO in durven gaan. Ik was aanvankelijk verbaasd want als geen ander moet hij weten dat hoor en wederhoor nodig zijn om stappen vooruit te maken in de echte wetenschap. Nu blijkt hij ook lid te zijn van het WEF net als de meeste kabinetsleden. Dus weet op de eilanden na de reset: You own nothing but you will be happy.
  Oh dat was al zo, hebben ze dat hier bestudeerd zeker……

 3. Veel zal afhangen hoeveel ruimte de D66 staatssecretaris van het kabinet krijgt. Knops, ruim 1 miljard uitgeven en vrijwel geen enkele afspraak is nagekomen, komt niet voor niets niet terug in het kabinet.
  Dat een aantal kabinetsleden Curaçao goed kennen kan positief zijn maar ook negatief.
  Er moeten snel enkele zaken worden afgehandeld dus eind van de maand zal duidelijk zijn hoe de hazen gaan lopen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -