31 C
Willemstad
• dinsdag 18 juni 2024

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 juni 2024

Opinie | UPG-status Koninkrijksdelen: ook sociaal-economische rechten

Opinie Wessel Geursen | Persbureau Curacao De discussie over de voordelen van de ultraperifere gebied (UPG)-status voor de Caribische Koninkrijksdelen is opnieuw opgelaaid, mede door een recente motie...

PBC | Rekenkamer Aruba vernietigend over overheids-NV’s

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Het op afstand zetten van overheids-NV’s op Aruba heeft geleid tot een chaos bij die bedrijven. Alleen het elektriciteitsbedrijf WEB lijkt de tand der...

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Beperkingen op Bonaire vanwege stijging besmettingen

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Beperkingen op Bonaire vanwege stijging besmettingen

Rijna roept iedereen op zich vanaf nu strikt aan de regels te houden


Kralendijk – Vanwege de snelle toename van het aantal besmettingen op Bonaire heeft gezaghebber Edison Rijna besloten om verschillende maatregelen aan te scherpen. Dit is vooral het geval voor de groepsgrootte in de privésfeer en bij evenementen, het winkelen en bezoek aan de horeca.

In een week tijd is het aantal besmettingen in recordtempo gestegen. Vorige week meldde de afdeling Publieke Gezondheid (PG) nog 103 actieve gevallen van Covid-19, gisteren waren dat er 262. Met sprongen van meer dan 25 nieuwe besmettingen per dag, gisteren waren dat er 43, lijkt er nog geen eind te zijn gekomen aan de opmars van het virus. De laatste paar dagen worden opvallend veel bezoekers van Bonaire positief getest. In het ziekenhuis is het met vier coronapatiënten nu nog relatief rustig.

Volgens Rijna ging het vorige week in vijftig tot zestig procent van de gevallen om de omikronvariant. ,,Dat percentage zal inmiddels hoger liggen en PG verwacht een piek in het aantal besmettingen. Dat zou betekenen dat er meer mensen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis”, aldus Rijna die vervolgens opnieuw opriep om de boosterprik te halen of, indien iemand nog niet of gedeeltelijk gevaccineerd is, de eerste of tweede prik.

Dit om te voorkomen dat mensen ernstig ziek worden in het ziekenhuis moeten worden opgenomen waardoor vervolgens de druk op de zorg te hoog wordt.” De overheid heeft besloten om de tijden waarop gevaccineerd wordt te verlengen en zal deze week bekendmaken wat dit precies inhoudt.

Tijdens de persconferentie stond Rijna even stil bij de openbare orde. Tijdens de jaarwisseling waren (te) veel mensen in het centrum van Playa en op de openbare stranden samengekomen. Volgens hem is nu de tijd gekomen dat iedereen zich aan de regels houdt en niet in zulke grote groepen bij elkaar komt. ,,We moeten nu nieuwe maatregelen nemen om het contact tussen mensen te verminderen om te voorkomen dat het virus zich onder de bevolking verspreidt”, zo waarschuwt hij.

Vanaf vandaag tot en met 4 februari mogen er in de privésfeer maximaal tien mensen bij elkaar komen die tot twee huishoudens behoren. Horecagelegenheden moeten nog steeds om middernacht sluiten maar aan iedere tafel worden maximaal vier volwassen personen toegestaan. Evenementen buiten mogen doorgaan met een maximum van vijftig personen maar er mag niet gezongen en gedanst worden en iedereen moet een vaste zitplaats hebben.

In de winkels wordt slechts een persoon per huishouden toegelaten behalve in uitzonderlijke gevallen. Bij begrafenissen of huwelijken is een maximum van vijftig mensen toegestaan en iedereen moet anderhalve meter afstand van elkaar houden. Bij binnensporten is geen publiek toegestaan en buiten mag vijftig procent van de maximale capaciteit aanwezig zijn. Sportscholen mogen openblijven zolang alle aanwezigen zich aan de maatregelen houden.

Rijna roept werkgevers op om het personeel zo veel mogelijk thuis te laten werken en iedereen met een contactberoep moet op het werk een mondkapje dragen. Aan de kerken vraagt hij om tijdens de mis niet te zingen en de basisregels te volgen. Rijna zegt de situatie in de gaten te houden en, indien nodig, de maatregelen te versoepelen of te verzwaren en nogmaals naar de reisvoorwaarden te kijken die gelden om naar Bonaire te komen.

Mogelijk worden die opnieuw aangepast. Ten slotte doet hij een beroep op de bezoekers van Bonaire om mee te helpen om de situatie onder controle te houden. ,,Het lijkt misschien dat er op Bonaire niets aan de hand is maar dat is niet zo. De omikronvariant bedreigt ons allemaal dus zorg ervoor dat u niet de bezoeker bent die het eiland in gevaar brengt.”

Bron:Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties