26 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Nieuwe organisatie Carnaval 2013 bekend

Carnaval van Curaçao

afbeelding van Lisette Wellens
Door  Lisette Wellens
(Foto | © Dick Drayer)

Het komende carnavalsfeest op Curaçao wordt georganiseerd door de Asosiashon gruponan di karnaval Kòrsou  (AGKK), functionarissen van Kas di Kultura en Stichting Overheidsaccountantsbureau (SOAB), zo meldt Stanley Ignacio, voorzitter van de AGKK.

- Advertentie -

Volgens Ignacio werd het besluit gisteren genomen in de ministerraad. “Vorige week heb ik al met minister Monk gesproken maar nu is het nieuws officieel. We zijn ontzettend blij.”

Terugkerende twistpunten

De carnavalsperiode van komend jaar valt vroeg. De afscheidsparade vindt al plaats op 12 februari 2013. “Daarom is het extra belangrijk dat alles op tijd afgesproken wordt”, zegt Ignacio. “Voor 15 juli moeten alle beslissingen rond zijn.”

Ignacio doelt hiermee op de terugkerende twistpunten rond de route, de muziek en de financiering van de verschillende groepen. “Daarom zetten we in op concrete afspraken voor de komende vijf jaar zodat we niet elk jaar opnieuw dezelfde discussies hoeven te voeren, zoals voorheen steeds gebeurde.”

Heftige reacties op hervormingsplan

De afgelopen negen jaar werd het carnaval georganiseerd door Fundashon pa Desaroyo di Karnaval (Fudeka). Voorzitter Corinne Djaoen-Genaro presenteerde vorig jaar juli een hervormingsplan voor het carnaval waarin onder andere stond  dat de bands in de stoet vervangen konden worden door livemuziek uit luidsprekers langs de weg. Het carnavalsseizoen zou verder twee in plaats van drie weken gaan duren en er werd een nieuwe looproute voorgesteld.

De reacties op het plan waren heftig. De Asosiashon di Musiko i Artista di Kòrsou (Amak) en de AGKK  wezen de voorstellen van Fudeka volledig af.

Adviserende rol voor Fudeka

In mei van dit jaar uitte de AGKK nogmaals zijn ongenoegen over Fudeka en de manier waarop zij de financiering van de carnavalsgroepen regelde. “We zijn toen zelf met een voorstel gekomen rond de organisatie van het komende carnaval”, vertelt Ignacio. “En dat heeft blijkbaar zin gehad.”

Fudeka blijft bestaan en zal een adviserende rol aannemen. Ook de organisatie van de Carnival Queen verkiezing blijft in handen van die organisatie.

Nog niets bekend

De AGKK gaat het carnaval organiseren met het SOAB en Kas di Kultura. Dibi Basilio, het hoofd van de laatstgenoemde organisatie, is nog nergens van op de hoogte. “Ik kan vanuit Kas di Kultura nog niet bevestigen dat wij het carnaval mede gaan organiseren”, verklaart hij. “Ik wacht nog op een telefoontje van de minister.”

Minister Monk van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport  was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
  1. raar. Zoveel overheids gelden gaan naar een asosiashon (let op geen fundashon zoals Fudeka is)zonder dat deze op het moment staat ingeschreven in het kamer van koophandelregister. Dit ruikt naar vriendjespolitiek!!! alweer

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -