ND | Generaal Colombia opgepakt voor executies

Veiligheidstroepen bleken duizenden burgers te hebben gedood, om hun resultaten in strijd tegen de guerrillastrijders, op grond waarvan bonussen en vakantiedagen werden toegekend, aan te dikken.

Veiligheidstroepen bleken duizenden burgers te hebben gedood, om hun resultaten in de strijd tegen guerrillastrijders, op grond waarvan bonussen en vakantiedagen werden toegekend, aan te dikken

Op de foto de verantwoordelijk gehouden generaal Henry Torres

BOGOTA (AP) – Een Colombiaanse generaal is maandag gearresteerd vanwege zijn rol bij de buitengerechtelijke executie van duizenden burgers, zogenaamd guerrillastrijders die in gevecht waren gedood.

Generaal Henry Torres, die vandaag de dag een administratieve functie vervult in de strijdkrachten, gaf zichzelf meteen nadat een aanhoudingsbevel voor hem was afgegeven aan.

Torres is de hoogste legerofficier tot nog toe die voor de moorden is aangehouden. Het bureau van de procureur-generaal wil ook generaal-b.d. Mario Montoya laten oppakken, een nauwe bondgenoot van de vroegere president Alvaro Uribe.

Montoya leidde het leger toen het zogenoemde ,,vals-positieven” schandaal in 2008 aan het licht kwam. Veiligheidstroepen bleken duizenden burgers te hebben gedood, om hun resultaten in de strijd tegen guerrillastrijders, op grond waarvan bonussen en vakantiedagen werden toegekend, aan te dikken.

Mensenrechtengroepen hebben aan de bel getrokken, nu de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC steeds dichter bij een vredesregeling komen. Human Rights Watch vreest dat het akkoord hoge legerofficieren mogelijk vrijuit laat gaan, zelfs figuren die nu al vast zitten.

Bron: Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *