28 C
Willemstad
• woensdag 5 mei 2021 21:42

ParadiseFM | ‘Einde Korsou di Nos Tur nabij’

Het einde van de politieke partij Korsou di Nos Tur is nabij. Dat zegt Meindert ‘Menki’ Rojer, de nummer twee op lijst, vandaag in het Antilliaans Dagblad. Het...

Democracy now! | Monday, May 5, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 5 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Semper: Gemiddeld 100 prikken per dag in de wijken

Er wordt door de mobiele vaccinatieteams in de wijken hard gewerkt voor elke prik. Per locatie worden er gemiddeld zo’n honderd prikken per dag gegeven, zegt Jerry...

DolfijnFM | Drastisch minder huwelijken dit jaar op Curaçao

Er wordt minder getrouwd op Curaçao. Drastisch minder zelfs. In 2018 waren er nog 744 paren die hun ja-woord gaven, vorig jaar was dat aantal nog maar...

DolfijnFM | Sportschooleigenaren willen weer open

Eigenaren van sportscholen op Curaçao luiden de noodklok. Het voortbestaan van individuele scholen in de bedrijfstak op het eiland is in gevaar. De versoepeling van de coronamaatregelen afgelopen...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaMotie ter criminaliteitsbestrijding aangenomen

Motie ter criminaliteitsbestrijding aangenomen

Camera- criminaliteit bestrijding-
Motie ter criminaliteitsbestrijding aangenomen

WILLEMSTAD — De overheid moet voor dit jaar en volgend jaar, samen met kerken, schoolbesturen, sportorganisaties, artiesten, vakbonden, ouderverenigingen, de private sector en de media, een nationaal plan ontwikkelen tegen criminaliteit. Tevens moet de overheid dit jaar een structureel meerjarenbeleid invoeren om jongeren die op het slechte pad dreigen te komen en hun ouders, te begeleiden en ondersteunen. Een motie hiervoor is gisteren unaniem aangenomen door de Staten, na de openbare vergadering over criminaliteit met de ministers Nelson Navarro (Pais) van Justitie, Earl Balborda (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning en premier Ivar Asjes (PS).

Bovendien moet de regering de Staten vanaf november dit jaar elk kwartaal rapporteren over de voortgang van het plan ter bewustmaking en informatie over de criminaliteit.

De motie kwam na een uitgebreid overleg met de genoemde ministers over de stijgende criminaliteit op het eiland, het ingevoerde actieplan ‘Ta Basta Awor’ ter criminaliteitsbestrijding en over eventuele plannen die ook geïntroduceerd kunnen worden om de criminaliteit de kop in te drukken.

Voordat de motie werd aangenomen gaf premier Asjes al aan een nationaal integraal plan op interministerieel niveau te zullen introduceren, om met jongeren te praten over hun situatie.

“Wij moeten met de jongeren praten en niet meer alleen over hen discussiëren. Hiervoor zullen sessies georganiseerd worden. Volgende week zullen wij discussiëren over hoe dit initiatief aangepakt moet worden. Het moet boven de politiek staan.”

Volgens Asjes zal de overheid een voorzitter voor het platform moeten benoemen, die het project moet gaan trekken en die belast zal zijn met de invoering van het nationaal programma.

“Alles wordt in Reda Social geïntegreerd. De bedoeling is om synergie te verwezenlijken. Over vier weken krijgen de Staten meer informatie hierover”, aldus Asjes.

De meeste Statenleden zijn tevreden met de acties die in het kader ‘Ta Basta Awor’ worden uitgevoerd. Deze acties lopen tot het einde van dit jaar en dan volgt een evaluatie van de resultaten, die een structureel beleid moet gaan vormen binnen het politiekorps KPC en het vrijwilligerskorps VKC, aldus Navarro.

Hij werd echter ook bekritiseerd om zijn uitlatingen over criminaliteit, die volgens enkele Statenleden voor meer angstgevoelens onder de bevolking zorgen.

Navarro herhaalde gisteren echter dat hij niemand kan vertrouwen.

“Dat is waar. Ik herhaal het weer. Ik weet dat de onderwereld in de bovenwereld is binnengedrongen. Ik baseer dit op feiten.”

Volgens Navarro is het hierdoor en ook om andere redenen onmogelijk om de criminaliteit in korte tijd en voorgoed te bestrijden. Hij wees op onder meer de gebreken in de justitiële keten.

Zo mist de politie nog bepaald materiaal, zoals moderne technologie. Maar ook al heeft de politie voldoende materiaal om criminelen op te sporen, dan lukt het nog niet om de misdaad in een mum van tijd te bestrijden, benadrukte Navarro.

“Dit probleem bestaat al decennia lang. Wij lopen sterk achter.”

De minister haalde hierbij de opmerkingen van Statenlid Winnie Raveneau (PS) aan, die gisteren terugblikte op het ontstaan van bendes op het eiland, in de jaren tachtig.

Verder zal strenger opgetreden worden tegen illegaal wapenbezit. Navarro waarschuwde voor een strengere aanpak per 1 september, de dag waarop de gratieperiode voor het inleveren van wapens afloopt.

“Er wordt met niemand rekening gehouden. Al ben je de Statenvoorzitter en je bent in het bezit van een illegaal vuurwapen, dan kun je een streng optreden verwachten.”

Navarro benadrukte dat er met één maat gemeten zal worden.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. De Staten doen de goede voorbereidende dingen. Nu moeten die dingen nog goed uitgevoerd (gedaan) worden. Het doet pijn om te zien dat Dushi Korsouw afglijdt naar een bananenrepubliek. Hardwerkende mensen verlaten het eiland omdat bijvoorbeeld hun laptop wordt geroofd onder bedreiging van een vuurwapen.
    Nos a bira loko! STOP e hunga!

    DE overheid en het onderwijs moet hier zijn verantwoordelijkheid nemen met de ouders.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties