Borstbeeld Willy Franco gestolen

Archief foto

Borstbeeld Willy Franco gestolen. Op de foto de zoon van Willy Franco, Statenvoorzitter Mike Franco (PAIS)

WILLEMSTAD — Het borstbeeld van wijlen Willy Franco in Barber is gestolen. Het borstbeeld van Franco, de vader van huidig Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco, stond prominent in Parke Himno i Bandera in Barber. Een aangeslagen Franco sprak vanochtend van een handeling van barbaren, die zich niet realiseren wat zij aan het doen zijn voor een klein beetje brons.

Het beeld van Franco wordt ontvreemd net in het jaar dat er wordt stilgestaan bij 30 jaar viering van de Dag van de Vlag. Franco speelde indertijd als gedeputeerde een belangrijke rol bij de introductie van de Curaçaose vlag en de invoering van de nationale feestdag. In een toelichting stelt zijn zoon Mike Franco dat het beeld ooit in opdracht van de MAN werd gemaakt en aan de Curaçaose overheid cadeau werd gedaan om zijn vader te eren voor alles wat hij voor Curaçao heeft gedaan.

Het beeld van Franco stond jarenlang in Kortijn in de tuin van het toenmalige onderkomen van vorminginstituut Feffik in Otrobanda. Maar toen Feffik verhuisde raakten het gebouw en de tuin waar het borstbeeld stond in verval. Op verzoek van nabestaanden werd besloten om het borstbeeld weg te halen en het naar een prominente locatie te verplaatsen, waar het Franco wel eer zou aandoen. De nieuwe locatie werd het park Himno i Bandera in Barber, waar men ieder jaar op 2 juli uitgebreid de nationale feestdag viert.

Statenvoorzitter Franco stelde vanochtend vroeg dat hij al diverse telefoontjes had gekregen over de ontvreemding van het borstbeeld. Hij sprak van een zeer betreurenswaardig incident. “Het gaat om een beeld van meer dan 20 jaar oud. Het was een cadeau van de MAN aan de Curaçaose gemeenschap. Je verwacht niet dat dit gebeurt met een beeld dat al meer dan 20 jaar oud is. Dat het zomaar wordt gestolen voor het brons, dat feitelijk niet veel geld waard is. Dit is heel erg triest.”

Het is overigens het zoveelste borstbeeld dat in de afgelopen periode werd gestolen, vermoedelijk om door koperdieven te worden gesmolten. In 2010 begon het allemaal met de diefstal van de buste van wijlen havenvakbondsleider Felix Chakutoe. Zijn borstbeeld werd door koperdieven gestolen en in stukken gesneden. De daders konden worden gepakt, waarna het beeld gerestaureerd werd. Later volgde het beeld van de Surinaamse vakbondsleider Louis Doedel op de begraafplaats Kolebra Bèrdè. Dit jaar was het de beurt van het beeld van Frank Martinus Arion bij de Nationale Bibliotheek in Scharloo. De regering heeft maatregelen aangekondigd tegen koperdiefstal.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *