26 C
Willemstad
• zondag 16 mei 2021 08:45

DH | Sarah wants clarity on Doncher’s suspension

PHILIPSBURG--United Democrats (UD) Member of Parliament (MP) Sarah Wescot-Williams on Thursday evening called on government to provide clarity on the suspension of Princess Juliana International Airport (PJIA)...

Ingezonden | Respect!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Kluivert tijdelijk bondscoach

Willemstad - Patrick Kluivert vervangt tijdelijk Guus Hiddink als bondscoach van de Curaçaose voetbalselectie. Hiddink is herstellende van Covid-19 en niet fit genoeg om de selectie te...

PBC | Curaçaose stranden per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...
- Advertisement -spot_img

Moordwapen Wiels ook gebruikt bij moord Conception

HomeMediaMoordwapen Wiels ook gebruikt bij moord Conception

vuurwapen training
Moordwapen Wiels ook gebruikt bij moord Conception

WILLEMSTAD — Het vuurwapen dat in Punda werd gevonden is zowel bij de moord op Helmin Wiels op 5 mei vorig jaar als bij de moord van Raikel Conception op 27 januari vorig jaar gebruikt. Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), zo maakte officier Gert Rip gistermiddag bekend. Hij is belast met de onderzoeken Magnus en Maximus, naar de moord op Wiels en ook de moorden op Conception en Lionel Arnaud op 8 juni 2012.

Het wapen werd op 14 juni uit het Waaigat gevist met behulp van apparatuur van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen (LTOZ) van de Nederlandse Landelijke Eenheid.

Volgens het NFI komen de kogels van dit wapen overeen met de lege patronen die langs het strand van Marie Pampoen zijn gevonden, en de kogels die uit het lichaam van Wiels zijn gehaald.

Wiels werd met dit wapen meerdere malen beschoten en werd tien keer geraakt in zijn romp, rechterarm en -been, waardoor hij een interne bloeding kreeg. Uit het autopsierapport blijkt dat hij door de schade aan zijn hart binnen enkele seconden overleed.

Conception

Nu blijkt dat Conception enkele maanden voor die moord met hetzelfde wapen negen keer is beschoten. Hij bloedde door de ernstige verwondingen dood. Zijn lichaam werd bij Caracasbaai in de boot ‘No Limit’ gevonden.

Moordverdachte Elvis ‘Monster’ Kuwas heeft eerder bekend, net als bij de moord op Wiels, ook bij deze moord de schutter te zijn geweest. Voor de rechter heeft hij inmiddels al zijn bekennende verklaringen ingetrokken. Hij had ook niets te verklaren over de man ‘Gamba’, die als chauffeur van de vluchtauto zou hebben opgetreden.

In een poging om hem toch aan het praten te krijgen, wees de rechter Kuwas telkens op zijn bekennende verklaringen en de diverse getuigenverklaringen tegen hem, waaronder ook die van zijn vrouw Monalisa. Ook werden hem de afgeluisterde gesprekken tussen hem en anderen voorgehouden.

De verdachte werd tevens erop gewezen dat hij veel daderkennis had over de moord op Conception. Zo had hij informatie over de kleding van de dader (geel shirt met lange mouwen) en diens handelingen na de moord.

Kuwas benadrukte echter dat hij die informatie uit de media had vernomen. Hierop merkte de rechter op dat geen van de andere getuigen deze informatie had. Echter, de politie heeft deze informatie zelf door middel van een officieel persbericht over de moord verstrekt.

Arnaud

Over de moord op Lionel Arnaud had Kuwas ook weinig te vertellen.

“Ik heb daar helemaal niets mee te maken.”

Het slachtoffer werd bij Noord Zapateer gevonden. Uit het dossier blijkt dat Kuwas aan diverse personen had verteld dat hij verantwoordelijk is voor deze moord.

Zo heeft hij een vrouw genaamd ‘Chuli’ gedreigd dat hij haar naar dezelfde plek zou brengen als waar hij Arnaud op 8 juni 2012 had doodgeschoten. Dat heeft hij via een voicemail gedaan, legde de rechter hem voor.

Daarin vertelde Kuwas haar over de opdracht die hij kreeg om Arnaud te doden. Hij kreeg daarvoor 60.000 gulden. Arnaud wist niet dat Kuwas lid was van de bende NLS (No Limit Soldiers).

Verder vertelde Kuwas haar dat hij Arnaud onder valse voorwendselen naar Noord Zapateer meenam, waar hij hem vermoordde. Verder blijkt dat Arnaud goed voorbereid was op die ‘job’ (een gewapende overval) die hij van Kuwas aangeboden kreeg. Hij was gewapend en had ook een kogelvrij vest aan.

Tevens heeft Rip ook MOT-meldingen in het dossier gevoegd met gegevens van Kuwas en zijn vrouw Monalisa, die ruim 14.000 euro hebben gewisseld bij de bank op de dag van de moord.

Verder was er veel telefonisch contact tussen Kuwas en Arnaud tot drie uur die nacht, maar daarna niets meer. Ook heeft zijn vrouw een foto van Kuwas genomen, waarop hij te zien is met het gebruikte wapen.


Overval geldlope
r

Kuwas wordt ook beschuldigd van een gewapende overval op een geldloper van Hector Henriquez op 25 januari, twee dagen voor de moord op Conception.

De medeverdachte Dangelo ‘Panchek’ Damascus heeft deze overval bekend en heeft tevens belastende verklaringen afgelegd tegen Kuwas, die zelf ook eerder een kort bekennende verklaring aflegde.

Hij beriep zich ook in deze zaak op zijn zwijgrecht gistermiddag. Kuwas heeft inmiddels wel gezegd te hopen dat hij een eerlijk proces krijgt. Tevens is hij bang dat hij naar Curaçao terug zou moeten komen.

“Door Rip is mijn leven in gevaar.”

Bron: Amigoe
Dossier: Helmin Wiels – Moord

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties