26 C
Willemstad
• zondag 18 april 2021 04:16

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaLevenslang geëist tegen ‘Monster’

Levenslang geëist tegen ‘Monster’

Vandaag werd in het Stadhuis de eerste strafeis uitgesproken in de zaak Magnus. Verdachte Elvis ‘Monster’ Kuwas hoorde levenslang tegen zich eisen. De aangescherpte beveiliging voor dit deel van de binnenstad blijft de hele week nog van toepassing, zoals ook vandaag te zien was.

WILLEMSTAD — Officier van justitie Gert Rip eiste vanochtend levenslang tegen moordverdachte Elvis ‘Monster’ Kuwas voor drie moorden, waaronder die op PS-politicus Helmin Wiels.

De verdachte reageerde heel rustig hierop en stelde zijn familieleden in de zaal gerust door te zeggen dat er ‘niets aan de hand was’ (Nada no ta pasando).

Kuwas wordt als een ontkennende verdachte beschouwd, al heeft hij eerder bekend de moorden op Helmin Wiels op 5 mei vorig jaar, Raikel Conception op 27 januari vorig jaar en op Lionel Arnaud op 8 juni 2012 te hebben gepleegd.

Die bekentenissen trok hij gistermiddag weer in. De officier hecht echter geen waarde aan het intrekken van Kuwas’ verklaringen. Hij heeft eerder gedetailleerde verklaringen afgelegd, die kloppen met de technische bewijzen en ook met de belastende getuigenverklaringen, van onder meer zijn vrouw Monalisa en zijn vriendin Suzy R.

Volgens Rip is er dan ook voldoende wettig en overtuigend bewijs tegen Kuwas.

De autoriteiten hadden al kort na de moord op Wiels, aanwijzingen dat Kuwas betrokken was bij deze moord, maar er was op dat moment niet genoeg bewijs om hem daarvoor aan te houden, aldus Rip.

Gedurende het onderzoek in de zaak Magnus bleek wel dat hij als verdachte kon worden aangemerkt in de moord op Conception. Hiervoor is hij op 13 september vorig jaar aangehouden. Later werd bekend dat hij ook Arnaud had doodgeschoten.

De officier liep vooruit op het pleidooi van Kuwas’ advocaat Olga Saleh-Kostrzewski en legde de gemaakte afspraak met Kuwas nogmaals uit.

“Hij nam op 6 maart zelf contact op met het OM en gaf aan bereid te zijn om te praten, maar dat hij een schriftelijke garantie wilde dat hij daarna naar Nederland zou worden overgebracht. Er is geen deal met hem gesloten.

Hij werd op de ernst van het feit gewezen en geadviseerd dat hij voor zichzelf moest kiezen en dat hij openheid van zaken moest geven. In ruil hiervoor is hij op eigen verzoek naar Nederland overgebracht.”

Zijn overbrenging naar Nederland was echter geen beloning voor het afleggen van bekennende verklaringen, benadrukt Rip.

“Als Kuwas dit zelf niet had verzocht, zou het OM hem toch op eigen initiatief naar Nederland sturen, voor zijn eigen veiligheid.”

Daarnaast bleef die afspraak op zijn eigen verzoek geheim, aldus Rip. Kuwas wilde niet dat zijn advocaat ervan op de hoogte werd gesteld.

“Hij gaf aan niemand te vertrouwen. Hij had zelfs op 10 maart contact met zijn advocaat en koos ervoor haar niets over deze afspraak te vertellen.”

Rip benadrukte verder dat anders dan wat Saleh-Kostrzewski stelt, namelijk dat Kuwas geen advocaat zou hebben gehad in die tijd, Kuwas wel degelijk een advocaat had, namelijk Saleh-Kostrzewski zelf.

Verder ontkende Rip vanochtend belastende verklaringen te hebben ‘gekocht’ door getuigen te betalen. Dat zei hij op beschuldigingen van Kuwas gistermiddag, dat hij (het OM) zijn vrouw Monalisa, Veronica B. (vriendin van medeverdachte Dangelo ‘Panchek’ Damascus), haar moeder Monica B., en Suzy R. had betaald voor hun verklaringen.

Monalisa zou bewijzen hiervoor hebben. Rip ontkent dat en zou vanmiddag een proces-verbaal krijgen van de twee agenten die Monalisa hebben gehoord, waaruit blijkt dat haar geen geld was aangeboden.

“Monalisa is inderdaad naar Nederland gegaan, maar met drugs. Zij is daarvoor ook opgepakt.”

Volgens Rip weet iedere strafrechter, advocaat en rechtbankjournalist dat als een verdachte openheid van zaken geeft, hij/zij minder straf kan krijgen.

“Ik kan niet beloven dat hij geen levenslang krijgt als hij meewerkt, omdat dat een beslissing van de rechter is. Het OM kan alleen een voorstel doen.”

Verder kan Rip zich heel goed voorstellen dat Kuwas zich ‘onder druk gezet’ voelde.

“Die druk was echter niet op initiatief van het OM, maar van zijn vrouw zelf die naar Nederland afreisde in het bezit van drugs.”

Bron: Amigoe
Dossier: Helmin Wiels – Moord

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties