Donkere wolken boven Ctex

Het datacenter Ctex op Mahuma van bovenaf gezien.

Het datacenter Ctex op Mahuma van bovenaf gezien zit in de moeilijkheden

WILLEMSTAD — Personeelsleden van datacenter Curaçao Technology Exchange, Ctex, vrezen het ergste. Ze zeggen dat de salarissen al twee maanden niet zijn uitgekeerd. De verhalen van directeur Anthony de Lima geloven ze niet meer en er wordt aangenomen dat Switch Supernap, een Amerikaans IT-bedrijf dat actief is op het gebied van dataopslag en IT-dienstverlening wereldwijd, definitief is afgehaakt als mogelijke koper van het datacenter.

De Lima is al weken onbereikbaar voor commentaar. De werknemers, die anoniem wensen te blijven, geven aan dat De Lima in de Verenigde Staten is en zij sluiten niet uit dat hij niet meer terugkomt.

Het is echter niet alleen De Lima die niet bereikbaar is voor commentaar. Telecombedrijf UTS, ontwikkelingsbank Korpodeko en Girobank zitten ook in het Ctex-project. Geen van de vertegenwoordigers van deze instellingen zijn bereikbaar voor commentaar of bereid commentaar te leveren. UTS-directeur Paul de Geus zei vorige week nog geen mededelingen te doen over Ctex.

Volgens de werknemers dreigt het project, waarin al 40 miljoen dollar is gestoken, mis te lopen. Van deze investering zou 10 tot 15 miljoen dollar niet meer terug te verdienen zijn. Reden hiervoor, volgens de werknemers, is dat er verkeerde beslissingen zijn genomen over de aanschaf van materiaal voor het datacenter, zijn licenties niet betaald waardoor Ctex niet aan de beloofde dienstverlening kan doen en waardoor de geloofwaardigheid van Ctex in een rap tempo achteruitgaat.

Tevens zijn de werknemers ervan overtuigd dat de directie hen aan het lijntje houdt voor wat betreft de toekomst van het bedrijf. Eerst werd er intern medegedeeld dat Ctex zou gaan fuseren met Switch Supernap. Daarna waren er geruchten dat een andere koper zich zou hebben aangediend terwijl de verhalen die nu de ronde doen wijzen op een ‘agent’ die zou zijn ingeschakeld om een koper te vinden.

Ook de start van Ctex zou, volgens de werknemers, met veel problemen zijn verlopen. Verschillende buitenlandse werknemers werden geworven zonder dat de papieren waren geregeld. Verder zou bij de oprichting van Ctex verkeerde informatie zijn verstrekt over bestaande letters of intent met potentiële klanten en kregen banken en potentiële investeerders een vertekend beeld gepresenteerd over toekomstvoorspellingen voor het bedrijf.

Dat Ctex inmiddels ook met veel schulden zit is een feit. Vorige week heeft advocaat Wiek, die een tiental schuldeisers vertegenwoordigt, in het Antilliaans Dagblad aangegeven dat er ruim 4 miljoen gulden aan erkende betalingsachterstanden zijn.

Vanuit regeringskringen is men ook op de hoogte van de negatieve ontwikkelingen rond Ctex, maar ook hier geldt dat niemand ‘on the record’ iets wil vertellen omdat ‘de overheid zich niet bemoeit met Ctex’. De overheid is de aandeelhouder van UTS en het telecombedrijf doet ook mee in het project Ctex. Daarnaast levert UTS diensten aan Ctex.

Vanuit de regering komt ook informatie dat Ctex een miljoenenschuld zou hebben. Er wordt zelfs gesproken van een bedrag van ongeveer 10 miljoen gulden.

Dat Switch Supernap definitief zou zijn afgehaakt zou niet geheel waar zijn, volgens betrouwbare regeringsbronnen. Wel zouden de onderhandelingen in een impasse verkeren.

UTS zou niet akkoord gaan met het bod van Supernap op de aandelen van UTS in Ctex. Verder zou Switch Supernap hebben aangegeven dat de prijs die UTS in rekening brengt voor diensten zoals de verkoop van gigabytes, veel te hoog is. Twee weken geleden werd Ctex ook getroffen door de storing in de internetverbinding van UTS.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *