26 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Monk begrijpt onrust

Commotie omtrent gratis onderwijs bijna verholpen

Willemstad – De schoolbesturen ontvangen vandaag een garantiebrief van het ministerie van Onderwijs waarmee de procedure van het boeken bestellen kan worden aangevangen.

- Advertentie -

Dat liet minister Carlos Monk (PS) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport gisteren weten tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers (RvM). Verder zal er ook een ingelast spoedoverleg plaatsvinden met de schoolbesturen van Curaçao om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen over hoe nu te handelen in de nieuw ontstane situatie waarin het onderwijs gratis is.

Voor de ontstane commotie in de gemeenschap omtrent dit onderwerp heeft minister Monk alle begrip.

,,Ja, het was misschien beter geweest om dit proces aan te vangen in november vorig jaar. Maar dat is nu eenmaal niet gebeurd. Het gratis maken van het onderwijs is belangrijk. Nu. We willen niet langer meer drop-outs door financiën. Dat moet afgelopen zijn. Zie het als een transitieperiode en invoeringsperiode die samenvallen. Dat is nu even zo. En dat is niet erg, daar komen we wel doorheen. Wat belangrijk is, is dat de schoolbesturen krijgen wat ze nodig hebben om verder te kunnen en dat er snel duidelijkheid komt.”

Minister Monk gaf aan dat iedereen die inmiddels al kosten heeft gemaakt omdat de scholen toch om inschrijfgeld of boekengeld hebben verzocht dat bij de schoolbesturen terug kunnen halen.

Ook liet de minister weten dat er inmiddels een besluit bij de gouverneur ligt ter goedkeuring.

,,Het is eigenlijk niet zo ingewikkeld. In de wet staat nergens dat onderwijs geld moet kosten. Wij moeten het beleid gaan maken dat vaststelt dat onderwijs gratis is. En we kunnen werken met wat er nu vastgelegd ligt.”

Over de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) en Fide zegt de minister dat de fondsen die daar beschikbaar zijn om een bijdrage te krijgen in de kosten voor schoolgaande kinderen toegevoegd zullen worden aan het budget om gratis onderwijs mogelijk te maken.

,,Dit eerste jaar zal nog via de Landsbegroting gaan. Maar per volgend schooljaar moeten de schouderbelasting van 1 procent (op netto inkomens vanaf 3.421 gulden) en de 1 procent van de license fee het gratis onderwijs dragen. Aldus zeg ik tegen de bevolking:

Pabien. Na meer dan dertig jaar is het dan eindelijk zover. Gratis onderwijs voor alle kinderen. Dit is sociale rechtvaardigheid.”

Jamaloodin wilde wachten

De minister van Financiën, George Jamaloodin (MFK), heeft in een schrijven vanuit Nederland laten weten dat hij er de voorkeur aan gaf de beslissing over het ‘gratis onderwijs’ uit te stellen totdat hij weer in het land is. Het bestaan van die brief werd gisteren door minister Carlos Monk (PS) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport bevestigd. Gezien de haast waarmee dit onderwerp geadresseerd moest worden is er echter geen gehoor gegeven aan dit verzoek. Premier Schotte heeft als waarnemend minister van Financiën de honneurs waargenomen en in plaats van minister Jamaloodin ingestemd met het voorstel.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -