27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Ministerie GMN moet Chikungunya-virus efficiënter bestrijden

Aedes Aegypti mug
Aedes Aegypti mug


WILLEMSTAD — De kans dat het chikungunya-virus op Curaçao voorkomt wordt steeds groter nu het virus ook in het Nederlandse gedeelte van St. Maarten is geconstateerd. Volgens minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) moet zijn ministerie de Aedes Aegypti-mug effectiever gaan bestrijden door informatie te verstrekken aan de bevolking door middel van horizontale programma’s.

Advertentie

- Advertentie -

De minister pleit voor capaciteit binnen zijn ministerie om horizontale programma’s op te zetten.
Volgens Whiteman is er binnen het ministerie jarenlang via verticale programma’s gewerkt.
Behalve dat deze manier geldverslindend is, levert die ook geen blijvend resultaat op. Een verticaal programma bij het bestrijden van de dengue en chikungunya verspreidende Aedes Aegyptimug is bijvoorbeeld door meer controleurs in te zetten die in de wijken broedplaatsen verwijderen.

Je signaleert een situatie en reageert daarop. Dat is een verticaal programma”, aldus minister Whiteman onlangs tegen PS-aanhangers in de dagelijkse uitzendingen op internet.

Volgens de minister zijn processen binnen de gezondheidszorg complex van aard.
Door steeds op situaties te reageren bereik je geen efficiency, aldus de minister.
Hij pleit dan ook voor andere manieren die op de lange termijn het probleem tegengaan.
Het chikungunya-virus is een virus dat milde koorts en gewrichtspijnen veroorzaakt. Het virus is vergelijkbaar met het dengue-virus, maar is in tegenstelling tot het dengue-virus niet dodelijk.
Een groot verschil is dat het herstel weken in beslag kan nemen en sommige oudere patiënten kunnen enkele jaren last blijven houden van stijfheid en pijn in hun gewrichten.
De meest effectieve preventiemethode is het voorkomen van besmetting door de mug. Bij horizontale programma’s wordt er geanticipeerd op situaties die zich kunnen voordoen.
Dus ook bij dengue of chikungunya. Zo moet er informatie over de bestrijding worden gegeven op tv, via de radio en op scholen en moeten er folders en boeken worden gemaakt die uitleg geven over het virus en de bestrijdingsmogelijkheden.

Whiteman: “Een mug kan zich al voortplanten in een coca-cola-dop met stilliggend water. Als je die informatie verspreidt heb je een groot bereik. Als je slechts afhankelijk bent van verticale programma’s dan heb je binnen vijf minuten hetzelfde probleem. Er zullen nooit genoeg mensen zijn om controles uit te voeren.”

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -