25 C
Willemstad
• maandag 30 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Medicijntekort al in juli

Regering gaat ondeugdelijk en halsstarrig te werk

Willemstad – Omdat per 1 juli nieuwe regels gelden ten aanzien van de voorziening van geneesmiddelen op Curaçao, komen zowel de importeurs als de apotheken deze maand al klem te zitten.

Wat velen niet voor mogelijk hielden, gebeurt dan echt:

Curaçao kampt binnenkort met een ernstig tekort aan medicijnen die ook niet een, twee, drie uit andere bestemmingen aangevoerd kunnen worden. Dat laat de Vereniging van Importeurs van Pharmaceutische Producten (VIPP) weten middels een brandbrief aan de media. De overheid heeft volgens de VIPP al moeten toegeven dat de uitgestippelde plannen op heel wat punten tekort schieten, maar laat toch na om maatregelen te nemen om chaotische toestanden te voorkomen.

,,Zelfs een recente ontmoeting van een delegatie van de Vereniging van Importeurs van Pharmaceutische Producten (VIPP) met ministerpresident Gerrit Schotte heeft geen zoden aan de dijk gezet.”

In het streven om tegemoet te komen aan beloften die eerder zijn gedaan aan het Cft (Commissie financieel toezicht) en de eigen gestelde doelen om op jaarbasis 47 miljoen gulden te besparen op kosten voor medicijnen, wil ook de premier niets weten van het intrekken of zelfs aanpassen van de geplande maatregelen per 1 juli aanstaande.

,,Dat betekent dat de overheid persisteert bij het eenzijdig opleggen van maximumprijzen voor medicijnen waar de leveranciers, importeurs en wederverkopers niets meer op verdienen. De regering wil met zijn maatregelen buitenlandse fabrikanten voorschrijven welke prijzen zij mogen hanteren voor levering aan Curaçao. Die zijn opgelegd, maar zelfs de importeurs kunnen zoiets niet afdwingen. De overheid heeft moeten erkennen dat de tot nu toe geproduceerde lijsten met maximumprijzen aan alle kanten rammelt.” Aldus de VIPP die zich grote zorgen maakt over de ontstane situatie en die een noodgedwongen gang naar de rechter niet uitsluit.

Voorraad aanleggen riskant

De VIPP maakt zich grote zorgen.

Vooral ook omdat de minister van economische zaken al een wet heeft afgekondigd die bepaalt dat medicijnen die niet aan de maximumprijslijst van 1 juli voldoen, dus niet verkocht mogen worden.

,, Dat is per wet verboden! De importeurs – en dat geldt ook voor de apotheken – hebben een bepaalde voorraad medicijnen, maar nog gebaseerd op de oude regeling. In sommige gevallen is de kostprijs daarvan bij import nog hoger dan wat de overheid nu als maximumprijs heeft bepaald voor levering over de toonbank.”

Ook al omdat de overheid volgens de VIPP zelfs in hun maatregelen het niet eens is over een toereikende overgangsperiode (grace period van drie maanden), maar een nieuwe maatregel afkondigt anderhalve maand voor ingang op 1 juli, blijven de importeurs dus zitten met hun voorraden.

,,Dat is een geweldige kapitaalsvernietiging. Nieuwe voorraden aanleggen is net zo riskant.”

De overheid en inspectie der geneesmiddelen eisen van de importeurs dat zij medicijnen importeren die geregistreerd zijn en waarvoor een fabrieksfactuur moet worden getoond. De importeurs mogen niet zomaar overal inkopen.

,,Zij zijn gebonden per contract en per overheidswetten aan één leverancier. Als die leverancier tegen te hoge prijzen levert, die althans niet voldoen aan de maximale prijzenlijst die is afgekondigd door onze overheid, kunnen de importeurs die geneesmiddelen niet meer inkopen. Ze mogen immers, volgens de afgekondigde maatregel, die geneesmiddelen niet meer verkopen, want de prijzen zijn te hoog. Nog even afgezien van het feit dat de fabrikanten wereldwijd afspraken hebben lopen, die niet voor een eiland als Curaçao kunnen worden aangepast.”

Van alle kanten wordt het de importeurs aldus de belangenvereniging onmogelijk gemaakt om nog op zinvolle wijze geneesmiddelen voor de lokale markt in te slaan, op voorraad te houden, laat staan te verkopen.

,,Dat betekent dat een acuut tekort aan medicijnen angstvallig dichtbij is gekomen. De Curaçaose regering en het Transitie Team Farmacie leggen een ongekende halsstarrigheid aan de dag en toch durven zij te beweren dat het de verantwoordelijkheid blijft van de importeurs om de patiënten van Curaçao toegang te bieden tot een keur aan deugdelijke, betaalbare medicijnen. Daarmee wordt het onmogelijke gevraagd van deze sector waar de overheid nog onvoldoende van doordrongen lijkt.”

De VIPP legt de verantwoordelijkheid van een schaarste aan medicijnen direct bij de overheid. Het wordt de VIPP bij wet per 1 juli aanstaande verboden om een geneesmiddel te verkopen die een prijs heeft die hoger is dan conform de toegestane nieuwe maximale prijzenlijst. Dit betekent dat, zelfs al zou de patiënt zelf willen betalen voor zijn medicijn, het de importeur alsnog verboden is dit geneesmiddel te leveren. Op de vraag hoe de patiënt dan aan zijn medicijn moet komen kan de VIPP geen antwoord geven. De VIPP heeft als laatste redmiddel nog de stap naar de rechter achter de hand om te proberen om een totale rampsituatie te voorkomen.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -