29 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 13:31

Laatste reacties

- Advertentie -

RO | Minister Ollongren in Amsterdam voor herdenking slavernijverleden

- Advertentie -
De minister dankt de leden van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden en haar ondersteuning, en alle deelnemers aan de verschillende dialogen voor hun inspanningen bij de totstandkoming van het rapport.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hield vandaag een toespraak tijdens de Nationale herdenking van het Nederlandse slavernijverleden. Ook ontving de minister vandaag het eindrapport van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden.

Op 1 juli is de herdenking en viering dat Nederland de slavernij officieel in 1863 afschafte in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Al was het toen nog niet echt voorbij. Mensen moesten nog tien jaar op de plantages blijven werken.

Kajsa Ollongren: “We kunnen alleen met afschuw, berouw en schaamte naar het slavernijverleden kijken. Een verleden waarmee we allemaal verbonden zijn. Bewust of onbewust. Duidelijk of juist verborgen in een onbekende familiegeschiedenis. Het is geen teken van zwakte om ons hiervan rekenschap te geven. Zo toont een democratie juist haar kracht. Door ons verleden onder ogen te zien, kunnen we onze toekomst veranderen. Dat is geen luxe, maar een noodzaak.”

Voorafgaand aan de nationale herdenking ontving minister Ollongren van Dagmar Oudshoorn, voorzitter van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden, hun eindrapport ‘Ketenen van het verleden’. Langs de lijnen van erkenning, excuses en herstel vraagt het Adviescollege aandacht voor en actie op het gebied van het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden.

- Advertentie -

Dit rapport biedt bouwstenen en aanknopingspunten voor de toekomst en vormt daarmee een opening voor de bredere erkenning en inbedding van het gedeelde verleden waarop het Adviescollege zich heeft gericht.

Op 3 juli 2020 kreeg het adviescollege de opdracht een dialoog te organiseren over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de hedendaagse samenleving.

De minister dankt de leden van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden en haar ondersteuning, en alle deelnemers aan de verschillende dialogen voor hun inspanningen bij de totstandkoming van het rapport.

Bron: Rijksoverheid

- Advertentie -

Artikel delen

21 reacties

 1. “Misdaden tegen de menselijkheid (i.c. massamoord, mensenhandel, vrijheidsberoving, structurele dehumanisering etc.) hebben geen verjaringstermijn.”

  Tegen de personen ja die het gedaan hebben. Echter als deze al 300 jaar dood zijn

 2. @Mano, Inderdaad hoe wil de schade vaststellen? De republiek van 7 provinciën? In 1815 werd de Staat der Nederland en in 1814 is de handel in slavernij afgeschaft door de voorloper. Overigens maakte Luxemburg en België ook onderdeel uit van deze Nederland. Hiervoor is Nederland bezet geweest door o.a. Frankrijk.
  Overigens missen we in deze betogen alleen de rol van het Westen van nu. Dat de Afrikaanse en Zuid Amerikaanse volkeren zelf ook meededen aan massamoorden en slavernij horen we niet terug. Waarom zou Spanje bv schade moeten betalen aan de Incaś terwijl de Inca;s zelf ook mensen uitmoorden en tot slaaf maakten?

 3. @Tico Martina:

  Het niet de eerste keer dat jij opmerkingen plaatst over de moeder van mevrouw Oudshoorn die haar zgn om vergiffenis zou moeten vragen.
  FYI:
  In vrijwel ieder interview uit deze DAME haar liefde, dankbaarheid en respect voor haar moeder die haar alleen heeft opgevoed (vader was al vroeg uit beeld)

  Ik vraag me af of JOUW moeder je niet heeft geleerd dat het ongepast is om het uiterlijk van een dame te beschrijven op de platvloerse manier die jij hanteert!

 4. @Mano:
  100% eens met jouw betoog!
  E.e.a. zal ongetwijfeld haken en ogen hebben.
  Enerzijds:
  Bewijsvoering t.av. rechtsopvolgers van zowel daders als slachtoffers, zal zelfs voor een team van specialisten op zowel internationaal- als strafrecht, uiterst gecompliceerd zijn.
  Anderzijds:
  Misdaden tegen de menselijkheid (i.c. massamoord, mensenhandel, vrijheidsberoving, structurele dehumanising etc.) hebben geen verjaringstermijn.
  Als rechtsopvolging van beide partijen kan worden bewezen, maakt aansprakelijkheid stelling mogelijk een kans.

 5. Laatst hadden ze ook een soort herdenking van slavernij in Amerika en de verslaggever vroeg aan Samuel L. Jackson, had je liever dat je voorouders niet als slaven hiernaar toe zijn genomen?

  Nou het antwoord van Samuel L. Jackson was, “Hell no, what do you think?”. Moet wel zeggen dat Samuel L. Jackson één van de rijkste zwarte acteurs is met een geschat vermogen van meer dan $250 miljoen.

  Blijkbaar behoorde Samuel L. Jackson niet tot de negers die bleef zeuren over “back to Africa” en en dat Samuel Jackson zijn “slave name” is.

 6. @Martina: welke schade moet aan jou vergoed worden? Kun je me dat even uitleggen.

  Overigens denk ik niet dat jij vooraan staat. De deur gaat namelijk om 7 uur open. ‘s morgens welteverstaan.

  Er waren enkele voorstellen voor het vergoeden van de “schade”. Eén van die voorstellen was het openen van een awerness museum m.b.t. de slavernij.
  Kan mijn goedkeuring wel dragen.

 7. @Brian S schreef;
  “Overigens bestaat Nederland zoals we het kennen pas sinds 1815. Je kan geen hedendaags land verantwoordelijk stellen voor dingen die 400 jaar geleden zijn gebeurt “en nog eerder.”

  400 jaar ‘en nog eerder’?!? (lol)
  Hoezo? Nederland bestaat zoals het nu bestaat toch sedert 1815? Dat beweer je toch zelf? En wanneer is de Slavernij afgeschaft? 1863 toch? Nederland is geen hedendaags land Brian. Hoe kom je toch op dat idee? Waarschijnlijk bedoel je de noordelijke Republiek der Zeven Verenigde ‘Nederlanden’. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden bestond uit Holland, Zeeland, Groningen, Utrecht, Friesland, Gelderland en Overijssel. Je hebt ergens iets gelezen, maar je maakt er een hutspot van. (lol)

 8. Kijk haar stralen die Dagmar Neushoorn met haar dikke reet. Wie denken dat soort lui te vertegenwoordigen? Heeft haar moeder al op haar knietjes vergiffenis gesmeekt aan Dagmar? Hypocriete figuren zijn het. En waarom denkt Ollongkreng te spreken voor de staat Nederland? Sodemieter op met je excuses, betaal schadevergoeding aan de nazaten en ik sta vooraan, maar wat moet ik met je sorrie.

 9. @ericlapas schreef;
  “Blijkbaar behoren deze negers die elk jaar welkom zijn tot de groep huisnegers en de landnegers zijn niet welkom.”

  Hm, ik bespeur een fleem van jaloezie ten aanzien van de huisnegers. m.a.w., ericlapas komt voort uit landnegers? (lol)

 10. Als mevrouw Halsema de verantwoordelijk van 300 jaar geleden naar het heden haalt dan is er in principe maar 1 reactie dat Halsema kan doen en dat is aftreden met de Gemeenteraad.

  En tevens kan de rijke elite van Curacao en Suriname die hun welvaart te danken hebben aan de slavernij ook hun excuses aanbieden.

 11. Verantwoordelijkheid bij de staat. Tja, dat is mooi gezegd maar getuigd niet van veel kennis van zaken. Dat is dan in geval van Nederland het land Frankrijk of Spanje, mede afhankelijk over welk deel van het huidige Nederland we het hebben. Voor wat betreft de staten verantwoordelijk voor de uitbuitende plantagehouders is dat echter een stuk duidelijker. Dat zijn Curacao, Suriname, Haiti etc.. Wanneer zouden onze gouverneur en onze regering hun excuses gaan aanbieden voor die misstanden ?

 12. Meliuslegere, Hoe kan je de Staat verantwoordelijk stellen voor wat bepaalde mensen in het verleden deden? We stellen Ghana toch ook niet verantwoordelijk? En Mali en Benin? Rijken die vroeger machtig waren dankzij de slavernij.

  Overigens bestaat Nederland zoals we het kennen pas sinds 1815. En in 1814 verbood een voorganger de handel in slaven. Daarvoor is Nederland vaak bezet geweest door o.a. de Fransen. Je kan geen hedendaags land verantwoordelijk stellen voor dingen die 400 jaar geleden zijn gebeurt en nog eerder. De Inca bieden toch ook geen excuses aan voor wat zij deden in Zuid Amerika? De Bantu stammen in Afrika?

  Overigens was Michiel de Ruyter geen slavenhandelaar.. Wel heeft hij duizenden slaven vrijgekocht!

 13. @Brian:
  Mw Oudshoorn heeft juist uitgelegd dat er dmv een wet de verantwoordelijkheid moet worden gelegd bij de staat, zijnde de rechtsopvolgers van de daders en niet bij individuen.
  Ik ben het deels met haar eens, maar ik ben er voorstander van om de directe nazaten van de daders als eerste aan te spreken.

  Er loopt in Nederland een directe nakomeling van Michiel de Ruyter rond. De man renteniert van de nalatenschap van zijn voorvader.

 14. Het was te merken dat Kajsa Ollongren niets met het onderwerp heeft. De kans dat zij zelf ooit een neger gevoeld heeft, is vrij klein omdat ze lesbisch is.

  Het lijkt alsof een kleine groep elite negers het hele slavernij verleden gekaapt hebben. Zij zijn speciaal uitgenodigd en mogen naast de burgemeester en andere prominenten elk jaar acte de presence geven.

  Het zou me ook niet verbazen als enkelen van hen ook elk jaar weer rond deze tijd heel even blank voelen.

  OOk tijdens de slavernij werd er onderscheidt tussen huis en land slaven gemaakt. Blijkbaar behoort deze negers die elke jaar welkom zijn tot de groep huisnegers en de landnegers zijn niet welkom.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Weer iemand overleden aan covid

Gisteren is er weer een persoon in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van covid-19. Daarmee is de teller op 222 sinds het begin van de pandemie....

NTR | Inwoners Bonaire uiten kritiek: ‘Geef ons nieuwe wegen, geen spoedreparaties’

Marit Severijnse KRALENDIJK –  De bijzondere gemeente Bonaire is eindelijk begonnen met de aanpak van de vele slechte wegen. Maar veel inwoners zijn hier niet over te spreken,...

DH | ‘Pay or stay’ for unpaid fines

A traffic control in progress. PHILIPSBURG--Motorists with outstanding fines are urged to settle their fines or risk enjoying a “stay” in the lockups. Police spokesperson E. Josepha said...

AntilliaansDagblad | Kamer vraagt opheldering verhoging belasting BES

Den Haag - Staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën moet de Tweede Kamer uitleggen waarom de inwoners van Caribisch Nederland deze maand werden verrast door een belastingverhoging. De...

AntilliaansDagblad | Wettelijk recht op betaalrekening NL stap dichterbij

Den Haag - Het wettelijk recht op een betaalrekening bij een Nederlandse bank voor inwoners van het Caribische deel van het Koninkrijk is een stap dichterbij. Het...

AntilliaansDagblad | Erop of eronder voor Serlimar

Oranjestad - De rechter moet volgende maand beslissen of de surseance van betaling van staatsbedrijf Serlimar wel of niet wordt verlengd. In de afgelopen maanden zijn betalingsregelingen...
- Advertentie -
- Advertentie -