26 C
Willemstad
• zaterdag 24 februari 2024

Extra | Journaal 23 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Curaçao bouwt extra windmolens, ‘straks 70 procent schone energie’

Oscar van Dam Welk land binnen ons Koninkrijk draait als eerste op 70 procent groene energie? Curaçao belooft die strijd te gaan winnen in 2030. Zes ministers en verschillende...

CC | HNO Committee not in line with Public Prosecutor’s report

WILLEMSTAD - The parliamentary inquiry committee Hospital Nobo Otrobanda does not align with the decision to file a report with the Public Prosecutor. Yesterday, it was announced...

DH | Governor receives first 19 of hundreds of National Decrees for justice workers

PHILIPSBURG--Caretaker Minister of Justice Anna Richardson sent out a press release on Thursday, an hour before midnight, stating that the Cabinet of Governor Ajamu Baly had confirmed...

AntilliaansDagblad | Arts Aida ontmoet hulpdiensten Sint Maarten

Philipsburg - Het management van Carnival Cruises organiseerde onlangs een rondleiding op het cruiseschip Aida uit Duitsland voor leden van de hulpdiensten van Sint Maarten. Stefan Luhrs, een...

AntilliaansDagblad | Geen dengue op Aruba

Oranjestad - Het Amerikaanse consulaat op Curaçao maakt er ten onrechte melding van dat er een uitbraak van dengue is op Aruba. Directie Volksgezondheid (DVG) bestrijdt dat...
- Advertisement -spot_img

ParadiseFM | Erven Maal willen Oostpunt eindelijk ontwikkelen

HomeLandenCuraçaoParadiseFM | Erven Maal willen Oostpunt eindelijk ontwikkelen
De erven betreuren dat door rechtszaken van milieuorganisaties een organisatie als Atlantis Resort naar de Bahamas is afgeweken en daar tot een van de beste hotels ter wereld is uitgegroeid.

De familie Maal, eigenaar van Oostpunt, hebben grote plannen met het oostelijk deel van het eiland. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De familie zit in een rechtszaak dat door onder andere Carmabi en Amigu di Tera is aangespannen.

Oostpunt beslaat zo’n 10 procent van het totale oppervlak van Curaçao. De familie voerde in de zaak aan het gebied te willen inzetten voor landbouw, woningbouw, toerisme, recreatie, conservering, economische ontwikkeling en milieubescherming.

De erven betreuren dat door rechtszaken van milieuorganisaties een organisatie als Atlantis Resort naar de Bahamas is afgeweken en daar tot een van de beste hotels ter wereld is uitgegroeid.

Doordat het gebied onaangetast is vindt er volgens Willy Maal, woordvoerder van de familie, veel criminele activiteit plaats in het gebied. Met menselijke aanwezigheid en activiteit zal ook daaraan een einde komen.

Bron: ParadiseFM

31 reacties

 1. @Joep Meloen
  je begrijpt niet wat ik schrijf. Ik leef niet in een droomwereld. Ik weet wat de werkelijkheid is. Lees mijn teksten nogmaals. Ik vecht alleen de werkelijkheid aan met argumenten. Daar ga je niet op in.

  Soms denk ik dat het zinloos in om een een serieuze discussie op dit forum te starten en dat het beter is dat ik dit forum verlaat. Paarlen voor de zwijnen, water naar de zee. Er zijn overigens nog maar zo’n 6 steeds dezelfde dagdagelijkse reageerders….De teneur van hun reacties ken ik inmiddels wel. Veel retoriek maar weinig informatief in het algemeen.

 2. Joep M. schreef;
  “@ Lex,
  Je leeft in een droomwereld, de werkelijkheid is totaal anders. In werkelijkheid zijn particulieren eigenaren van grond, in werkelijkheid bepalen zij of ze daar een huis op willen bouwen of niet.”

  Je hebt gelijk, maar je hebt het wel over de aardse werkelijkheid van de mens. Het is onmiskenbaar de werkelijkheid, maar ook een werkelijkheid die zou kunnen overgaan in een andere werkelijkheid. De werkelijkheid waarin de mens zich momenteel bevindt is dus niet per se een eeuwigdurende werkelijkheid.

  Over grond praten is tricky, want is grond niet altijd, i.i.g. meestal (en nog steeds), oorzaak of reden geweest van bloedige conflicten tussen landen, stammenstrijden, burenruzies en zelfs familieruzies (erfenis grond)? Heel veel volkeren leven op grond die zij op andere volken hebben veroverd, grond stelen is ook een ‘normale’ menselijke werkelijkheid. Zie maar hoe Rusland de Krim van het land Oekraïne in bezit heeft genomen, ook al was de Krim in het verleden door de Russen aan Oekraïne geschonken.

  Ergens schreef je ook dat er geen land bestaat dat van ‘niemand’ is. Dat klopt, maar dan wel in de werkelijkheid die jij voorstaat. De werkelijkheid waarin ook ik me bevind en de werkelijkheid die ik bovendien erken. Maar dat betekent toch niet dat er geen andere, misschien voor de mens in het algemeen niet zo tastbare, werkelijkheden bestaan?

  Zelfs nu nog dat er allerlei juridische procedures bestaan waar ingewikkelde termen als rechtspersoon etc & etc gebezigd worden, is er in bijna in alle landen sprake van gronddiefstal. Ik wil verder niet uitweiden over de juridische want daar heb ik echt 0 komma nul geen verstand van.

  Ik ben het niet eens met je dat je Lex betitelt als zijnde dromer of idealist. Bestaat er dan alleen maar 1 werkelijkheid? de aardse? Voor zover ik weet zijn er altijd mensen geweest die zich afvragen of ooit eens hebben afgevraagd of er meer dan alleen maar een aardse werkelijkheid bestaat. Het is niet vreemd en ook niets nieuws.

  Degenen, meestal de denkende mensen, die zich afvragen of er behalve de werkelijkheid die de mens op aarde voor zichzelf heeft gecreëerd, misschien ook meerdere of andere werkelijkheden bestaan, hoeven geen professionele filosofen te zijn. Ook zijn zij niet per se idealisten noch leven zij in een droomwereld. Hoewel er inderdaad mensen bestaan die populair gesproken ‘zweverige types’ genoemd zouden kunnen worden.(lol)

  Maar Lex is zeker geen dromer en al helemaal geen zweverig type. Hij constateert gewoon iets dat al eeuwenlang door velen al geconstateerd was. Over aardse grond praten of schrijven leidt vanzelf tot vragen en stellingen zoals bijvoorbeeld; “wie is eigenaar van de aardse grond, van de aarde/de planeet?” En de stelling van Lex; “Land (aardoppervlak) is van niemand en van iedereen. Grond behoort niet in eigendom van iemand gegeven te worden. Land (aardoppervlak) is van niemand en van iedereen.”

  Mijn ellenlange reactie is niet gebaseerd op bovenstaand artikel, het artikel zelf boeit mij echt niet. (wink)

 3. En in werkelijkheid hebben we eigenaren, die door overlevering, grote plantages in hun bezit hebben.

  Maar hoe rechtmatig is dat?

  In Afrika zijn ze ook bezig met onteigeningen van land van witte boeren. Ook in Indonesië raakten veel witten hun landen en huizen kwijt.

  Zeg niet dat dit mijn voorkeur heeft maar het gebeurt wel.

 4. @ Lex,

  Je leeft in een droomwereld, de werkelijkheid is totaal anders. In werkelijkheid zijn particulieren eigenaren van grond, in werkelijkheid bepalen zij of ze daar een huis op willen bouwen of niet. En in werkelijkheid hebben we eigenaren, die door overlevering, grote plantages in hun bezit hebben.
  Dat is de realiteit en een idealistische gedachte is leuk, misschien ook lovenswaardig, maar zo’n idealistische gedachte heeft niet veel met de realiteit te maken.
  Ik hoop dat je dat zelf ook kunt begrijpen, communisme is leuk op papier, maar in de realiteit is het nooit wat geworden.

 5. ….”Ruimtelijke ordening is een vak!”….

  En daarom gaat curaçao er meer en meer uitzien als wildwest qua infrastructuur.

  Er zitten namelijk geen vakmensen , maar landskinderen = Femillie en frentzzz van pik pisas en de rest van de ministerraad, waaronder een broer (en diens echtgenoot) van een minister.

  Alles waar deze “landskinderen” aan komen verkruimelt tot het niveau Centro pro arte en wegdek!

  Wil je dat oistpunt er niet zo vies en vuil gaat uitzien als de rest van curaçao, vol glas en rotzooi, moet je het openstellen! En woonwijken bouwen.
  Daarom liever een goed opgezet ecoresort, rest natuurgebied met goed beleid = GÉÉN LANDSKINDEREN = FRÈNZZZZZ en fèmmelie van het gespuis in fòrti.

 6. “de beheerder van het land is natuurlijk de overheid”.
  Daar ga je met je rechtszekerheid, Charles Cooper wordt jouw landlord.
  Die komt bij je aankloppen en je de volgende keuzes bied;
  – verdubbeling van jou erfpacht.
  – een olie opslag tank in jou tuin.
  Of jouw huis verkopen, met hogere erfpacht en een nieuw bouw olieopslag tank op 10 meter.
  Kopen geeft meer rechtszekerheid als erf pacht.
  En je bent, grotendeels, vrij van politieke willekeur.
  Omdat grond altijd van een persoon of rechtspersoon, de staat is in deze een rechtspersoon, is. Kan je beter zorgen dat de grond van jou is. Als mijn overgrootvader net zo slim was geweest als Willy Maal 1 was mijn grond ook groter dan 1500m2.
  Maar het zijn mijn 1500m2 en ik hoef geen Charles Cooper te vrezen (voor mijn bezit)

 7. @Dislect @joep meloen

  De beheerder van het land ( aardoppervlak) is natuurlijk de overheid ( die de bevolking vertegenwoordigt) die de regels vaststelt.

  @lamornchi
  No comment

 8. @ lex,
  Al het grond oppervlak, met uitzondering van Antarctica. Is het bezit van een rechtspersoon of een natuurlijk persoon.
  Geen stelling een feit.
  Als het niet zo was kon je op elke plek een huis neerzetten een een tuin afbakenen.
  En als je dat gedaan hebt kan je beter niet op vakantie gaan want als je terug komt heeft iemand een huis in jou tuin gebouwd.
  De grond is toch niet van jouw?

 9. Mijn stelling: land ( aardoppervlak) behoort niemand toe. Is onvervreemdbaar. Iemand kan alleen gebruiksrechten hebben en dus nooit het eigendom. Rentmeesterschap that’s all.
  Zo hoort het te zijn maar de praktijk is helaas anders.

 10. @ Joep M. Stel nou dat de overheid vertegenwoordigd door een politicus/ minister van voorbijgaande aard – uiteindelijk zijn wij allemaal van voorbijgaande aard- bijvoorbeeld genaamd C. Cooper van een stuk land dat tot dusverre in eigendom was van de overheid ( is totale bevolking) die eigendomsrechten overdraagt van die overheid naar een persoon. Laten we die persoon nou eens M. Cooper noemen. ( overeenkomsten met bestaande personen berusten louter op toeval!). Vinden wij dat een correcte manier van doen? ( Staande praktijk bijvoorbeeld in Suriname. Je moest eens weten hoeveel -al dan niet ex – politici en vrinden in hun omgeving zich gigantische stukken land en goudconcessies!
  hebben toegeëigend ! Walgelijk. Corruptie in optima forma).

 11. @joep meloen
  Ik betaal erfpacht aan de gemeente. De gemeente = overheid. De overheid dat zijn uiteindelijk wij. En zo hoort het ook te zijn. Er zijn ooit personen
  geweest die hebben gezegd : “dit land is van mij” en plantten er een vlag of bord op. ( ik praat in het algemeen dus niet over Maal).Zonder overheidsbemoeienis stel ik mij zo voor want die was in geen velden of wegen te bekennen. Dat noemen we tegenwoordig stelen. ( ook stukken van het heelal worden geclaimd door diverse elkaar bevechtende mogendheden . Te gek voor woorden).

  Wat te denken van de Noord- en Zuidpool. Waar ook stennis is over de eigendomsrechten tussen diverse landen. Wie heeft ze die claimrechten in hemelsnaam gegeven?

 12. Het Maal land komt never nooit in handen van de overheid. Al gaan regeringen, Carnabi en de club van Narain en Yvette op hun kop staan.
  Het is land is al al een paar honderd jaar van de family Maal.
  Ik moet zeggen dat de ontwikkelingsplannen van deze fam goed voor de werkgelegenheid, landbouw etc etc zou zijn.
  Maar we weten hoe het met de politieke graaiers gaat ‘ze kunnen hier geen F&F inzetten en er zelf flink aan verdienen.

  Nu is het een aanlegplaats voor criminele activiteiten die per boten binnenkomen. Men dumpt enorm veel vuil daar, hekken worden doorgeknipt etc.
  Ben er verleden jr geweest op uitnodiging, je gaat per paard door het gebied, wordt begeleid door securities. Het is enorm. De plannen van Willy Maal zijn prachtig, het zal het eiland ook veiliger maken, zoals gezegd je komt makkelijk aan land.

  Met alle respect voor Carmabi die zwaar gesubsidieerd wordt ook door de Curaçaose belastingbetaler, zij willen vissers bv meters uit de kust laten vissen. Dat vind ik te gek voor woorden, ze draaien hiermee gewoon de visserij nog verder de nek om.

  En de club van Narain, ach veel goede initiatieven gedaan, maar zijn stil blijven staan.
  Just sayings

 13. @ Lex,

  Het huis waar jij woont staat ook op land dat van iemand is. Wellicht is dat stuk grond van jou, maar wellicht is het van de huisbaas of van de overheid. Maar er bestaat geen land dat van ‘niemand’ is.
  En ja, het is heel goed mogelijk dat de familie Maal destijds het land voor een habbekrats heeft weten te krijgen, maar dan praten we over een paar honderd jaar terug. Geloof niet dat het erg vruchtbaar is, dus of je er nu blij mee moet zijn vraag ik me af.

  Maar, zoals zovele plantages en delen van het eiland ontwikkeld mogen worden kun je niet zomaar stellen dat Oost-Punt niet ontwikkeld mag worden omdat je van mening bent dat er planten en dieren rondhuppelen. Wil je dat terrein tot nationaal park verklaren dan is er maar 1 optie, dan biedt je een marktconforme prijs en dan koop je het terrein dus gewoon aan. Mag je daarna doen en laten wat je er zelf mee wilt doen. Gewoon iemand verbieden om van zijn eigen terrein gebruik te maken, omdat iemand wat planten wil beschermen, dat gaat toch echt een flinke klap te ver.

 14. Land (aardoppervlak) is van niemand en van iedereen. Het behoort niet in eigendom van iemand gegeven te worden. Hoogstens zou iemand het kunnen pachten.
  Daarom is het vreemd dat dit stuk land (circa 10% van de grootte van het eiland!) het eigendom van Maal is.
  Wie heeft het eigendom aan Maal gegeven? Een toenmalige minister? Met welk recht heeft die minister dat gedaan? In ieder geval geheel onterecht! Ongepast.

 15. Had minister en toen denkende half god Godett die nog lezen of schrijven geen goed plan om een stuk oostpunt te kopen van Maal ???.

 16. @Brian, blijkbaar kent U de Curacaose geschiedenis niet. De originele indianen , werden als slaven door de Spanjaarden naar Hispanola afgevoerd. Dat gebeurde honderden jaren voordat familie Maal op Curacao arriveerde. De Nederlanders hebben Curacao van Spanje afgepakt. Maal heeft niks van niemand ingepikt. Oostpunt is geen algemeen bezit van de zogenaamde Yui di Korsou. Oostpunt is prive eigendom, net zoals iemand anders met een veel kleiner terrein prive eigenaar kan zijn. Als jij, Carmabi, Amigoe di Tera etc. het over Oostpunt te vertellen willen hebben, dan moeten jullie maar een miljoenen bod doen aan familie Maal.
  De rechter zou de bestuursleden van de eisers moeten veroordelend om persoonlijk de gerechtskosten te betalen. Zij schuilen achter de stichtingen om niet persoonlijk aangesproken te worden. Die bestuursleden leven allemaal van onze belasting centen die de stichtingen als subsidies ontvangen. Dus Brian, U betaalt ook mee voor deze absurde rechtszaak die mischien uitloopt in nog meer schade claims die worden toegewezen. Het Curacaose volk betaalt dan weer de rekening. De bedoeling van de politici en nu deze stichtingen is altijd geweest om Oostpunt zo waardeloos mogelijk te maken voor de eigenaren. Zodat die uiteindelijk in wanhoop het terrein voor een appel en een ei aan het Land cadeau geeft. EOP had dit als hoofdoel, Oostpunt van Maal afpakken. Dat is niet gelukt en Curacao zit nu met een enorme financiele schuld aan de familie Maal.

 17. Laten zoals het nu is; ontwikkeling leidt tot versnippering van infrastructuur en tot hogere instandhoudingskosten van deze vergrootte openbare infrastructuur. Meer wegen, meer elektriciteits- en communicatiekanalen, meer verkeer.
  Verstandiger is gebruik te maken van de onbebouwde plekken tussen de nu al bebouwde plekken!
  Ruimtelijke ordening is een vak!!!
  Maak van Oostpunt een mooi natuurgebied: dáár komen toeristen op af en verdien je geld mee.

 18. hopelijk komt het terrein nooit in handen van de overheid! De overheid (vol met familie en vrienden van “landskinderen” ) geeft geen donder om de natuur .
  Zie Isla, vervuiling mangrove meer met ziiekenhuiswater, dumpen vervuild water aan de noordkant, caracasbaai .
  De op geld beluste kopstukken in de politiek hebben geen boodschap aan het milieu , de hele EOP is een farce! Maar willen graag geld verdienen met verpatsen van terreinen!
  Niets mis met een beperkt deel eco vriendelijk ontwikkelen voor ecotoerisme (). En de rest natuurreservaat.

 19. Ik herinner me dat een aantal jaren geleden dat kopstukken van de M.A.N. Willy aanboden om het bezit van de familie aan hun te verkopen, deze kopstukken verkopen het dan weer aan het eilandgebeid Curacao voor 2 X het bedrag en het eilandgebied geeft dan terreinen in erfpacht aan ontwikkelaars. Er zou dan toen aan alle vergunningen voldaan worden. Dat zou dan een win win situatie zijn voor iedereen. Willy krijgt voor zijn familie een lager bedrag dan gevraagd, de M.A.N. kopstukken krijgen eenzelfde bedrag en eiland Curacao krijgt erfpachtrechten en gelden. Dat was toch mooi bedacht toendertijd. God zij dank dat Willy een hoger IQ heeft dan al die kopstukken samen, en daar zat ook Chalie Bolo ertussen. Dit was destijds het nieuws van het jaar.

 20. @Djaka , indien het land werd “ingepikt” dan werd het niet afgepakt van een ydk, zeker niet van een zwarte ydk. Hooguit werden er enkele indianen eraf geschopt en verbannen. De blanke familie Maal is eigenaar of jij dat nu leuk vindt of niet.

 21. @Djaka, Sinds 1870 is dat al zo.

  Blijft apart dat men landjes ging inpikken en daarna verkocht en nu is het eigendom van iemand.

 22. Er wordt niks ontwikkeld. Al jarenlang en voor nog zeker 50 jaar of meer ontvangt familie Maal miljoenen per jaar aan schadevergoeding en rente van land Curacao. Schade was veroorzaakt door politici van alle partijen. Nu zullen er waarschijnlijk nieuwe claims komen met nieuwe toewijzen van schadevergoedingen. Dus waarom ontwikkelen ? Gaat prima zo. Willy lacht zich slap.

 23. Heb vrijdag Willy Maal aangehoord via de rel/roddel/Blooperzender Direct. Geen vriend van milieu clubs, this guy. You dare set foot on his 10% of the rock, he will shoot your butt. Survivors will be shot twice. Has buddies in high places ‘cause the gunlicenses keep coming.
  Weird……this farmer.

 24. Hermetisch afsluiten en er een mooi natuurreservaat van maken zoals het Christoffelpark. Entree betalen, park rangers en voila je hebt activiteit !

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties