29 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

FD | Europees Parlement kapittelt Hoekstra om brievenbusfirma

HomeLandenCuraçaoFD | Europees Parlement kapittelt Hoekstra om brievenbusfirma

Gaby de Groot Johan Leupen | Financieel Dagblad


Wopke Hoekstra kwam onder vuur te liggen na publicaties over de Pandora Papers. Foto: ANP

Het Europees Parlement heeft donderdag opgeroepen tot grondig onderzoek naar misstanden die zijn genoemd in de publicaties rond de Pandora Papers. De Europarlementariërs namen met grote meerderheid een resolutie aan waar ook de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra expliciet is genoemd.

Hij bleek tot vlak voor zijn aantreden als minister te hebben geïnvesteerd via de Britse Maagdeneilanden, een notoir belastingparadijs.

In het kort

  • Het Europees Parlement wil dat er grondig onderzoek komt naar misstanden die naar voren kwamen uit de Pandora Papers.
  • Minister van Financiën Wopke Hoekstra werd daarbij expliciet genoemd.
    ‘Het is triest dat Europese politici als Hoekstra zij aan zij met criminelen opduiken in de
  • Pandora Papers, het Europees Parlement geeft hier het signaal dat dat niet kan’, aldus Europarlementariër Paul Tang.

 

Naast Hoekstra werden ook de Tsjechische premier Andrej Babiš, de Cypriotische president Nicos Anastasiades en de voormalige Britse premier Tony Blair met naam genoemd in de resolutie. Ook zij doken op met bezittingen in belastingparadijzen in de Pandora Papers, een onderzoeksproject van journalistenconsortium ICIJ. Al deze (voormalige) Europese politici werden door het parlement veroordeeld voor deze praktijken.

‘Motie van treurnis’

‘Dit moet je opvatten als een parlementaire motie van treurnis’ zegt PvdA-Europarlementariër Paul Tang. ‘Het is triest dat Europese politici als Hoekstra zij aan zij met criminelen opduiken in de Pandora Papers, het Europees Parlement geeft hier het signaal dat dat niet kan. Dit schaadt onze democratische instituties.’

‘Het gaat er niet om dat hier wel of niet bewezen is dat Hoekstra belasting heeft ontweken. Het gaat erom dat de schijn van belangenverstrengeling moet worden vermeden’, zegt Tang, die in Brussel voorzitter is van de commissie belastingaangelegenheden.

Zwarte lijst

Daarnaast vindt het Parlement dat de zwarte lijst van belastingparadijzen niet goed werkt. Het is volgens de parlementariërs onbegrijpelijk dat bijvoorbeeld de Britse Maagdeneilanden niet op de lijst voorkomen, terwijl twee derde van de vennootschappen uit de Pandora Papers daar is gevestigd.

‘De criteria deugen niet en zijn niet helder, zo zegt Tang. ‘Het hele proces is totaal onduidelijk. Landen worden na veel gelobby op- en afgevoerd, om politieke redenen of vanwege hun historische koloniale banden met lidstaten.’

Het parlement riep de Europese Unie op mazen in de wet te dichten die het ontwijken en ontduiken van belasting en witwassen nog steeds mogelijk maken. De Europese Commissie werd opgeroepen EU-lidstaten aan te pakken die huidige regelgeving hieromtrent niet goed naleven.

Daarnaast moet Europa volgens de parlementariërs meer doen aan transparantie om zo de uiteindelijk gerechtigden (ubo’s) van bedrijven te kunnen achterhalen. Landen zijn opgeroepen nog meer samen te werken in de strijd tegen witwassen.

De Europese Commissie moet verder gaan onderzoeken of de nationale Financial Intelligence Units, waar ongebruikelijke transacties worden gemeld door bijvoorbeeld banken, voldoende voor hun taak zijn uitgerust.

Bron: Financieel Dagblad

2 reacties

  1. Precies, het EP moet vooral de hand in eigen boezem steken. Het is erg moeilijk gebleken corrupte praktijken en dan mn van de vm Oostbloklanden aan te pakken. De landbouwsubsidies rijzen de pan uit. Tientallen miljarden gaan die kant op en worden net als hier voor andere louche zaakjes gebruikt.
    Yes, F&F first!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties