29 C
Willemstad
• dinsdag 25 januari 2022 16:50

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | Vals zelfbeeld

- Advertentie -

Ed Kronenburg | Financieel Dagblad

Ed Kronenburg was ambassadeur in Peking en Parijs.

De moord op Peter R. de Vries is ook voor de buitenlandse pers aanleiding om het Nederlandse drugsbeleid aan de kaak te stellen. ‘Keerzijde van de tolerantie’ was afgelopen week een kop in de Süddeutsche Zeitung.

De Duitse krant beschrijft het al jaren gedogen van een situatie waarin Nederland kon uitgroeien tot draaischijf van de internationale drugshandel en distributie. Een kwalijke reputatie voor een land dat zich op de borst klopt voor de eigen handelsprestaties. De gevolgen voor de rechtsstaat en de maatschappij zijn desastreus, aldus de SZ. En niet te rijmen met het zelfbeeld van Nederland: dat van een ‘cool’ en tolerant land.

Het valt de krant op dat een recent EU-rapport over de Nederlandse rechtsstaat met geen woord rept over ondermijning door de georganiseerde misdaad. Fijntjes herinnert de SZ eraan dat het de Nederlandse politiebond zelf was die in 2018 het begrip narcostaat introduceerde. De bond luidde de noodklok over een gebrek aan mensen en middelen.

- Advertentie -

De analyse van de SZ klopt. Het valt moeilijk te ontkennen dat wij het maatschappij ontwrichtende gedrag van de drugscriminaliteit niet hebben zien aankomen of er niet voor zijn gewaarschuwd. Het Nederlandse drugsbeleid met vrije verkoop aan de voordeur en een verbod op de productie is het ideale zakenmodel voor de georganiseerde misdaad. Het lijkt wel op uitlokking. Er gaat de laatste jaren bijna geen dag voorbij zonder aan drugscriminaliteit gerelateerde schietincidenten.

‘Vrije verkoop aan de voordeur en een verbod op de productie is het ideale zakenmodel voor de georganiseerde misdaad’

Het is kwalijk dat er na de moord op advocaat Derk Wiersum bijna twee jaar geleden weer een moord, nu op een bekende Nederlander, nodig is om het probleem hoog op de politieke agenda te krijgen. Het valt op dat politieke commentaren vooral de vlucht naar voren nemen. Het ‘kan wel tien jaar gaan duren’ voordat wij greep krijgen op ondermijnende drugscriminaliteit, zo luidt het.

Als je het er inderdaad zo lang bij hebt laten zitten, dan gaat het zeker lang duren. De vraag is eerder wat er de afgelopen tien jaar is nagelaten waardoor het zo ver kon komen. Na de verkiezingen bleek een periode van introspectie nodig te zijn om het vertrouwen tussen politici te herstellen. Politieke introspectie op het vlak van de bestrijding van de georganiseerde misdaad zou ook geen kwaad kunnen. Want het is minstens zo belangrijk dat de burgers er nu wel op kunnen vertrouwen dat politici het tij doen keren, vooropgesteld dat het nog niet te laat is.

Een extra reden om vaart te zetten achter de formatie. Want het geweld zal ook na de dood van Peter R. de Vries niet stoppen en de afgelopen week zijn er al weer duizenden kilo’s cocaïne in de Rotterdamse haven aangetroffen.

Ed Kronenburg was ambassadeur in Peking en Parijs. Reageer via [email protected]

Bron: Financieel Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

4 reacties

 1. @Loes zegt: “…in de 19e eeuw vochtend de Duitse militairen met cocaïne gemaakt in Nederland. Nederland was de grootste cocaïne…”

  Zoals gewoon bij Loes, een verhaaltje klok en klepel. Los van het feit dat er 20e eeuw moet staan is het in de WWI geen cocaine geweest maar opium/heroïne. In WW2
  was het ook geen cocaïne maar Pervirtin. Een cristal meth achtige stof.
  In beide gevallen werden de (designer-) drugs ontwikkeld en geproduceerd door de Duitsers zelf. Wat Nederland er mee te maken heeft is mij onbekend.

  Dit is het probleem met @Loes, slecht en half geïnformeerd hier over van alles en nog wat lopen te roeptoeteren. Check eerst voordat je wat schrijft.

 2. De ex ambassadeur heeft het hier waarschijnlijk over de cocaïne handel maar Nederland exporteert ook veel synthetische drugs en daar gaat ook miljoenen in om.

  Het lijkt alsof deze ex ambassadeur voor oneerlijke concurrentie pleit. De boeren in Zuid en Midden-Amerika moeten ook eten en op dit moment levert het verbouwen van Cocaïne meer op dan graan en mais.

  De ambassadeur moet wel consequent zijn en ook pleiten voor een verbod op het vak Scheikunde op school zodat Nederland niet blijft verdienen aan synthetische drugs.

 3. Drugs… wat zijn drugs. Drugs en alcohol. in de 19e eeuw vochtend de Duitse militairen met cocaïne gemaakt in Nederland. Nederland was de grootste cocaïne producent ter wereld. Nu zijn is het XTC en cannabis. Ja de beste slimste labs en kwekers ter wereld. Handel is handel.
  in Europa was cocaine normaal. Opium ook. Drank was er altijd en nu nog steeds. In Amerika dachten ze dat je het kon droogleggen. Het resultaat er werd meer gezopen dan ooit. Ja koffieshops mogen verkopen maar ze mogen het niet inkopen. 85% van justitie is bezig met narcotica.
  Alleen al inde USA 400.000 + doden door officiële geregistreerde pijnstillers.
  En medicijn gebruik op Curaçao is het hoogste ter wereld.
  Geen enkel drug is ooit effectief gestopt geweest door maatregelen
  Curacao denkt plantages aan te kunnen leggen. Net als Canada.
  Tuurlijk maar Canada kan regulering afdwingen. Hier kijken we naar rechts als er 600 kilo in beslag wordt genomen.

 4. Met dank aan Groen Links, D66 en de Bij1 clubjes.

  Amsterdam is moord en drugscapital van de wereld maar men mag niet preventief foullieren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, January 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Minister verbiedt werkbezoek parlementariër; Van Heydoorn ontkent

Minister Sithree van Heydoorn (MFK) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft een werkbezoek van parlementariër Steven Croes aan de Brionschool verboden. Dat stelt Croes. De...

Nu.cw | Extra: Veertien liquidaties uit 2017 nog niet opgelost

De Extra heeft gesignaleerd dat veertien liquidaties uit 2017 nog altijd niet zijn opgelost. De ochtendkrant besteed opnieuw aandacht aan de zaken en sprak met politiewoordvoerder Imro...

PBC | Politie controleert op rood licht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie controleert deze weken speciaal op door rood licht rijden. 28 chauffeurs werden binnen anderhalf uur staande gehouden die bij de kruising Jan...

PBC | Boze taxichauffeurs blokkeren toegang Megapier

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 1.400 passagiers van cruiseschip Aida Perla moesten gisteren lang wachten voor ze van boord mochten. Boze taxichauffeurs hielden de uitgang van de Megapier...
- Advertentie -
- Advertentie -