26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

FD | Ook na recordboete ING had ABN Amro zijn witwascontroles niet op orde

HomeEconomieFinanciele sectorFD | Ook na recordboete ING had ABN Amro zijn witwascontroles niet...

Ivo Bökkerink, Pieter Couwenbergh | Financieel Dagblad

Illustratie Financieel Dagblad

Toezichthouder DNB hamert al sinds 2016 op het belang van witwascontroles. In september 2018 kreeg ING na een meerjarig onderzoek een recordboete voor falende controlesystemen. Desondanks duurde het tot 2019 voordat ABN Amro structureel werk begon te maken van de controles met het instellen van een centraal detectiecentrum voor financiële fraude.

Volgens bronnen die op de hoogte zijn van het lopende onderzoek naar mogelijke overtredingen van de witwas- en terrorismewetgeving door de bank, met codenaam Guardian, heeft justitie een handvol zaken op het netvlies. Die moeten helpen aan te tonen dat ABN Amro jarenlang structureel heeft gefaald in de klantcontroles op witwassen en terrorismefinanciering. Daarmee zou de bank schuldwitwassen worden verweten.

Oplichting FloraHolland

Een van de zaken betreft de oplichting van FloraHolland. Een werknemer van de bloemenveiling wist in 2018 en 2019 in negen maanden tijd €4,3 mln van het bedrijf te stelen. Geld dat via een rekening bij ABN Amro door de inmiddels veroordeelde dader richting Gibraltar, goksites en bv’s werd gesluisd, zonder dat de bank iets door had.

Daarnaast heeft justitie een zaak voor ogen tegen een handelaar in metalen uit de regio Rotterdam. Deze klant van ABN Amro zou samen met enkele andere partijen een internationale btw-carrousel hebben opgezet en in totaal voor €23 mln hebben gefraudeerd. Bij de inval door de Fiod in 2018 werden onder meer een Ferrari, Bentleys, schilderijen en horloges in beslag genomen.

Het gemeenschappelijke kenmerk van deze zaken is dat zij zijn opgemerkt en gemeld door partijen als de Belastingdienst of een partij die online betalingen afwikkelt, maar niet door de betrokken bank: ABN Amro.

Miljoenen aan dubieuze transacties

Eerder lekte al uit dat justitie ABN Amro ook in verband brengt met de betaling van steekpenningen door het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Nederlandse vennootschappen met rekeningen bij ABN Amro zouden voor miljoenen aan dubieuze transacties hebben uitgevoerd. Bij Odebrecht gaat het om oudere transacties, die in sommige gevallen door ABN Amro werden gesignaleerd en aangebracht.

Volgens bronnen die op de hoogte zijn van het onderzoek is er in zijn algemeenheid begrip dat ‘poortwachters’ zoals ABN Amro niet alle dubieuze transacties er feilloos uit kunnen filteren. Maar financiële dienstverleners horen volgens toezichthouders en justitie in ieder geval het beleid en de uitvoering daarvan tiptop op orde te hebben – zeker na de recordboete voor ING in 2018.

Woelige jaren

Justitie is daar bij ABN Amro allesbehalve van overtuigd. Gedurende het onderzoek naar de bank is gebleken dat niet alleen in de woelige jaren tot 2017 onder het bestuur van Gerrit Zalm – toen de bank deels in opbouw was en de budgetten beperkt waren – veel mis is gegaan, zoals de Odebrecht-casus. Op basis van notulen, verslagen, getuigenissen en zaken als FloraHolland en het metaalbedrijf ontstaat het beeld dat ABN Amro ook na de beursgang in 2015 tot in 2019 een gestructureerde aanpak ontbeerde en daardoor steken liet vallen. Dat zou ook blijken uit het feit dat de controle op dubieuze transacties door ABN Amro pas vanaf 2019 centraal is aangepakt met de oprichting van de afdeling Detecting Financial Crime (DFC).

Bronnen rond ABN Amro stellen dat er altijd ‘hard is gewerkt aan het onderzoeken van dossiers, maar zonder een structurele paraplu-aanpak over de hele bank heen’. Dat zou vooral het gevolg zijn van de vele veranderingen in de top van de bank in de jaren 2016-2018, een periode waarin bestuur en commissarissen bovendien voortdurend botsten over beleid, uitvoering en bemensing. Volgens insiders was de bank in principe van goede wil, maar is er door dit soort omstandigheden minder gebeurd dan had gemoeten, en ondanks interne waarschuwingen.

Het OM en ABN Amro willen lopende het onderzoek naar strafbare feiten niet inhoudelijk reageren. Wel wil de staatsbank beklemtonen dat er voor de oprichting van het DFC veel programma’s liepen rond ‘ken uw klant’ en witwassen, die zijn samengebracht in de nieuwe eenheid.

Bron: Financieel Dagblad

3 reacties

  1. De enige banken ter wereld die systemisch goed in elkaar zitten zijn zwitserse banken.Daarom dat de rijken der aarde hun vermogen daar hebben.

  2. “Geld dat via een rekening bij ABN Amro door de inmiddels veroordeelde dader richting Gibraltar, goksites en bv’s werd gesluisd, zonder dat de bank iets door had.”
    En dat is een van de belangrijkste functies van de goksites het globaal overmaken van geld buiten het zicht van de toezichthouder.
    Persoonlijk denk ik dat deze functie belangrijker is voor de eigenaar van de site als het gokken zelf.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties