29 C
Willemstad
• dinsdag 18 januari 2022 17:48

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Coronacijfers op Sint-Maarten laag: ‘Stilte voor de storm?’


PHILIPSBURG – Wie rondloopt op Sint-Maarten zal het gevoel krijgen alsof er geen corona meer bestaat. Er zijn weinig maatregelen en alles op het eiland is open. Alleen in een winkel of openbare ruimte, moet een mondkapje op en is het handen wassen.

Het aantal actieve Covid-besmettingen is op het eiland relatief laag en schommelt zo’n twee maanden al rond de twintig. Het loopt nu wel lichtjes op. Zo’n 60 procent van de bevolking aan de Nederlandse zijde is gevaccineerd met twee prikken.

Maar dit zou nog wel eens ‘de stilte voor de storm’ kunnen zijn, waarschuwt Eva Lista-de Weever. Zij is de hoofd van de afdeling Collective Prevention Services (CPS), het vaccinatieprogramma van Sint-Maarten.

- Advertentie -

“Ondanks dat de getallen laag zijn op dit moment verwachten we dat de actieve Covid-gevallen de komende periode weer omhoog zullen gaan, omdat mensen weer meer gaan reizen en vanwege de aankomende feestdagen.”

Geen ingrijpende maatregelen
Op dit moment zijn er geen ingrijpende preventiemaatregelen op het eiland. Volgens Lista-de Weever houden de eilandbewoners zich goed aan de regels zoals afstand houden, mondkapjes op en handen wassen.

“Het valt mij op dat het merendeel van de mensen zich goed aan de regels houdt, bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen. Maar ook in het uitgaansleven. Ondanks dat het niet verplicht is, vragen veel uitgaansgelegenheden toch een negatieve testuitslag als entree voor evenementen, of een coronapaspoort.”

Covid heeft zich op het eiland de afgelopen anderhalf jaar op dezelfde manier ontwikkeld als in de rest van de wereld, concludeert ze. “Tijdens de eerste golf moesten we snel schakelen, er moest snel opgeschaald worden in mankracht en bijvoorbeeld de financiën. Maar na de tweede golf in augustus vorig jaar had het team van CPS al aardig door hoe ze met de pandemie om moesten gaan.”

‘Boosters zijn binnenkort beschikbaar, maar de focus ligt nog op de reguliere vaccinaties’
- Advertisement -

“Een groot deel van de bevolking wilde zo snel mogelijk gevaccineerd worden”, vertelt Neha Dayalani-Vaswani. Zij werkt als kinderarts op Sint-Maarten en is de ‘work stream officer’ van het Vaccinatie Management Team op het eiland.

“Maar zoals ook in de rest van de wereld te zien was, zagen we na enkele maanden een dip in de bereidwilligheid om te laten vaccineren. In die periode zijn we vooral begonnen met het geven van informatie over het vaccin.”

Dayalani-Vaswani ziet het aantal mensen dat gevaccineerd wil worden of een booster wil krijgen, de laatste tijd wel weer toenemen. Binnenkort kunnen mensen ook een booster krijgen. Maar de focus blijft volgens haar op de ‘gewone vaccinaties’.

“Wij willen vooral dat zo veel mogelijk mensen gevaccineerd worden”, aldus Dayalani-Vaswani.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Vier cruiseschepen bezoeken Curaçao op een dag

Morgen zullen vier cruiseschepen de Curaçaose haven bezoeken. Het gaat om de Ventura van P&O Cruises, de World Voyager van Mystic Cruises, de Norwegian Epic van Norwegian...

Nu.cw | Twee personen verongelukt bij Weg naar Westpunt

  Een automobilist en een bijrijder zijn gisteravond verongelukt bij een ernstig ongeval op de Weg naar Westpunt ter hoogte van Wacawa. De slachtoffers werden geraakt door een...

Nu.cw | Nog geen vonnis in rechtszaak Braam

De rechter heeft maandag nog geen uitspraak gedaan in de zaak die Statenlid Eduard Braam (MFK) heeft aangespannen tegen het land Curaçao. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad....

DH | Active COVID cases at 2,618

PHILIPSBURG--St. Maarten’s total number of active COVID-19 cases is now 2,618, according to statistics released on Saturday, January 15. The total number of confirmed cases has increased...
- Advertentie -
- Advertentie -