26 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 00:20

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Bouw nieuwe hondenopvang: toerismebureau wil zwerfhonden uit straatbeeld


WILLEMSTAD – De bouw van de nieuwe hondenopvang van de Dierenbescherming gaat deze week van start. Dat laat Gregory Berry, voorzitter van de Dierenbescherming op Curaçao, weten. De nieuwe hondenopvang maakt deel uit van het plan van het Curaçao Toeristen Bureau (CTB) om zwerfhonden zoveel mogelijk uit het straatbeeld te verwijderen.

CTB heeft een onderzoek onder toeristen laten uitvoeren over de vraag hoe zij Curaçao hebben ervaren. Hier kwam uit naar voren dat toeristen zich vooral ergeren aan het zwerfvuil en de straathonden.

Het toerismebureau heeft geld beschikbaar gesteld om beide problemen aan te pakken. Met dit geld wordt nu onder meer de nieuwe hondenopvang in Brievengat gebouwd. Het is de bedoeling dat daar zoveel mogelijk honden opgevangen, verzorgd en gesteriliseerd kunnen worden.

- Advertentie -

“Wij hebben in 2016 onderzoek gedaan hoeveel honden op straat leven”, vertelt Berry. “We hebben de honden in een aantal wijken geteld en hier een berekening op losgelaten. We schatten dat er in 2016 op het eiland zo’n 6400 honden op straat leefden. Ondertussen kan dit natuurlijk opgelopen zijn”, aldus de voorzitter.

Honden op straat voeden
Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk zwerfhonden in de opvang opgenomen worden, maar of er plek is voor alle 6400 honden, dat betwijfelt de voorzitter. “We zullen zoveel mogelijk honden proberen op te vangen. Maar we denken dat het aantal in de afgelopen jaren nog verder opgelopen is. Dat komt ook doordat ze gevoed worden, wat op zich heel nobel is. Ik snap dat mensen het zielig vinden als honden op straat leven, maar het zorgt er ook voor dat deze honden zich sneller vermenigvuldigen. Dat zijn de twee kanten van de medaille”, vertelt Berry.

Plek voor zoveel zwerfhonden zal er dus niet zijn in de nieuwe opvang. “Daarom zullen we naast de opvang proberen zoveel mogelijk honden te laten adopteren, bijvoorbeeld in Nederland”, aldus Berry.

Dierenwelzijnswet
De hoop is dat de opvang klaar zal zijn als de in maart van dit jaar door de Staten aangenomen Dierenwelzijnswet wordt ingevoerd. In deze wet zijn de rechten van dieren opgenomen, bijvoorbeeld dat honden niet meer de hele dag aan een ketting mogen liggen en dat er voldoende schaduw beschikbaar moet zijn.

- Advertisement -

Wanneer de wet overtreden wordt, kan er gehandhaafd worden en mogen de dieren uit huis worden geplaatst. “Hier komt dan de opvang bij kijken, want op dit moment zitten alle dierenorganisaties en de Dierenbescherming zelf helemaal vol. Dus we hebben een plek nodig om deze honden te kunnen opvangen” aldus Berry.

Raad van Advies
“De Dierenwelzijnswet is sinds maart naar het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) gegaan en ligt nu bij Ministerie van Justitie ter publicatie”, vertelt parlementariër Giselle McWilliam (MAN), die zich al langere tijd inzet voor de komst van een Dierenwelzijnswet. Voordat het wordt gepubliceerd krijgen de ministeries nog een kans om er naar te kijken. McWilliam: ”Er is kans dat het nog een keer naar de Raad van Advies zal moeten gaan voor de wet werkelijk in werking kan treden.”

Straathonden voeden, betekent ook dat ze zich vermenigvuldigen.

De Dierenbescherming is de overkoepelende organisatie die de wet zal gaan handhaven. Hiervoor zullen twee buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) ingezet worden. Dit zijn ambtenaren die – in het beste geval – de politieopleiding hebben doorlopen. Zij hebben dan opsporingsbevoegdheden.

“Anders zou de politie steeds uit moeten rukken bij dierenwelzijnszaken, en daar hebben ze dus geen tijd voor”, aldus Berry. Probleem is de betaling. Mensen die de politieopleiding hebben doorlopen, kunnen een bepaald bedrag verdienen als ze bij de politie aan het werk gaan.

Te weinig geld beschikbaar
“Wij kunnen dit bedrag alleen niet matchen”, vertelt de voorzitter. “Dat maakt het heel moeilijk om mensen te vinden met een politieopleiding die bij ons aan het werk willen”. Volgens Berry moet er geld beschikbaar worden gesteld om dit probleem op te lossen. Hij hoopt dat de Minister van Justitie hiervoor met een oplossing komt.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

 1. @Joep Meloen:
  Met je eens en ja, ik wist het wel. (lang op Curacao gewoond)
  Ik heb de opmerking geplaatst omdat Chantal het over ‘levende wezens’ heeft.
  Had zij het over ‘honden en katten’ gehad, dan zou ik het met haar eens zijn geweest.
  Overigens: hier in Nederland ken ik mensen die een tamme rat als huisdier hebben. Ik weet het: ze zijn gefokt en niet smerig zoals hun in het wild levende verwanten. Maar ik vind het ‘griezelige’ huisdieren en ik ga er niet op bezoek.
  Heel irrationeel, ik weet het, maar voor mij heel anders dan een hond of een kat.

 2. @ Meliuslegere

  Je legt meteen de vinger op de pijnlijke plek. Veel YdK begrijpen niet dat honden en katten) gewoon gevoelens en emoties hebben. Ratten en muizen hebben die niet, die reageren primair oftewel instinctief. Een hond of een kat reageert niet primair.
  Maar ja, had je dat geweten dan had je de opmerking niet geplaatst.

 3. “Nobel” om een levend wezen te voeden?? De bevolking moet zich de ogen uit de kop schamen hoe ze met levende wezens omgaan hier.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -