27 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 00:07

ParadiseFM | ‘Einde Korsou di Nos Tur nabij’

Het einde van de politieke partij Korsou di Nos Tur is nabij. Dat zegt Meindert ‘Menki’ Rojer, de nummer twee op lijst, vandaag in het Antilliaans Dagblad. Het...

Democracy now! | Monday, May 5, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 5 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Semper: Gemiddeld 100 prikken per dag in de wijken

Er wordt door de mobiele vaccinatieteams in de wijken hard gewerkt voor elke prik. Per locatie worden er gemiddeld zo’n honderd prikken per dag gegeven, zegt Jerry...

DolfijnFM | Drastisch minder huwelijken dit jaar op Curaçao

Er wordt minder getrouwd op Curaçao. Drastisch minder zelfs. In 2018 waren er nog 744 paren die hun ja-woord gaven, vorig jaar was dat aantal nog maar...

DolfijnFM | Sportschooleigenaren willen weer open

Eigenaren van sportscholen op Curaçao luiden de noodklok. Het voortbestaan van individuele scholen in de bedrijfstak op het eiland is in gevaar. De versoepeling van de coronamaatregelen afgelopen...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaans DagbladNU | Hoe staat het met het coronavirus in het Caribische deel...

NU | Hoe staat het met het coronavirus in het Caribische deel van het Koninkrijk?

Het ziekenhuis in Willemstad | ANP

De zorg in het Caribische deel van het Koninkrijk is “nauwelijks opgewassen” tegen de grote hoeveelheid opnames van coronapatiënten, schreef demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) afgelopen week in een brief aan de Kamer.

Vooral Curaçao kampt met een grote druk op de zorg. Hoe staat het met de coronasituatie op het eiland, en hoe gaat het op Aruba en Sint-Maarten?

Vooral op Curaçao stijgt het aantal patiënten snel, een ontwikkeling die te wijten is aan de verspreiding van de Britse variant van het virus. Zo’n 96 procent van de nieuwe coronagevallen is toe te schrijven aan deze besmettelijkere variant.

De 46 bedden op de intensive care van het ziekenhuis op het eiland, het CMC in Willemstad, lagen zaterdag helemaal vol. Zeven patiënten werden die dag naar het ziekenhuis op Aruba overgebracht. Om alle coronapatiënten op te kunnen vangen, is niet-noodzakelijke zorg op Curaçao volledig stilgelegd.

Nog eens tientallen verpleegkundigen, artsen, GGD’ers en vaccineerders reisden dit weekend vanuit Nederland af naar Curaçao om de zorg daar bij te staan. Ook vanuit de Verenigde Staten zijn zorgmedewerkers geworven die zich in gaan zetten voor de coronazorg op het eiland.

Vaccinatieproces Curaçao in stroomversnelling gezet

Vanwege de situatie op het eiland is het vaccinatieproces in stroomversnelling gezet. Nog voor het einde van deze maand wil het eiland iedereen die wil, een prik hebben gegeven. Om dat te bewerkstelligen worden de komende tijd meer priklocaties geopend, zodat uiteindelijk tussen de zeven- en negenduizend personen per dag kunnen worden gevaccineerd.

Om in de tussentijd te voorkomen dat het virus zich nóg verder verspreidt, zit het eiland sinds 24 maart in lockdown. Alleen essentiële diensten, zoals ziekenhuiszorg, vinden nog doorgang op het eiland en mensen mogen twee dagen per week de straat op om naar essentiële winkels, zoals supermarkten en apotheken, te gaan. Winkels, scholen en sportgelegenheden zijn dicht en er geldt een avondklok van 19.00 uur tot 4.30 uur.

Ook extra vaccins naar Aruba

Hoewel de druk op de zorg in Curaçao in snel tempo toeneemt, kampt Aruba in mindere mate met een stijgend aantal coronapatiënten. Toch is de situatie op het eiland volgens het RIVM ‘zeer ernstig’.

Het eiland staat Curaçao bij in de opvang van patiënten, waardoor de reguliere zorg in het enige grote ziekenhuis op Aruba vrijwel helemaal is stopgezet. “Als solidair land is er besloten om deze hulp in de zorg te bieden en zodoende de capaciteit voor COVID-19 te verhogen”, zo liet het Dr. Horacio E. Oduber Hospital (HOH) eerder weten.

Ook Aruba verhoogt het tempo van het vaccinatieproces. Daarvoor heeft het eiland versneld twaalfduizend extra vaccins uit Nederland ontvangen, waardoor meer mensen sneller kunnen worden gevaccineerd.

Aantal besmettingen op Sint-Maarten vertoont lichte stijging

Het RIVM kwalificeert de situatie op Sint-Maarten als zorgelijk, omdat het aantal vastgestelde besmettingen daar de laatste tijd licht is opgelopen. Het eiland wordt geadviseerd op korte termijn maatregelen te treffen om verdere verspreiding te voorkomen.

Omdat het eiland nog altijd een relatief klein aantal besmettingen heeft, zijn de maatregelen op het eiland niet zo streng als op bijvoorbeeld Curaçao of Aruba. Vanwege de situatie op die eilanden heeft Sint-Maarten wel een reisverbod ingesteld voor de bewoners van die eilanden.

Winkels en horecagelegenheden zijn gewoon open, maar mensen wordt wel geadviseerd om voldoende afstand te houden, drukke plekken te vermijden en de hygiënemaatregelen in acht te nemen.

Bron: NU.nl

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties