31 C
Willemstad
• zaterdag 23 oktober 2021 16:38

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Statenlid PNP slaat plank mis

Beweerde ‘ontmanteling Isla’ blijkt huurcontract aannemersbedrijf

Willemstad – Het nieuwe Statenlid Elvin Gerard van regeringspartij PNP heeft zich danig vergist en daarmee feitelijk voor niets voor ophef gezorgd.

Gerard beweerde zondag in het bezit te zijn van documenten waaruit zou blijken dat de RdK-directeur heimelijk opdracht zou hebben gegeven voor de ‘ontmanteling’ van de volledige Isla-raffinaderij. In werkelijkheid gaat het om een huurcontract voor een beperkt deel van het terrein, bekend als het ‘Van Leer’-gebied, waarop de huurder activiteiten mag ontplooien, waaronder sloop- en renovatiewerkzaamheden.

Voor Gerard was het document ‘dat in zijn brievenbus was beland’ reden om het vertrouwen in directeur Marcelino de Lannoy van Refineria di Kòrsou (RdK) op te zeggen. En, als het aan het Statenlid van Nashonal lag, moest het voltallige parlement in spoedzitting bijeenkomen om ervoor te zorgen dat De Lannoy per direct uit zijn functie zou worden gezet. Dit alles ventileerde hij voor de microfoon van Radio Direct, waarna een WhatsApp met het geluidsfragment als een lopend vuurtje werd verspreid.

- Advertentie -

Op de vraag van het Antilliaans Dagblad om inzage in het document dat Gerard in zijn bus had ontvangen, gaf de parlementariër vrijwel direct gehoor. Het zijn tien bladzijden en het betreft een ‘Lease Agreement’ tussen RdK en het particuliere bedrijf Koole Contractors Caribbean bv. Hiermee verhuurt RdK en huurt Koole en wel met ingang van 1 september 2021 en met een duur van in principe tien jaar.

Het contract is getekend door RdK-directeur De Lannoy en Hermanus Faijdherbe namens Koole Contractors Caribbean. Laatstgenoemde staat bij de Kamer van Koophandel geregistreerd als (enige) bestuurder-directeur. Koole blijkt vrij recent te zijn opgericht, namelijk in december 2020. Het is een ‘gespecialiseerd aannemersbedrijf’ aan de Pletterijweg, dat doet aan ‘detailhandel in ijzerwaren en gereedschappen’.

Wie het document bekijkt, ziet al snel dat het niets van doen heeft met een complete ontmanteling van de olieraffinaderij. Integendeel, illustraties achterin de leaseovereenkomst, waaronder een plattegrond, laten zien dat het Van Leer-gebied slechts een zeer klein deel bestrijkt van de totale oppervlakte. Koole krijgt de beschikking over circa 8.500 vierkante meter langs een kade, grenzend aan de zogeheten ‘Geiten Eilanden’. In totaal telt ‘New Emmastad Real Property’ 404,3 hectare. Eén hectare is 10.000 vierkante meter.

F05 Statenlid Gerard slaat plank mis 1Zelf begrijpt de RdK-topman helemaal niets van de onnodige consternatie. Hij legt desgevraagd uit: ,,Koole Contractors heeft de containerkranen van Curaçao Port Services (CPS) gesloopt en heeft terrein nodig voor overslag. We hebben een contract getekend voor de verhuur van het Van Leer-terrein, wat sowieso niet zou gaan naar Corc.” Corc staat voor Curaçao Oil Refinery Complex, de lokale vennootschap die als ‘preferred bidder’ mag proberen de exploitatie van de Isla over te nemen als het voldoet aan bepaalde criteria.

- Advertisement -

De Lannoy is verbijsterd: ,,Nu wordt dat vertaald als ‘Chonky gaat de raffinaderij slopen’. Maar er wordt helemaal niet gedaan aan hoor en wederhoor. ‘How low can we go?!’.” De directeur van RdK vertelt dat het aannemersbedrijf over de nodige expertise beschikt: ,,Koole heeft ook een contract om alle gezonken vaartuigen in Simpson Bay op Sint Maarten te bergen en slopen. Gefinancierd door de Wereldbank. Ook dat materiaal wordt bij ons overgeslagen. Meer werkgelegenheid en maritiem verkeer voor Curaçao.”

‘Jammer’ dat het zo moet gaan, zegt De Lannoy tot slot. Intussen had het Statenlid van PNP, de partij van minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia, de RdK-functionaris publiekelijk al helemaal afgeschilderd als een staatsvijand. Kennelijk zonder eerst navraag te doen; bij RdK, bij zijn partij, de fractie of het kabinet.

Gerard was van plan gisteren direct al een brief te sturen naar de regering om opheldering te vragen, zo kondigde hij zondag aan. De PNP-politicus vond het in dit verband ook nodig te melden dat hij nu wel begrijpt waarom De Lannoy constant wordt omringd door ‘zes bodyguards’.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

11 reacties

 1. Ach die druiloor begrijpt het waarom Dhr deLanoy omgeven wordt met bodyguards. Die is niet zo oerdom als jij gerard, met je bokken schieten en dan ook nog insinuaties.

 2. Dacht even te scoren met iets wat `ineens` in zijn brievenbus lag. Zelf snapte hij het niet maar het zou hem erg populair maken. Eerder belachelijk dus.

 3. We zijn flink de aap gelogeerd met deze mensen in de regering. Komen er nieuwe verkiezingen, hetzelfde volk , dus de kiezers zijn nog steeds op deze rots, of er zijn er al velen vertrokken, want in Ned wordt je in de watten gelegd, en het interesseert hun weinig, horen alleen de schreeuwers van J pinedo aan en geloven erin.

 4. Dat krijg je als buchi pluma uit choka mata ook in de staten mag zitten!

  Heel veel “suf” verstand!
  Ze hebben niet eens door hoe dom ze klinken!

  Pisas houdt zijn mond echter op verkeerde momenten!
  Wanneer veroordeel je het flagrante racisme in je oerklungelige kabinet Pik Pias?

  Gelukkig neemt de druk en verontwaardiging steeds meer toe vanuit de gemeenschap!
  Zelfs hier op kkc, is iedereen unaniem. Nou ja iedereen, bijna iedereen!

  Over zoveel dom gebalk in de staten!
  Pas als de “nuchtere” bevolking met een “krenchi” common sense gaat protesteren tegen deze verlammende en obstruerende “domheid” in parlement en overheidsposities, gaat er wat veranderen!

  Geen dj en domme politieagentjes en ander “skoremori” meer in staten en ministeries a.u.b.!!!

  Dom verstand, zoals ze dat hier zeggen!
  Bobokrasia !!!

 5. Wat wil je met al die laagvliegers in het parlament .
  Sommige van onze mensen , zijn kampioen in interesant doen .
  Ai nan mes por .
  Inderdaad je blijft lachen op dit eiland .
  Heel vreemd , en toch is het vreemd .

 6. Het kan toch niemand verbazen dat dit statenlid aan de bel trekt als is gebleken dat 1/4 vd bevolking LVB is, dus IQ onder de 85. Juist lezen blijft dan een probleem, vooral begrijpend lezen.

 7. Het belang van educatie en het gebrek daaraan is duidelijk. hoop ik
  Ik dank het betreffende statenlid voor zijn medewerking om dit punt duidelijk te maken.
  Ik dank de overige statenleden ook met hun bijdrage, het niet reageren op de uitlatingen van minister Cooper.
  Hiermee geven ze aan dat ze geen idee hebben wat hun controlerende functie inhoud en geven ze aan hoe het gesteld is met hun persoonlijke normen en waarden.

 8. Dat de IQ van de Staten zeer laag is was al bekend. maar steeds weer blijkt dat de IQ steeds lager bijgesteld moet worden.
  In onze vaandel staat nu niet alleen dom en dommer, maar ook arrogant, onbetrouwbaar en racistisch.

 9. Tja, geeft wel het niveau weer van onze ‘volksvertegenwoordigers’…………………kunnen niet eens begrijpend lezen.

  Zucht.

  Had iemand nog twijfels waarom COHO noodzakelijk is ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....

PBC | Journalist Dick Drayer over zijn Covid: Het scheelde niet veel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – “Het had niet veel gescheeld of ik had hier niet gezeten”, verteld NOS-correspondent Dick Drayer, die de dood in de ogen keek nadat bij...
- Advertentie -