30 C
Willemstad
• zaterdag 23 oktober 2021 16:46

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Plan voor sanering van AOV

Werknemer moet zelf basispensioenregeling treffen

Willemstad – Als het verplichte basispensioen realiteit wordt zal er veel afhangen van de deelnemer die hier zelf verantwoordelijk voor wordt gesteld. Dit staat in het aangepaste wetsvoorstel Verplicht Basispensioen dat morgen in een centrale commissievergadering in de Staten behandeld wordt.

 

Ook is het de bedoeling dat de Algemene Ouderdomsverzekering (AOV) op den duur verdwijnt en geheel vervangen wordt door dit basispensioen.

- Advertentie -

De discussie over het verplicht invoeren van een extra pensioenregeling voor werknemers die anders alleen AOV-uitkering krijgen, wordt al sinds 2018 gevoerd. Het wetsvoorstel had indertijd nog te veel haken en ogen volgens de verschillende adviesorganen. Ingaande op één van de kanttekeningen die indertijd gemaakt werden, namelijk dat er niet van uitgegaan kan worden dat een werknemer jaren in dienst is bij eenzelfde werkgever, wordt nu uitgelegd dat de deelnemer zelf een belangrijke rol heeft bij het opbouwen van dit basispensioen. ,,In de toekomst zal de deelnemer zelf beleggen voor zijn pensioen op basis van de door de werkgever verstrekte premie. Deze premietoezegging wordt een vast onderdeel van de arbeidsvoorwaarden.” De werkgever heeft alleen een faciliterende rol, zo staat nog in de uitleg. De deelnemers kunnen zich collectief laten vertegenwoordigen hierin en vanuit de pensioenuitvoerders moet een inlegafhankelijke opbouwregeling worden aangeboden.

In 2018 stelde de Sociaal-Economische Raad (SER) dat het pensioendebat gezond is en van groot belang, maar het voorstel werd wel grotendeels afgekeurd. Ook de Raad van Advies (RvA) vond het wetsvoorstel, ingediend door de MAN, nog niet rijp voor behandeling.

Wat morgen in de Staten besproken wordt is een ‘ontwerp zoals gewijzigd naar aanleiding van het nader advies van de RvA en de SER’, zo staat geschreven bij het ontwerp dat in januari van dit jaar aan de Staten is aangeboden. Anders dan bij het AOV-stelsel waar werkenden het pensioen opbrengen van de huidige gepensioneerden (omslagstelsel), wordt dit een kapitaaldekkend systeem waarbij de werkende samen met de werkgever voor zijn of haar eigen pensioen spaart.

In de nieuwe Memorie van Toelichting (MvT) wordt nog eens uitgelegd dat 50 procent, oftewel 30.000 mensen, geen andere oudedagsvoorziening hebben dan de AOV. Doel is het pensioenstelsel financieel houdbaar te houden en de gepensioneerde een inkomen te geven op het niveau van het bestaansminimum.

- Advertisement -

Daarbij is het de bedoeling dat de AOV, vanwege de toenemende vergrijzing en daardoor onhoudbaarheid, in de toekomst kan worden gesaneerd waarbij de opbouw en premie voor het kapitaaldekkend deel kan worden aangepast, zo wordt nog uitgelegd in de MvT. De invoering van het basispensioen is dan ook een groeiscenario waarvoor de wetgeving flexibel moet zijn.

Uitgelegd wordt: ,,Om deze reden worden bij de opstart slechts de structurele, grondbeginselen en de bij Landsbesluit houdende algemene maatregelen (Lbham) nader in te vullen variabelen opgenomen in de Landsverordening.”

Om alles wettelijk vast te leggen, te plannen, implementeren en controleren voert het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) de regie, aldus het voorstel. SOAW moet dan wel versterkt worden met de nodige deskundigheid en een instrumentarium, waaronder een actuarieel rekenmodel. Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) zal de macro-economische effecten meten en het ministerie van Financiën doet de fiscale analyse.

,,De Landsverordening moet in 2021 door de Staten worden goedgekeurd zodat per januari 2022 kan worden gestart met het verplicht basispensioen. Het jaar 2021 wordt gebruikt als implementatietraject waarbij de invoering wordt voorbereid”, zo luidt de planning.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

 1. Wat een mooi eufemisme. Saneren betekent opruimen. Begrijp ik hetdus goed dat men toch nog een pot heeft gevonden die verder leeg te roven valt ?

 2. Bezuinigen op overheidsuitgaven.
  Oplossingen privatisering, en bij voorkeur op een manier die de verantwoording bij de burger legt. Zo kan de overheid hun handen in onschuld wassen als er tekorten ontstaan.
  Zorg plicht weg “privatiseren”. Na de oudedagsvoorziening kan dit ook voor andere delen van het sociaal vangnet. Oja die was er niet.
  Uiteraard moet die “privatisering” wel zo geregeld worden dat Friends and family mee kunnen blijven delen.
  Gevolgen voor de burgers?
  Stijging van kosten. Onbetaalbaar voor oudere en zwakke in de samenleving. En een diepere kloof tussen een kleine groep haves en een groter groep havenot’s.
  Op deze manier kan er ook bezuinigd worden op de ambtenaren.
  Een particuliere politie verzekering en een kransi verzekering. Twee loketten 1 voor de verzekerde die worden “sneller” geholpen en 1 voor de onverzekerde. Alleen dat wat strict noodzakelijk is.

 3. “Daarbij is het de bedoeling dat de AOV, vanwege de toenemende vergrijzing en daardoor onhoudbaarheid, in de toekomst kan worden gesaneerd waarbij de opbouw en premie voor het kapitaaldekkend deel kan worden aangepast,”

  Tja, als je de verschuldigde premies niet op tijd int en wacht tot een bedrijf failliet is gegaan, of gewoon niet afdraagt, dan zullen de AOV uitkeringen wel eerder gaan stoppen. Al decennia lang is er geen inflatie correctie toegepast waardoor de groep die alleen afhankelijk is van deze uitkering nog verder in de armoe verzeild raakt.
  Van een algemeen (particulier)pensioen fonds is al vele jaren sprake. Er zijn bedrijven die dit ingevoerd hebben maar de vraag is wel welk (e) pensioenfonds(en) gaan dit beheren? De overheid? vergeet het dan maar. Waar kan en mag men gaan beleggen?
  En zo zijn er nog veel vragen die om duidelijkheid vragen.

 4. Zelf verzekeringen, zelf betalen.
  Gevolg veel mensen gaan niet verzekeren premie gaat omhoog uitkering omlaag.
  Maar niet meer het probleem van de regering.
  Die vind dat de koopkracht omhoog is gegaan om dat er minder verplicht is afgedragen. En het gevolg? Dat er mensen zonder ouderdomspensioen komen niet meer hun probleem.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....

PBC | Journalist Dick Drayer over zijn Covid: Het scheelde niet veel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – “Het had niet veel gescheeld of ik had hier niet gezeten”, verteld NOS-correspondent Dick Drayer, die de dood in de ogen keek nadat bij...
- Advertentie -