30 C
Willemstad
• donderdag 28 oktober 2021 17:33

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Verdeeldheid over Wever-Croesnorm

Oranjestad – De zogeheten Wever-Croesnorm zorgt voor verdeeldheid tussen Aruba en Nederland. Volgens premier Evelyn Wever-Croes (MEP) wil Nederland dat Aruba meer bezuinigt op de salarissen van directeuren van (semi-)staatsbedrijven.

 

De premier zei dit gisteren tijdens een persconferentie. De Wever-Croesnorm houdt in dat de salarissen van directeuren maximaal 130 procent van het salaris van de premier mogen zijn. Deze norm is het equivalent van de Balkenendenorm in Nederland. Het meningsverschil tussen beide landen gaat niet over het wel of niet toepassen van de norm, want daar kunnen beide landen zich in vinden. Het gaat over de manier waarop de norm in de praktijk wordt berekend.

De premier legt uit dat haar salaris lager is dan het salaris van haar collega-premiers op Curaçao en St. Maarten.

- Advertentie -

,,Een directeur van een staatsbedrijf op Aruba verdient dus automatisch minder dan een gelijkwaardige positie op één van de andere landen.” Het gevolg is, aldus Wever-Croes, dat Aruba met een brain drain te maken heeft. ,,Aruba verliest professionals aan andere eilanden omdat ze daar meer kunnen verdienen dan bij ons.”

Daarnaast wil Nederland dat Aruba nog meer bezuinigt op salarissen van ambtenaren. Premier Wever-Croes: ,,We verdienen al minder en moeten nog minder gaan verdienen. Daar is Aruba het niet mee eens.”

De premier vindt dat Nederland niet alleen Aruba hierop moet aanspreken, maar ook de andere twee eilanden Curaçao en St. Maarten. Maar de Nederlandse regering vindt dat Aruba haar eigen zaken moet regelen en geen rekening hoeft te houden met wat er op Curaçao of St. Maarten gebeurt. ,,Nederland doet niets aan de salarissen op de andere twee eilanden.”

De wetgeving die bij de Wever-Croesnorm hoort, is volgens de premier iets dat Aruba zelf wil voeren, maar wel met de andere eilanden wil afstemmen. ,,Lukt dat niet, dan zullen we deze wetgeving alleen op Aruba invoeren”, stelt de premier.

- Advertisement -

De discussie over de salarissen hoort bij Financiën. De premier verwijst in dat kader ook naar het negatieve advies dat het College Aruba financieel toezicht (CAft) over de begroting van Aruba heeft gegeven.

,,We zijn het niet eens met hun standpunt en proberen nu hierover te onderhandelen. Maar, vergeet niet, het kabinet was demissionair tot vorige week. We konden geen financieel beslissingen nemen. Nu we zijn geïnstalleerd en het kabinet-Wever-Croes II aan de slag is, kunnen we ook over deze thema’s praten.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Telegraaf | Douane vindt 930 kilo cocaïne tussen gebruikt frituurvet uit Curaçao

Rotterdam - De douane heeft vorige week donderdag tijdens een controle in de Rotterdamse haven 930 kilo cocaïne onderschept. De drugs zijn ruim 69 miljoen euro waard. De...

Democracy now! | Thursday, October 28, 2021

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tweede Kamer wil dat regering Curaçao aanspreekt op mensenrechtensituatie

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Tweede Kamer wil dat Nederland Curaçao gaat aanspreken op mensenrechtenschendingen in de Venezolaanse vreemdelingenopvang. Dit naar aanleiding van het laatste rapport van...

PBC | Vuilnis Aruba wordt weer opgehaald

Persbureau Curacao ORANJESTAD – De vuilnisophalers van Serlimar op Aruba zijn weer aan het werk. Het ministerie van Milieuzaken is met geld over de brug gekomen. Het personeel...

PBC | Nieuwe gedragscode financiële sector Curacao in ontwikkeling

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft een nieuwe corporate governance code voor de financiële sector opgesteld. Daarmee worden de rollen en...
- Advertentie -