25 C
Willemstad
• woensdag 7 december 2022

Extra | Journaal 6 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DKR | Nederlandse Kansspelautoriteit geeft Curaçaose gokmaffia te veel ruimte

Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De Nederlandse Kansspelautoriteit onderneemt te weinig tegen vanaf Curaçao opererende webcasino’s. Dat vinden partijen die hebben meegewerkt aan een evaluatie van de Ksa...

Democracy now! | Monday, December 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 5 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, December 2, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Sehos niet hotel én zorghotel’

Sint Elisabeth Foundation in Breda

Willemstad – Van zorgorganisaties in Breda heeft een delegatie van de Sint Elisabeth Foundation (het voormalige Sint Elisabeth Hospitaal, Sehos) een belangrijk advies gekregen: Vermijd de combinatie van zorghotel met gewoon hotel. ,,Niet doen, zeiden ze. Dat was een eye-opener”, zegt Casperson in het online blad BNDeStem.

F04 Sehos niet hotel 3 SolangeDe delegatie is op dit moment op bezoek in Breda in Nederland. Dat is niet toevallig, zo staat geschreven, want ‘Breda en Curaçao hebben een sterke band’.

De delegatie, waaronder Casperson, bekijkt hoe in deze stad maatschappelijk vastgoed succesvol is verbouwd. De leden brachten een bezoek aan het voormalige Ignatius Ziekenhuis, het oude klooster ‘Alles voor Allen’ en Ingenhousz, waar voorheen een kweekschool was gevestigd.

In het digitale blad klinkt Casperson enthousiast: ,,Overal die kapellen, dat glas en lood. Prachtig.”

,,Maar waarom komen ze daarvoor speciaal naar Breda?”, zo vraagt auteur van het artikel Nico Schapendonk zich hardop af. Hij schrijft: ,,Voor een antwoord moeten we terug naar het midden van de negentiende eeuw, naar een Bredanaar uit gegoede kringen die destijds naar de ‘West’ is vertrokken: monseigneur Ferdinand Kieckens.”
Omdat het voormalige historische Sehos nu leegstaat wordt gezocht naar hoe het pand hergebruikt kan worden.

Uitgelegd wordt: ,,Het is een complex van 18.500 vierkante meter. Sommige delen stammen nog uit de negentiende eeuw. Het ziekenhuis is een begrip op het eiland en Casperson wil het monument bewaren voor het nageslacht. In Breda hopen de Antillianen een antwoord te vinden op de vraag hoe ze dat het beste kunnen aanpakken.”

In het blad staat dat op Curaçao nog steeds de band gevoegd wordt met Breda, ‘al is het alleen maar omdat twee zusters die op het eiland hebben gewerkt nog steeds in de stad wonen’. ,,Casperson en zijn delegatie zijn daarom ook nog even bij hen op de koffie geweest”, zo vervolgt het verslag.

,,Ook hebben ze een bezoek gebracht aan burgemeester Paul Depla, die volgens Casperson heeft toegezegd dat de gemeente Breda van harte ‘met kennis en kunde’ gaat bijdragen aan de restauratie van het oude Elisabeth, een klus van zo’n 28 miljoen euro.”

Volgens de planning wordt in 2025 het voormalige ziekenhuis heropend. Casperson vindt dat zo’n officieel moment best wat decorum kan gebruiken. Bijvoorbeeld door de aanwezigheid van koning Willem Alexander. Maar ook een delegatie van de gemeente Breda.

BNDeStem gaat nog terug in de geschiedenis: ,,Volgens de overlevering was Kieckens een ‘bescheiden en nederig man’, die zich het lot van de lokale bevolking aantrok. Dat was bijzonder, want op Curaçao woonden in die tijd voornamelijk slaven. De slavernij werd pas in 1863 afgeschaft. Het was Kieckens die een beroep deed op de Franciscanessen van Breda, om te helpen bij het opzetten van een ziekenhuis. Die roep werd beantwoord en eind 1855 openden de zusters Ursula van Hooijdonk, Joanna Botermans en Dorothea van Rosmalen een ziekenhuis op een kaal schiereilandje. De Bredase zusters kregen de zorg over leprapatiënten en mensen met een geestelijke beperking.

Het was een hard bestaan: al na een half jaar waren twee van de drie zusters ernstig ziek. Na een dringend verzoek om extra steun van de gouverneur van Curaçao op de Franciscanessen kwam er dan ook versterking uit het moederhuis in Breda.

Uiteindelijk hebben de zusters de basis gelegd van wat het Sint Elisabeth Hospitaal werd. Wel werd hun invloed in de tweede helft van de twintigste eeuw snel kleiner. De laatste zuster verliet in 1988 Curaçao om terug te keren naar Nederland.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. @Felix D. Pinedo,”Waarom durven wij (YDK) niet het nieuwe ziekenhuis ; St. Elisabeth’s Curaçao Medical Center te noemen?”. Wellicht bang om de schulden te erven?

  2. Deze reigieuzen hebben heelveel betekend voor de zieken(huis)zorg op Curaçao. Waarom durven wij (YDK) niet het nieuwe ziekenhuis ; St. Elisabeth’s Curaçao Medical Center te noemen?
    Ik durf te wedden dat de bestuurders van het CMC, de GMN, de overheid en zelfs de bestuurders van St. Elisabeth Foudation, niet weten wie St. Elisabeth is. Deze religieuzen hebben onze hele ziekenzorg opgezet. Waarom dralen onze mensen YDK zo lang om hen te eren met bovenstaande naam voor het nieuwe ziekenhuis? Ik heb al eerder vermeld dat de bestuurders van het Sehos en het Bisdom de huid goedkoop hebben verkocht. Overname van de naam had een principiële voorwaarde moeten zijn. Ruim 80% van onze gemeenschap is Rooms Katholiek. Het aannemen van die naam heeft dan ook niets te maken met voormalige St. Elisabeth Hospitaal nog hun bestuurders. De graven van Mgr. Verriet en (als ik mij niet vergis) Mgr. Kieckens zijn nog in het Sehos gebouw. In de muur bij de ingang van het kapel en achter het directie kantoor. Al de voorgestelde namen zijn van personen die dankzij het St. Elisabeth’s Hospitaal en de religieuzen, naam konden maken in de medische wereld. Ik ben er 42 jaren werkzaam geweest in diverse functies en kan veel hierover zeggen. Het gaat niet niet om naamsglorie van niemand, maar het principe waar de heilige St. Elisabeth en de religieuzen voor stonden als de grondleggers van onze zieken(huis)zorg. Men heeft niet eens eraan gedacht de voorhal van het CMC te benoemen naar deze religieuzen.
    ‘Shame on all of you’.

    Felix D. Pinedo

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -