29 C
Willemstad
• dinsdag 29 november 2022

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG besluit | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, November 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, November 23, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Start digitaal coronacertificaat

Introductie mobiele app eind oktober

Willemstad – De website voor de ‘Curaçao Health App’ (www.curacaohealthapp.com) gaat vanaf maandag 11 oktober om 11 uur ’s ochtends in de lucht. Via deze website kunnen volledig gevaccineerden zich aanmelden voor een digitaal coronacertificaat (DCC). De app voor mobiele telefoons zal eind deze maand operationeel zijn.

F01 corona appHet DCC is in eerste instantie enkel bedoeld voor reizen binnen de Europse Unie (EU). Op een later moment zal de DCC ook lokaal worden ingevoerd. Dat zei premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) gisteren tijdens de persconferentie over de laatste ontwikkelingen rond Covid-19.

De Curaçao Health App wordt in twee fases gelanceerd. De eerste fase is de website waar burgers minimaal 48 uur voor ze naar Europa reizen een DCC kunnen aanvragen. Iedereen die volledig is gevaccineerd en beschikt over een vaccinatiebewijs van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) kan het DCC aanvragen. Na registratie van het vaccinatiebewijs krijgen gebruikers een QR-code.

Deze QR-code kan samen met een identiteitsbewijs gecontroleerd worden voor toegang tot een bepaalde plek, vooralsnog enkel in de EU en voor reizen. Dit betekent dat Curaçaoënaars die naar Nederland reizen vanaf volgende week niet meer naar Utrecht hoeven om hun vaccinatiekaart om te zetten in een QR-code. Nu moeten reizigers uit Curaçao telefonisch een afspraak maken om vervolgens zelf naar Utrecht te reizen met een document voorzien van een BSN-nummer, een geldig identiteitsbewijs en de vaccinatiekaart. Het loket in Utrecht is overbelast, met wachttijden van 1,5 tot 2 weken, zo hebben Curaçaose ingezetenen ondervonden.

De tweede fase is de applicatie voor mobiele telefoons. Deze app is nog niet gereed. ,,We werken er hard aan, maar het ligt niet aan ons.” De vertraging heeft onder meer te maken met besluiten om de app beschikbaar te stellen in de Google Play Store en de App store. De premier verwacht de mobiele app ook lokaal te introduceren voor toegang tot evenementen waar het risico op besmetting met het coronavirus hoog is. ,,Dit zal verlichting brengen voor de entertainmentsector en het uitgaansleven”, aldus Pisas.

Op 15 oktober lopen de huidige coronamaatregelen af. De regering moet voor die tijd aangeven of de maatregelen worden afgeschaald of juist opgeschaald. De nieuwe maatregelen die het kabinet zal moeten nemen hangen af van de druk op de gezondheidssector en met name de beddenbezetting van het aantal coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC). ,,We doen ons best om de economie open te houden.

Curaçao is afhankelijk van liquiditeitssteun van Nederland. We hebben 300 miljoen gulden voor het vierde kwartaal aangevraagd, maar slechts 75 miljoen gulden is goedgekeurd. Om de economie en de volksgezondheid in balans te houden rekenen we op jou”, zo sprak de premier de bevolking rechtstreeks aan. De regering heeft in de laatste twee persconferenties laten doorschemeren hoe de health app in de toekomst zal worden toegepast. Net als in Nederland zullen burgers de QR-code aan de deur van de locatie waar het coronabewijs nodig is laten scannen.

Pisas: ,,Het magische woord hier is blijf sportief.” Daarmee doelde hij op de tegenstanders van de coronapas. Ook spoorde hij iedereen aan zich te laten vaccineren. ,,In grote landen moet je betalen voor het vaccin. Hier is het tot nu toe gratis. Het is ook niet verplicht om je te laten inenten, maar dit is mijn boodschap: ‘Ban Bakuná. Ami a bakuná, ban abo awor’.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

20 reacties

 1. Het moet toch echt niet gekker worden met dat onzinnige gewap hier.

  Nou weet ik echt niet of het sarcastisch wordt bedoeld dat het een ‘tweedeling in de samenleving geeft’ als mensen wel of geen rijbewijs hebben.
  Dit slaat als een tang op een varken.
  En @Loes
  Ach ja.

 2. Met de minuut zakt Pik door het vlinder dunnen ijs die Knops speciaal uit Nederland heeft laten overkomen. Knops gaat niet meer een balletje trappen op een zand veldje, maar gaat samen met Pik samen een paar rondjes schaatsen en ze hebben gewed wie er het eerst door het ijs zak, dat word lachen moet je maar rekenen, Kom er maar in Drekkie!

 3. @Dino
  Dino, hoop dat jij ergens gaat inzien dat deze maatregel noodzakelijk is voor wat men voor ogen heeft als doel.
  Het ergste is dat jij niet inziet dat dit noodzakelijk is. Nog erger is dat er nog velen meer zijn die deze noodzakelijke maatregel afkeuren ook.
  Hoop dat ooit jouw ogen open gaan.

  (makkelijk antwoord toch, maar ja als je alleen maar kretologie poneert zonder onderbouwende argumenten…)

 4. Louis&LaStiwz, hoop dat jullie ergens gaan inzien dat deze maatregel bizar is voor wat men voor ogen heeft als doel.
  Het ergste is dat jullie niet inzien dat dit krankzinnig is. Nog erger is dat er nog velen meer zijn die dit stompzinnige maatregel goedkeuren ook.
  Hoop dat ooit jullie ogen open gaan.

  Thanks Loes voor de duidelijke uitleg aan Louis

 5. @Loes zegt: “…Elke idioot kan zich vaccineren…”

  Dat zie je fout. Het zijn juist de idioten die zich niet laten vaccineren

 6. @Eveline! 100%
  Spijkers met koppen!
  Helemaal mee eens!

  Harlekijn (volksclown) Pisas vind dat we sportief moeten zijn! Hij denkt ook dat we net zo “slim” zijn als hij is!

  @Harlekijn pisas: wat sportief zou zijn is als u zich aan uw verkiezingsbelofte zou houden en de makutu básiko voor de pauvers zou uitbreiden, ipv lallend en greinzend de ene partij na de andere festiviteit af te lopen!

 7. @William! Re: Salarissen ministers asnpakken!

  Graag beginnen met de van Pisas!
  Die man zou niet meer dan Naf 2.900 mogen verdienen. Maar loopt nu met 25K weg.
  En doet niets dan feesten aflopen en cocktails nuttigen!
  Daarnaast security , huisvesting, vervoer.
  Dat gebeurt er als “Bobo” je land besturen.
  Alles wordt steeds achterlijker!
  En de mensen met kennis & kunde die onder zo’n payaso moetennwerken dan?

  Een hoofd/gezagvoerder die alleen maar tenenkrommende dingen uitkraamt.
  Wie neemt de man nog serieus? Hij denkt dat het elke dag feest is!
  Lintjesknippen en farandulero uithsngen, en 25K spatgeld ontvangen.
  Daarom is bijna elk afrikaans land kspot gegaan, ondanks de rijkdom!
  De postkoloniale leiders gingen op een spat , feest en spend tour net als ons “toch wel” opperhoofd!
  Zie ook de film : The last king of scotland!

 8. @Louis
  Een rijbewijs is een bewijs van vaardigheid.
  Net zo als een school diploma een bewijs van vaardigheid en niveau is.
  Een corona app of bewijs is dat niet.
  Elke idioot kan zich vaccineren. En daarover brullen.
  Mee eens ?

 9. Precies zonder aanpak ministerssalarissen geen financiële steun.
  Laat deze clowns eerst terug naar schaal 17 die de vorige clowns hebben doorgevoerd en dan 25% eraf.
  Ze presteren en kunnen sowieso niks dus zelfs dan is het nog teveel betaald!

 10. De minpres geeft lezingen alsof hij tegen een groep kleine plassende kleuters aan het praten is!
  Hij heeft geloof ik zelf niet door hoe infantiel hij overkomt?

 11. @Dino
  Ik vind dat je ook zonder rijbewijs een auto mag besturen.
  Dat dat thans alleen maar is toegestaan aan degenen die een rijbewijs hebben, geeft een tweedeling van de maatschappij.
  Ik citeer je: “Dit gaat om de burgerrechten te beperken”.
  (niet mijn Nederlands taalgebruik).
  Mee eens?

 12. Mijn advies is om hier niet aan te beginnen.
  De tweedling in de maatschappij is duidelijk zichtbaar al.
  Deze app zal de tweedeling alleen maar vergroten en vergergeren.
  Dit gaat om de burgerrechten te beperken.
  Snap niet dat dit niet wordt ingezien door onze regering.

 13. Zoals altijd loopt curacao weer eens achter, en maar rekken en rekken. kom op met die app, en laat de wappies nu maar eens buiten staan in plaats van alle mensen die zich hebben laten vaccineren discrimineren. de wappies vallen vanzelf om, kijk maar wat er in het ziekenhuis gebeurd.

 14. “Curaçao is afhankelijk van liquiditeitssteun van Nederland. We hebben 300 miljoen gulden voor het vierde kwartaal aangevraagd, maar slechts 75 miljoen gulden is goedgekeurd. Om de economie en de volksgezondheid in balans te houden rekenen we op jou”, zo sprak de premier de bevolking rechtstreeks aan.

  Het niet krijgen van de volledige liquiditeitssteun ligt nu opeens aan de mensen die zich niet willen laten vaccineren? Volgens mij lag dat toch echt aan het feit dat Curacao zich niet aan de eisen van Nederland heeft gehouden!
  Knops maant Curaçao tot spoed: zonder aanpak ministersalarissen geen nieuwe steun https://nos.nl/artikel/2384504-knops-maant-curacao-tot-spoed-zonder-aanpak-ministersalarissen-geen-nieuwe-steun

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -