27.6 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 14:02

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Nog geen regeling geschillen

Knops raadt aan draagvlak te zoeken voor nieuw ontwerp


Den Haag – Een geschillenregeling moet er nog steeds komen, ondanks het intrekken van het voorstel voor de Rijkswet Koninkrijksgeschillen. Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties is het op dat punt eens met het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko).

Dat uitspraken over geschillen in het Koninkrijk bindend zouden moeten zijn is volgens hem niet met zoveel woorden beloofd.

F07 Bindende regeling niet beloofdKnops reageerde gisteren in een uitgebreide brief aan de Tweede Kamer op de afsprakenlijst van het in augustus op Bonaire gehouden Ipko en op vragen die daarbij zijn gesteld. Het Ipko sprak over de geschillenregeling af een voorstel van de Caribische landen af te wachten nu het wetsvoorstel is ingetrokken. Dat gebeurde nadat de Staten van Curaçao, Aruba en Sint Maarten bezwaren hadden gemaakt tegen het voorstel.

- Advertentie -

Het kabinet is zich ervan bewust dat een geschillenregeling in 2010 bij het invoeren van de nieuwe staatkundige structuur is afgesproken. Dat geldt ‘onverminderd’, schrijft Knops. Hij is bereid om een nieuw wetsontwerp van de Caribische landen af te wachten, maar waarschuwt de regeringen alvast dat het van belang is dat ‘in een tijdig stadium wordt gezocht naar draagvlak voor het betreffende ontwerp’.

Naar aanleiding van het Ipko werd de concrete vraag gesteld of toenmalig minister Ernst Hirsch-Ballin voorafgaand aan 10 oktober 2010 heeft verklaard dat de geschillenregeling bindend zou moeten zijn. Daarop geeft Knops een wat ontwijkend antwoord waarin wordt gesproken over het beslechten van geschillen, maar waarin het woord ‘bindend’ ontbreekt:

,,De toenmalige minister heeft in 2010, in de nota naar aanleiding van de Verslagen van de Staten van de Nederlandse Antillen en Aruba, de intentie uitgesproken tot het instellen van een onafhankelijke instantie die juridische geschillen over de interpretatie van het Statuut kan beslechten.”

In de aanloop naar het nu ingetrokken wetsvoorstel toonde Hirsch-Ballin zich in 2019 een warm voorstander van een constitutioneel hof. Hij vond het toen voorliggende wetsvoorstel juridisch tekortschieten en pleitte bij het ontbreken van een constitutioneel hof voor een constitutioneel rechtsprekende afdeling binnen de Raad van State, die dus een stuk verder gaat dan de destijds voorgestelde afdeling Koninkrijksgeschillen.

- Advertisement -

In zijn brief over het Ipko schetst Knops verder de stand van zaken rond de liquiditeitssteun, het Coho, de vreemdelingenproblematiek en de armoedeproblematiek in Caribisch Nederland. Dat laatste schuift hij door naar het volgende kabinet. Over de wens van de Curaçaose delegatie om te komen tot vriendschappelijke verhoudingen stelt hij: ,,De onderlinge relatie vraagt continu aandacht. Daarbij kan het soms – zeker in crisistijd – schuren.” Het kabinet wil het wederzijds begrip tussen Nederland en de Caribische eilanden vergroten. Dat gebeurt onder andere door uitwisselingen en een cursus voor beleidsmedewerkers van de ministeries.

Ten aanzien van de mensenrechten ziet het kabinet geen noodzaak voor het inschakelen van het College voor de Rechten van de Mens. Wel is er een mensrechtenvragencommissie opgericht, waarin wordt besproken hoe de vier landen elkaar kunnen bijstaan bij de implementatie van verdragen.

Een van die verdragen is het Verdrag van Instanbul tegen huiselijk geweld en kindermishandeling.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Deze man was ooit minister van justitie en moet zeggen dat de man een beetje spastisch overkwam. Het lijkt een type die in zijn jongere jaren de meeste tijd in de boeken heeft doorgebracht en pas na het huwelijk zijn eerste seksuele ervaring heeft gehad. De man is dan ook cum laude afgestudeerd, maar ja wie wilt zo een leven leiden?

    Gelukkig zeggen ouders tegenwoordig tegen hun kinderen, cijfers zijn belangrijk, maar vergeet niet om ook van het leven te genieten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

ParadiseFM | Staten eisen aanwezigheid president Centrale Bank

De president van de Centrale Bank Richard Doornbosch moet de minister van Financiën assisteren in het parlement. Dat zegt regeringspartij MFK. De partij neemt het Doornbosch kwalijk...

Opinie | ‘Inspecteur Keli is een gevaar voor de volksgezondheid van Curaçao’

Opinie | Jan Huurman, arts en voormalig Inspecteur-generaal Volksgezondheid Curaçao   Het recente vonnis naar aanleiding van een klacht en een eis over het handelen van chirurg Misset legt...

Column Youp | Kakkersbromsnor

Pushbericht na pushbericht over vliegverboden, wauwelwappies, vaccinazi’s, avondlockdowns, QR-codekrakers, meedogenloze mutaties, rellende hooligans, met scherp schietende politiemensen, uitgebluste brandweermannen, radeloos ziekenhuispersoneel, stenen door ambulanceruiten, dwalende demissionaire ministers,...

NTR | Succes voor Arubaanse Elizabeth Lopez lonkt

Sam Jones AMSTERDAM – De Arubaanse Elizabeth Lopez is de trotse winnaar van Heel Holland Bakt, een populair televisieprogramma op de Nederlandse televisie. In het dagelijks leven is...

ParadiseFM | DUO gaat niet meer naar Bonaire

Het bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aan Bonaire gaat niet meer door. Reden daarvoor zijn de verscherpte coronamaatregelen op het eiland, aldus een verklaring. DUO...

ParadiseFM | Ferrydienst tussen Bovenwindse eilanden start definitief op 1 december

De veerdienst tussen de eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten gaat definitief vanaf begin december varen. De inhuldiging wordt op 28 november gevierd. Zo maken de...
- Advertentie -