28 C
Willemstad
• zaterdag 3 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | RvA: Coho vereist enorme inzet

‘Extra aandacht voor voldoende implementatiekracht Land’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het bereiken van de doelen van het Coho en het Landspakket is ‘een niet te onderschatten taak’ en ‘vereist een enorme inzet’. Zo schrijft de Raad van Advies, die in dit verband de regering van Curaçao extra aandacht vraagt voor de noodzakelijke ‘implementatiekracht’.

Met andere woorden: beschikt de Curaçaose overheid over voldoende capaciteit om haar aandeel van Coho en Landspakket daadwerkelijk uit te voeren? Het gaat dan om het opstellen, uitwerken en monitoren van de overeengekomen projecten, programma’s en (hervormings)maatregelen.

In het voorstel van Rijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) zijn diverse overleg- en instemmingsverplichtingen opgenomen voor de betrokken Landsorganen van Curaçao (hetzelfde geldt ook voor de landen Aruba en Sint Maarten).

,,Het is noodzakelijk dat Curaçao zich er bewust van is dat aan die overleg- en instemmingsverplichtingen een degelijke inhoudelijke invulling gegeven moet worden, alsook van inspanningen die daaraan voorafgaande verricht moeten worden”, aldus het jongste advies van de RvA. Het advies is intussen (politiek) veelbesproken, maar inhoudelijk is er nog weinig aandacht aan besteed.

,,Daarbij kan worden gedacht aan middelen, expertise en menskracht gedurende een langere periode, maar ook aan de wil om met anderen samen te werken terwijl het aan doorzettingsvermogen niet zal mogen ontbreken”, waarschuwt de raad.

In een eerder advies over de rijkswet Coho, de eerste versie ervan, wees de RvA er op 21 december al op dat de regering ‘een gedegen ondersteuning van de betrokken beleidsministeries’ dient te krijgen voor een optimale participatie aan de diverse overlegtrajecten.

In dat advies werd tevens opgemerkt dat het belang van een optimale samenwerking met het Coho – ‘desnoods via een intern bewustwordingstraject bij de overheidsdiensten en overheidsbedrijven’ – van essentieel belang is om de kans op het behalen van de doelen te vergroten.

Over de ondersteuning gaat de RvA in het advies verder door te benadrukken dat het ‘eigenaarschap’ van Curaçao van de hervormingen (en het welslagen ervan) zeker niet uitsluit dat hulp van buitenaf nodig is en gevraagd kan worden ‘bijvoorbeeld wanneer de implementatiekracht van Curaçao (te) beperkt blijkt te zijn’.

,,Integendeel”, aldus het adviescollege, dat door het kabinet-Pisas tot nu toe zeker in verband met Coho zeer serieus wordt genomen. ,,Het Coho heeft onder meer tot taak Curaçao in de breedste zin van het woord te ondersteunen bij de uitvoering en ontwikkeling van hervormingen.”

Dit is zelfs één van de kernonderdelen van het voorstel van rijkswet. In de toelichting staat dan ook dat het Coho ter ondersteuning van de ontwikkeling en de uitvoering van projecten, programma’s en maatregelen door de overheid en overheidsbedrijven ‘direct en indirect deskundigheid en uitvoeringscapaciteit ter beschikking kan stellen’.

Ook het verlenen van subsidies aan burgers en privaatrechtelijke rechtspersonen, waaronder overheidsbedrijven, valt onder deze ondersteuning. Zie daarvoor ook het artikel ‘Subsidiekraan kan open met Coho’ in het Antilliaans Dagblad van woensdag 8 september.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

6 reacties

 1. ,,Daarbij kan worden gedacht aan middelen, expertise en menskracht gedurende een langere periode, maar ook aan de wil om met anderen samen te werken terwijl het aan doorzettingsvermogen niet zal mogen ontbreken”

  Voor de goed orde: Hebben we het hier over het ambtenaren apparaat van Curaçao ????

 2. RvA: COHO vereist enorme inzet. Dus daarom mocht het volk de hier geschreven adviezen van het RvA niet inzien, het waren namens Pik Pisas staats geheimen. Nou Pik en Holle Bolle Gijs Papier Hier Cooper aan het werk met de geit! en niet elke dag lintjes knippen en jullie pensen vol vreten bij de duurste restaurants die de Crim bezit.

 3. Personeel is er in overvloed. Het ontbreekt echter aan arbeidsethos dus enorme inzet en opleidingsniveau. We hebben niet voor niets buitenstaanders nodig om hervormingen etc in goede banen te leiden en die hulp wordt ons aangeboden.

 4. “beschikt de Curaçaose overheid over voldoende capaciteit om haar aandeel van Coho en Landspakket daadwerkelijk uit te voeren? ”
  de volgende stap in de sabbotage strategie: eerst onder druk moeten tekenen, maar nu erachter komen dat het niet kan worden uitgevoerd

 5. Ook het verlenen van subsidies aan burgers en privaatrechtelijke rechtspersonen, waaronder overheidsbedrijven, valt onder deze ondersteuning.

  Daar zullen de vriendjes van de regering blij mee zijn

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -