27 C
Willemstad
• donderdag 8 december 2022

Extra | Journaal 7 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, December 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DKR | Nederlandse Kansspelautoriteit geeft Curaçaose gokmaffia te veel ruimte

Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De Nederlandse Kansspelautoriteit onderneemt te weinig tegen vanaf Curaçao opererende webcasino’s. Dat vinden partijen die hebben meegewerkt aan een evaluatie van de Ksa...

Democracy now! | Monday, December 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, December 2, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Telegraaf | Rapport Europol: Nederlanders domineren cokesmokkel naar Europa

Mick van Wely

Onderschepte drugs in een container in de Rotterdamse haven Ⓒ Politie

Amsterdam – Nederlanders domineren met grote overmacht de cocaïnehandel in Europa. Van alle verdachten die tussen begin 2018 en eind 2020 in Europa werden opgepakt voor de smokkel van partijen coke groter dan honderd kilo, had bijna zestig procent de Nederlandse nationaliteit.

Dat blijkt uit een nieuw rapport over de smokkel van cocaïne vanuit Latijns-Amerika naar Europa, Cocaine Insights van Europol en de United Nations Office on Drugs and Crime.

In het afgelopen jaar werd alleen al in de havens van Rotterdam en Antwerpen ruim 100.005 kilo coke onderschept. Een verviervoudiging in vier jaar tijd. De straatwaarde? Zo’n tien miljard euro. De coke die in België wordt onderschept, is vooral voor Nederland bestemd en wordt hoofdzakelijk door Nederlandse criminele groeperingen naar binnen getrokken.

Cijfers van inbeslagnames in de havens tot dusver in 2021 zijn weinig bemoedigend. Het record van afgelopen jaar zal naar verwachting met gemak worden verbroken. Alleen al in juli pakten douane en politie in Rotterdam elf ton cocaïne.

Albanezen

Als het gaat om de grote partijen onderschepte coke, dan zijn de Nederlanders dus in de meerderheid. Maar kijkend naar alle opgepakte verdachten – voor alle hoeveelheden cocaïne – in de laatste drie jaar, dan spannen Albanezen de kroon. In drie jaar tijd hielden Europese opsporingsdiensten 226 Albanezen aan voor cokesmokkel.

Ook in Nederland spelen Albanezen een grote rol. Ze zijn in staat om grote partijen drugs te kopen en te importeren uit Zuid-Amerika en voeren die in via vooral de Rotterdamse en Antwerpse haven. Daarna volgt distributie via afnemers in Nederland en de rest van Europa. Zo werd in 2018 een Albanese bende opgepakt voor het runnen van twee cocaïnelabs in een woonwijk in Den Haag.

Tegen de 226 Albanezen die in drie jaar tijd werden opgepakt voor cokesmokkel, staan ’slechts’ 51 Nederlanders in de grafiek met arrestanten, nationaliteiten en omvang van onderschepte partijen. Er worden dus relatief weinig landgenoten opgepakt, voor daarentegen de grootste hoeveelheden coke.

Het onderzoek is gebaseerd op data van 1375 onderscheppingen met daarvoor 1878 arrestaties. Het werkelijke aantal opgepakte verdachten is nog vele malen groter.

Colombianen

De landelijke recherche maakt zich grote zorgen over de toenemende activiteiten van Colombiaanse kartels in Nederland. Er worden steeds meer labs ontmanteld, waar de coke uit objecten zoals kolen en kleding wordt gehaald waarmee het is vermengd. Door de drugs te vermengen wordt de coke onzichtbaar. Door de coke niet alleen te importeren, maar ook te produceren en zelf te distribueren, is de handel voor de Colombianen veel lucratiever. De politie vreest voor meer geweld door de groeiende invloed van deze Zuid-Amerikaanse kartels.

Europol adviseert landen in Europa en Latijns-Amerika nauwer samen te werken bij het uitwisselen van informatie over criminele organisaties, internationale protocollen op te stellen voor vervoer van containers over zee en operationele capaciteit in de havens. Het doel is om containers met coke al in de smiezen te krijgen voordat ze in de haven arriveren. Ook stelt Europol voor dat landen meer speciale eenheden in het leven roepen die zich louter richten op de aanpak van de smokkel via havens.

Corruptie

De onderzoekers stellen vast dat corruptie in de havens een toenemend probleem is en hard moet worden aangepakt. Het probleem van de smokkel, zo verwachten de onderzoekers, zal alleen maar toenemen De grotere beschikbaarheid leidt tot een toename van het gebruik, waardoor de vraag verder zal toenemen.

Cocaïne is de tweede meest gebruikte drug in Europa en telt naar schatting 4,4 miljoen gebruikers. Als belangrijkste redenen voor de geëxplodeerde smokkel van coke naar Europa noemen de onderzoekers de enorm toegenomen teelt van cocaplanten in Zuid-Amerika en de toename van smokkel door het vredesverdrag met de FARC in Colombia. Door de rust is productie en vervoer van coke een stuk makkelijker geworden.

Globalisering

Een andere ontwikkeling is de globalisering van de handel: criminele organisaties in verschillende landen vinden elkaar door communicatie met telefoons voor versleutelde communicatie en zijn veel handiger geworden in het witwassen van geld en verplaatsen van vermogen onder de radar. De gehele handel is in de laatste jaren enorm geprofessionaliseerd.

De onderscheppingen van grote partijen coke van soms zelfs boven de 5000 kilo hebben geen enkel effect op de prijs. In Nederland kost een gram coke op straat al jaren 50 euro. De puurheid is volgens Europol met zeker 25 tot 30 procent toegenomen.

De grootste vangst dit jaar vond plaats in februari. Na een onderzoek van de landelijke recherche werden in Hamburg en Antwerpen partijen van in totaal 22.000 kilo coke onderschept.

Bron: Telegraaf

Artikel delen

12 reacties

 1. @Joep M. schreef;
  “De allochtonen (Marokkanen, Turken, Surinamers, Antillianen etc) hebben allemaal een link met hun thuisland, waardoor het opzetten van een internationale smokkelorganisatie een stuk eenvoudiger is.”

  Ten eerste hebben niet ALLE allochtonen een link met het thuisland. De enige link is dat zij met hun ouders op vakantie gaan naar Marokko of Turkije. De meesten van die criminelen met een migratieachtergrond, wat jij noemt allochtonen, zijn in Nederland geboren en getogen 2e en 3e generatie Nederlanders. Heel veel Marokkaanse Nederlanders kunnen niet eens hun moedertaal spreken of verstaan.

  Wat Antillianen betreft, zij spelen geen significante of helemaal geen rol in de georganiseerde criminaliteit in Nederland. Na Gwenneth is er geen enkele andere Antilliaanse topcrimineel gespot, het zijn allemaal van die kleine crimineeltjes. Laat staan dat Antilliaanse criminelen een goed geoliede internationale smokkelorganisatie zouden kunnen opzetten. Niet dat ik hen onderschat, maar voorlopig zijn het hoogstens hulpjes (op afroep) van de echte georganiseerde criminele organisaties in Nederland.

  In geen van de rapporten die ik gelinkt heb wordt er gerept over Antillianen omdat ze simpelweg niet meetellen. De groep van Gwenneth was bovendien geen Antilliaanse organisatie, maar eerder een Marokkaanse. Je komt met een verouderd rapport uit 2012 aanzetten, een bijna 10 jaren oud rapport. Kon je echt niet beter? Wat een loze claim zeg.(lol)

  @Joep M. schreef;
  “Daarom zag je ook meer autochtonen in de fabricage van synthetische drugs, maar ook daar komt nu een verschuiving richting allochtonen door het toepassen van extreem geweld.”

  Nu probeer je de rol van de autochtone criminele organisaties te bagatelliseren. Of er echt een verschuiving richting Allochtonen in de productie van synthetische drugs komt waag ik te betwijfelen. De autochtone groepen zijn machtig en zullen zich niet zo makkelijk de kaas van het brood laten eten. Wat wel aan de hand is dat ze zelf Mexicanen en Colombianen binnenloodsen. Maar echt geen Marokkanen en al helemaal geen Antillianen. M.a.w., zij halen met die Latijns Amerikaanse groepen misschien wel het paard van Troje binnen. Maar zover is het nog lang niet.

  Okay, zomaar een paar stukken uit het rapport van Clingendael januari 2021;

  Het nieuwe Nederland.
  De derde verbinding is het nieuwe
  Nederland. Vrijwel alle Nederlandse CSVs
  zijn niet hiërarchisch georganiseerd. Ze
  opereren in instabiele, ongeorganiseerde
  en wisselende samenstellingen, afhankelijk
  van de vraag, het productieproces en het
  aanbod van diensten (een gefragmenteerde
  situatie die verder versterkt wordt door
  ICT-ontwikkelingen en COVID-19).
  De kopstukken zijn vaak autochtone
  Nederlanders. Onderzoek naar de top
  35 van de synthetische drugsmarkt laat
  bijvoorbeeld zien dat 27 mensen afkomstig
  uit Zuid-Nederland en acht uit de rest
  van Nederland; allemaal autochtone
  Nederlanders met uitzondering van enkele
  Turkse Nederlanders.

  De grootste drugsmarkt in Europa is de
  markt van cannabis (marihuana en hasj).
  Marihuana wordt geproduceerd in de EU en
  geïmporteerd vanuit Albanië. Nederlandse
  CSVs spelen daarin een cruciale rol; “ze
  leveren professionele apparatuur en knowhow aan CSVs in heel Europa” en hebben
  op grote schaal ‘caretaker growers’ in België,
  Duitsland, Frankrijk, Spanje en Polen:
  buitenlandse criminele groeperingen die in
  opdracht op basis van Nederlands advies
  marihuana kweken. Zo blijkt uit Belgisch
  onderzoek dat vrijwel alle grote plantages
  in België in Nederlandse handen zijn en
  luidde de Spaanse politie recent de noodklok
  over de grote rol van Nederlandse criminele
  organisaties in Spanje. Deze intra-EU
  productie wordt aangevuld vanuit Albanië
  waar op zeer grote schaal marihuana wordt
  verbouwd. Europese marihuana wordt over
  het algemeen vervoerd naar Nederland en
  vanuit Nederland over Europa verspreid.

 2. @ Loes,

  Je zou toch nu zo langzamerhand wel moeten weten dat ik geen loze claims maak.

  Dit is een rapport uit 2012 en gezien de ontwikkelingen van de afgelopen jaren (Mocromaffia, Ridouan Taghi, Gwynneht Martha, toename aantal afrekeningen) is het er niet echt beter op geworden.
  De trend is overigens al zichtbaar sinds begin jaren 90 en de reden is ook vrij eenvoudig aan te geven. De allochtonen (Marokkanen, Turken, Surinamers, Antillianen etc) hebben allemaal een link met hun thuisland, waardoor het opzetten van een internationale smokkelorganisatie een stuk eenvoudiger is. Zij hebben de contacten al, welke nodig zijn om de routes op te zetten. Autochtonen hebben die connecties niet.

  Daarom zag je ook meer autochtonen in de fabricage van synthetische drugs, maar ook daar komt nu een verschuiving richting allochtonen door het toepassen van extreem geweld.
  https://www.cbs.nl/nl-nl/publicatie/2012/51/jaarrapport-integratie-2012

 3. Wat een bullshit ignorante reacties. Denken jullie nou echt serieus dat de autochtone Nederlandse criminele organisaties zich zo makkelijk de kaas van het brood laten eten? Jullie reacties zijn wat men noemt je reinste onderschatting van de rol die autochtone criminele groepen spelen in de drugshandel, zowel in Nederland als internationaal.

  Er zijn zat studies en rapporten voorradig die de criminele handel en wandel in Nederland minutieus in kaart hebben gebracht en dat ieder jaar. En die onderzoeken/rapporten zijn niet gedaan/geschreven door de eersten de besten. Bijvoorbeeld Clingendael, de Rechtsstaat, de Parlementaire monitor e.a.

  In genoemde rapporten staat aangegeven wie of welke Nederlandse criminele organisaties wat beheersen. Zo is bekend dat producenten en handelaren op het gebied van de levensgevaarlijke synthetische drugs en cannabis in Europa een vrijwel autochtone Nederlandse aangelegenheid is. Nederland is overigens wereldwijd de meest vooraanstaande producent van mdma, amfetamine, xtc en tegenwoordig ook crystal meth.

  In 2017 is voor het eerst berekend wat er in Nederland wordt verdiend aan de synthetische drugs. Volgens de onderzoekers, onder leiding van Pieter Tops, hoogleraar aan Tilburg University, is 18,9 miljard een voorzichtige schatting. Het bedrag ligt waarschijnlijk beduidend hoger. En die miljarden verdwijnen allemaal in de zakken van Jan Piet Joris en Corneel.

  De coke handel daarentegen is een gedeelde aangelegenheid van zowel de autochtone criminele groepen als de nieuwe Nederlanders, dus de Mohammeds, maar ook niet Nederlandse groepen zoals bijvoorbeeld Albaniers etc.. De rol van Shurandy’s is te verwaarlozen. Zij behoren niet tot de grote spelers anders dan af en toe opgeroepen te worden om één of ander klusje te klaren zoals het vervoer/ophalen van drugs. Ook in de internationale coke handel spelen de autochtone criminelen een grote rol.

  Maar de Nederlandse criminele organisaties die bestierd worden door Nederlanders met een immigratie achtergrond komen het meest in het nieuws, omdat ze tot de gewelddadigsten worden gerekend. Niet dat de autochtone criminelen niet gewelddadig zijn, zij kunnen er ook wat van. Alleen opereren de Jan Piet Joris en Corneel criminelen iets intelligenter dan de Mohammed’s.

 4. En ja, omdat ze allemaal een NL paspoort hebben noemen we ze Nederlanders.

  Ja en de politie moet alle hollanders gaan onderzoeken anders is het racisme en ethnic profiling.

 5. Haha, de ‘Nederlandse Nationaliteit’ is een eufemisme. Kan dat worden opgesplist naar land van herkomst binnen het koninkrijk / personen met een dubbele nationaliteit ?

 6. Ja , ja het is altijd een ander .
  En de pillen dan door wie worden die gemaakt ….. precies .
  Nee blijven ontkennen help niet , het is eenmaal een nacrcostaat .

 7. @ Brian S

  Jan Piet Joris en Corneel………………die zijn het in ieder geval niet. De grootschalige drugshandel is mometeel in handen van de Mocro maffia. De Curacaoenaars doen ook hun best, maar in volume leggen ze het af tegen de Mocro maffia.
  En ja, omdat ze allemaal een NL paspoort hebben noemen we ze Nederlanders

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -