26 C
Willemstad
• vrijdag 2 december 2022

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, November 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 28 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Grootste sportsbetting 1xBET uit Curaçao toch failliet

Persbureau Curacao | Dick Drayer DEN HAAG – Het grootste online sportbettingsbedrijf 1xBet/1xCorp wordt waarschijnlijk toch failliet verklaard. Dat valt op te maken uit de conclusie van de...

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG advies | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | VPCO-directeur: Fouilleeractie is fout gegaan

Willemstad – In tegenstelling tot waarnemend korpschef Raymond Ellis geeft VPCO-directeur Maghalie van der Bunt-George toe dat de fouilleeractie afgelopen dinsdag bij Marnix Cas Cora fout is gegaan.

,,Vanuit onze school is er geen indicatie dat de politieactie gerechtvaardigd was”, zei Van der Bunt-George tijdens de ingelaste persconferentie van het Korps Politie Curaçao over de opzienbarende preventieve controle.

Dinsdag vond er een preventieve controle plaats door de politie en de douane op de vsbo-school in Cas Cora. Daarbij moesten een aantal leerlingen zich in een kamer uitkleden. Volgens getuigenverklaringen moesten de jongeren ook bukken. De politie wilde zo controleren op drugs en wapens.

Ellis wilde tijdens de persconferentie niet erkennen dat de politie verkeerd heeft gehandeld. De politie richt zich liever op de vraag waarom de fouilleeractie zo vergaand was. ,,Dat moeten we onderzoeken.” Normaal besluit de hulpofficier van justitie of er voldoende indicatie is om over te gaan tot fouillering. ,,Uit het onderzoek moet blijken waarom de controle op deze manier is gegaan”, zei Ellis, die benadrukte dat de leerlingen niet op een onzedelijke wijze zijn betast.

De preventieve controle vond plaats op initiatief van het VPCO-schoolbestuur. ,,De meeste scholen willen geen preventieve controle. Ze zijn bang dat ze met hun naam in de krant komen, waardoor ze een negatief imago krijgen. Wij zijn het tegenovergestelde”, verklaarde Van der Bunt-George.

,,De controle demonstreert dat wij op school bepaalde dingen niet tolereren.” Al met al heeft de school dinsdag twee scharen en een stanleymes in beslag genomen. De leerlingen beweerden deze nodig te hebben voor het CAV-vak.

Dat het buitensporige optreden van de politie het vertrouwen van de leerlingen in de school, de docenten en de politie heeft geschaad, betreurt ze. Het schoolbestuur doet er daarom alles aan om het vertrouwen van de leerlingen en de ouders terug te winnen. Bovenal moeten de leerlingen zich weer veilig voelen op school. Een ander focuspunt is het herstel van het vertrouwen in de autoriteiten. Om dat herstel te realiseren gaat de school samen met de politie optrekken.

Van der Bunt-George benadrukt nogmaals dat er geen indicatie was voor het traumatiserende handelen van de politie. ,,Voor ons is het belangrijk dat de kinderen niet worden gestigmatiseerd.”

Het incident van dinsdag is een goede les voor het schoolbestuur geweest. ,,Ook voor ons is het een les in hoe wij in de toekomst met dit soort type controles omgaan.”

De afspraak die met de politie geldt is dat de agenten in alle klassen komen. De leerlingen moeten hun telefoon in hun schooltas stoppen. Vervolgens worden er willekeurig een paar leerlingen geselecteerd voor een controle van hun tas. Hierbij is ook een lid van de school, dat buitengewoon agent van de politie is, betrokken.

Van der Bunt-George:,,Degenen die dinsdag door een slechte ervaring zijn gegaan, zijn onschuldige leerlingen. Er is helemaal geen indicatie dat ze iets fout hebben gedaan. Dat is belangrijk om te zeggen.”

Het schoolbestuur gaat allereerst met de ouders zitten die zich hebben gemeld. Daarna worden alle ouders uitgenodigd voor een Zoomoverleg.

Ellis wilde nog niet spreken van het opleggen van strafmaatregelen. Het onderzoek moet eerst worden afgerond.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. Goede zaak dat er niet wordt weggekeken door de politie! Traumatiserend?? Dat is het geweld op scholen zelf! Nu lijkt het er op dat schoolbestuur en leraren dit geweld faciliteren? Stigmatiseren? Wie van de onschuldige tere zieltje van leerlingen pleegt dat geweld dan wel?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -