28 C
Willemstad
• zaterdag 3 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | RdK kan schuld Isla niet betalen

Regering-Pisas wil ex-werknemers Isla/PdVSA tegemoetkomen

Foto Al Jazeera

Willemstad – Overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) kan de gelden die de ex-werknemers van Isla/PdVSA nog tegoed hebben van hun voormalige werkgever niet direct betalen.

,,Gelden van de vennootschap gebruiken om schulden van derden te betalen is niet in het belang van de vennootschap. Dat kan dus niet”, antwoordt RdK-directeur Marcelino de Lannoy op vragen van het Antilliaans Dagblad.

De vragen zijn naar aanleiding van uitspraken van premier Gilmar Pisas (MFK) die op tv heeft gezegd dat de regering hoe dan ook zal zorgen dat de voormalige personeelsleden van Isla/PdVSA de resterende vierde en vijfde tranche in het kader van de afvloeiingsregeling van hun oud-werkgever uitbetaald krijgen.

,,Ik heb mijn woord gegeven en daar houd ik mij aan.”

Deze werknemers waren tot 31 december 2019 in dienst van het lokale dochterbedrijf van Petróleos de Venezuela, dat de Curaçao-raffinaderij vanaf medio jaren tachtig exploiteerde. Zij kregen bij beëindiging een regeling aangeboden, waarvan nu de twee laatste tranches nog ontbreken.

Met tranche 4 en 5 is bruto 40 miljoen gulden gemoeid, zegt Lucas Beaujon namens Isla/PdVSA, waarvan 13 miljoen aan belastingen en sociale premies. Dit laatste is al afgerekend door Isla. Resteert nog een nettobedrag van 27 miljoen voor de ex-werknemers. Omdat Isla/PdVSA niet over de brug komt of kan komen, belooft Pisas dat nu zelf, althans door het Land of RdK te laten betalen.

Maar in hoeverre kan de premier beslissen over geld van een overheids-nv door tranches uit te betalen aan werknemers die bij een ander in dienst waren; geld dat eigenlijk hun voormalige particuliere werkgever hun verschuldigd is?

Direct kan dat dus niet, zegt De Lannoy. ,,Daar kan de bestuurder voor vervolgd worden.” Het gaat om twee keer 13,5 miljoen, beaamt de directeur. ,,RdK zou wel 27 miljoen aan dividend kunnen uitkeren aan de aandeelhouder (het Land, red.). Maar dan moet de aandeelhouder anders handelen dan conform het dividendbeleid.”

Op de vraag of RdK al formeel of informeel ‘opdracht’ heeft gekregen van de aandeelhouder om het geld uit te keren, antwoordt De Lannoy: ,,Mij werd gevraagd te onderzoeken hoe RdK tranche 4 en 5 zou kunnen betalen. In het antwoord van RdK staan scenario’s vermeld en is aangegeven dat betaling direct niet kan.”

Bij TV Direct sprak Pisas over een constructie, waarbij ook het Amerikaanse consulaat-generaal in Willemstad betrokken is. De Lannoy heeft dat deel niet gezien of gehoord. ,,Maar één scenario is dat PdVSA de tranches 4 en 5 betaalt met olie. Dan hebben we wel een licentie nodig van Ofac.” Ofac is het Office of Foreign Assets Control van het ministerie van Financiën in de Verenigde Staten dat speciale licenties kan afgeven die nodig zijn in verband met de Amerikaanse sancties tegen de Venezolaanse regering van president Nicolás Maduro.

Als De Lannoy door deze krant krijgt tegengeworpen dat RdK, via dochteronderneming CRU (Curaçao Refinery Utilities), tot nu toe wel de salarissen van voormalige Isla-werknemers heeft doorbetaald, legt de topman uit dat het anders zit: ,,RdK heeft geen salarissen betaald van werknemers van anderen. RdK of CRU heeft altijd steeds eigen werknemers betaald. Dat een aantal van deze werknemers tevens ex-Isla werknemers zijn of waren, maakt niet dat wij ‘salarissen hebben doorbetaald’.

Ik begrijp de uitdrukking wel. Maar feitelijk is het niet juist.” Gedurende een periode van 6 tot 21 maanden hield dit een kostenpost van 99 miljoen gulden in voor RdK.

Tot slot licht De Lannoy toe dat ‘geld van een naamloze vennootschap geen publieke gelden zijn’. ,,De nv is een privaatrechtelijke organisatie. Dat de aandelen in handen zijn van de overheid maakt niet dat het geld van de vennootschap ‘publieke gelden’ zijn waar de aandeelhouder over mag beslissen. Ook zijn de gelden niet door het lokale volk opgebracht. Het zijn deviezen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

6 reacties

 1. @Joep Meloen. Ik zag de bui al hangen en verlaat eind dit jaar de bodemloze put. Vertik het om hier nog langer geld te investeren. Met investeren bedoel ik belasting betalen en een gigantisch bedrag aan svb premie. Het geld blijft maar in de zakken van de elite vloeien.

 2. Met 900 man personeel praten we dan over, schrik niet, 30.000 NAF per persoon !!!

  En ze hebben dus al een kleine 60.000 NAF per persoon gehad, maar nog altijd lopen ze te klagen. Ondertussen zijn er zeer velen die hun baan zijn verloren a.g.v. corona, zij hebben geen 100.000 NAF meegekregen.

  Maar Pik Pisas zal dit geld wel even op gaan hoesten ? Ben heel benieuwd hoe hij dat wil gaan doen ? Belasting gaan heffen op alle andere inwoners ? Het eiland zal snel leeglopen op die manier.

 3. Pik Pisas! Makkelijk praten!
  Als anderen het moeten betalen is het makkelijk beloven!
  De zoveelste verkiezingsleugen die je niet kan waarmaken?
  Kan je wel staan roepen dat ze betaald moeten worden!

  Waarom betaal je de werknemers zelf niet?
  Met de dag wordt duidelijker hoe “klein” van geest u en uw kabinet eigenlijk zijn!

 4. Pik weet toch niks, cooper ook niet, ze zijn wel de beste maatjes van maduro, maar krijgen niks voor mekaar wat dokken betreft, wel van het verbrassen van gemeenschapsgeld. Hun kiezers weten van toeten noch blazen op wat voor iets ze gestemd hebben, de snek en vrouwtjes weten ze alles van toch Klapoog ? En veelvraat , dief , fraudeur , Aso Cooper.

 5. Halo Pik klap oog , je praatjes vullen geen gaatjes, ik noem dit verhaal een zoethoudertje 1e klas om de mensen rustig te houden. Aangezien Pik klap oog drommels goed weet dat hij op de wipstoel zit samen met Holle bolle Gijs C Cooper en de achter het gordijn verscholen Pastor Gerrit de Raaf.

 6. Sorry werknemers maar natuurlijk kan en mag RDK ( een overheids NV, dus van ons allemaal)) of onze overheid overheidsgeld niet besteden aan betalingen als een voormalige huurder in gebreke blijft met afspraken die met zijn werknemers zijn gemaakt. Vooral als dat niets te maken heeft met salaris maar een bonus is.
  Onze regering ( Pisas) kan wel mooi weer willen spelen met ons aller geld maar zo werkt het niet.
  Als de werknemers geld te goed hebben haal je dat bij de partij die je dat verschuldigd is. Mocht dat niet mogelijk zijn dan heb je pech gehad. Zo werkt dat in de grote mensen wereld.
  Of is het hier tegenwoordig zo dat indien je geld tegoed hebt van iemand en die weigert te betalen je dit van onze overheid ontvangt of als je auto in puin wordt gereden door een niet verzekerde en deze de reparatiekosten niet kan betalen onze overheid dat wel doet ??

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -