28 C
Willemstad
• woensdag 17 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | ‘Petitie Staten SXM niet gericht tegen Coho’

Foto Jogn Samson

Den Haag – De Rijksministerraad (RMR) heeft vorige week akkoord gegeven voor de vijfde tranche liquiditeitssteun voor Sint Maarten. Voor het tweede kwartaal van 2021 krijgt Sint Maarten 39 miljoen gulden. Dat blijkt uit een pas gisteren gepubliceerd besluit.

Volgens staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties hebben de Staten van Sint Maarten voldoende helderheid gegeven over de steun voor het in december gesloten akkoord over de oprichting van het Caribische Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).

Eerder schortte de RMR de steunverlening op, omdat de Staten bij de Verenigde Naties een petitie hebben ingediend tegen het koloniale en racistische gedrag van Nederland. ,,De inhoud van de ingediende petitie is niet te rijmen met de eerder uitgesproken steun van de Staten van Sint Maarten voor het landspakket en het traject richting de totstandkoming van de Rijkswet Coho”, aldus Knops.

De Staten hebben op 16 april nogmaals steun uitgesproken voor het akkoord. De petitie is volgens deze brief niet gericht tegen het Coho. ,,De voorzitter van de Staten geeft aan dat de petitie verzoekt om negen zogenaamde remedies en dat geen van deze remedies ziet op het traject richting de totstandkoming van de Rijkswet Coho.”

De staatssecretaris laat doorschemeren niet helemaal overtuigd te zijn van deze interpretatie, omdat de petitie zich ‘moeilijk laat rijmen’ met het akkoord over de oprichting van het Coho en het landspakket. Maar hij neemt er genoegen mee op basis van deze passage uit de brief: ,,(…) as I affirm in this letter, the Parliament of Sint Maarten supports the legal trajectory towards the establishment of a reform entity as agreed upon by the Prime Minister and the Government of the Netherlands on December 22, 2020.”

Volgens de Staten was de passage waarin wordt geëist dat de oprichting van Coho wordt stopgezet gericht tegen het toen voorliggende conceptvoorstel. ,,Nu naar aanleiding van het advies van de Raad van State een aangepast voorstel wordt opgesteld zijn genoemde passages achterhaald.” Dat is voor Knops voldoende om de steun alsnog voort te zetten.

Het bedrag van 39 miljoen gulden voor het tweede kwartaal, waarmee de RMR heeft ingestemd, is gebaseerd op de door het College financieel toezicht (Cft) berekende liquiditeitsbehoefte. Aan ‘het overgrote deel’ van de afspraken bij de vorige tranches heeft Sint Maarten voldaan. Sommige deadlines zijn aangepast, omdat de uitvoering meer tijd vergt. Aan een voorwaarde zal binnen afzienbare termijn worden voldaan.
Nog een voorwaarde voor de steunverlening was de ondertekening van de eerste uitvoeringsagenda. Dit stond afgelopen maandag op de agenda van Knops, maar in zijn brief maakt hij hier geen melding van.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. Knap gedaan ST.Maarten, Nederland aanklagen voor racist en kolonisator, niet voldoen aan de gemaakte afspraken en toch geld ontvangen.
    Opent een hoop perspectieven voor onze nieuwe regering. Je kunt het zo bont niet maken of er komt wel geld. Eenvoudig een paar sprookjes naar Knops sturen als hij weer eens gaat dreigen en hij bedenkt zelf de argumenten wel om geld ter beschikking te stellen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...