31 C
Willemstad
• vrijdag 18 juni 2021 14:00

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Park moet sabalpalm Bonaire beschermen

Hij wordt de Bonaire palm of Kabana of Sabal lougheediana genoemd.

Kralendijk – Om de Bonairiaanse sabalpalm te redden wordt op initiatief van Bon Bèrdè, Montgomery Botanical Center, Seacology en het Bonairiaanse eilandbestuur het Bonaire Sabal Palm Park ontwikkeld. Het park is te vinden aan de weg naar Sorobon en ligt in een gebied dat bestemd is als natuurgebied in het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Bonaire.

De Bonairiaanse sabalpalm, of kabana zoals die lokaal bekend is, is de enige inheemse palmboom op de eilanden Bonaire en Curaçao . Momenteel staan er 24 volgroeide palmen op Bonaire maar het worden er steeds minder. Dit komt door de droogte en doordat geiten en ezels de jonge palmen opeten.

Zo krijgen de nieuwe bomen niet de kans om te groeien en groot te worden. Om de weinige palmen die over zijn te behouden, moet er volgens de initiatiefnemers met onmiddellijke ingang voor bescherming worden gezorgd. Door actief parkbeheer heeft Curaçao een meer dan drievoudige toename van volwassen sabalpalmen, terwijl de onbeheerde palm op Bonaire een afname zag van bijna 20 procent, zo bleek uit een onderzoek dat in 2018 gehouden werd.

- Advertentie -

De onderzoekers raadden destijds aan om wilde planteneters actief te beheren in het gebied van de palm. Op Bonaire zou volgens hen een 3,5 km lange omheining de oplossing kunnen zijn.

Ten tweede stelden ze voor om een uitgebreid monitoringplan op te zetten om de gezondheid van deze palmen te volgen en om belangrijke indicatoren voor verandering in toekomstige populaties te duiden. Ten derde wordt aanbevolen dat Bonaire deze palmen actief kweekt op andere delen van het eiland om de totale populatie te verbeteren.

Uit het gisteren vrijgegeven persbericht blijkt dat het eilandbestuur deze aanbevelingen grotendeels heeft overgenomen. Het gebied waar de palmen groeien wordt, zoals voorgesteld, omheind om ezels en geiten buiten te houden en er worden meer van deze palmen geplant om zodoende de populatie te herstellen.

Daarnaast komt er een educatief traject voor kinderen en toeristen en zal er studie verricht worden naar de groei van deze palmen. Door de aandacht te vestigen op het gebied waar ze groeien kan het park volgens betrokkenen bijdragen aan het ecotoerisme. Volgens gedeputeerde Hennyson Thielman zit het Sabal Palm Park op dezelfde lijn als Bonaire Blue Destination en het Tourism Recovery Plan, waar ontwikkelingen in evenwicht met elkaar staan en waarbij rekening gehouden wordt met zowel de cultuur als de natuur.

,,De toegang tot het park zal vrij zijn en er zullen loop- en fietsroutes aangelegd worden, met afvalbakken en informatiefolders. Het Sabal Palm Park biedt een unieke kans voor onderwijs, ontspanning en bescherming”, zo vult gedeputeerde James Kroon aan.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, June 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Rapper Josylvio weer vrijgelaten uit cel op Curaçao, ‘reispapieren toch in orde’

De Nederlandse rapper Josylvio is na een nacht in de cel op Curaçao weer vrijgelaten. Hij was opgepakt wegens belediging en verstoring van de openbare orde. Bij aankomst...

PBC | MFK wil onlinesector belasten om AOV belastingvrij te maken

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De MFK wil een apart OB-tarief introduceren van 9 procent voor de online goksector op Curaçao. Met de 270 miljoen gulden die dat op...

PBC | Politie waarschuwt botenbezitters bij Caracasbaai

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bezitters van Boten en Sea Doo’s veroorzaken volgens de politie regelmatig problemen bij Caracasbaai. Daar parkeren zij hun auto’s en trailers overal waar het...

PBC | Vier mensen positief

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vier mensen zijn gisteren positief getest. Twee besmettingen kwamen van buiten, twee waren lokaal. In totaal werden er 1021 testen afgenomen. Een testratio derhalve...
- Advertentie -