27 C
Willemstad
• dinsdag 15 juni 2021 05:26

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Premier van St. Maarten Jacobs vraagt Rutte om hulp

Sint Maarten wacht nog op vijfde tranche liquiditeitssteun

Philipsburg – Premier Silveria Jacobs heeft minister-president Mark Rutte gevraagd in te grijpen en ‘onnodige vertragingen’ aan te pakken die de levering in de weg staan van de vijfde tranche liquiditeitssteun voor Sint Maarten. Het gaat om een bedrag van 39 miljoen gulden.

Dat meldt The Daily Herald. Tot op heden is de leningsovereenkomst die minister van Financiën Ardwell Irion moet ondertekenen zodat de liquiditeitssteun kan worden vrijgegeven, nog niet naar Sint Maarten gestuurd. Dit ondanks de ondertekening van de uitvoeringsagenda op 26 april en herhaalde verzoeken van Sint Maarten voor verzending.

Op zowel technisch als ministerieel niveau is contact opgenomen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om op de hoogte te blijven van de status van de leningsovereenkomst. ,,Er werd vorige week onmiddellijk contact opgenomen met de technische staf van BZK en de leningsovereenkomst werd beloofd tegen het einde van de week, wat een week verwijderd zou zijn geweest van de laatste RMR-vergadering, en tot op de dag van vandaag hebben we de leningsovereenkomst niet ontvangen”, zei Jacobs in een persverklaring.

- Advertentie -

De premier zei dat ze ‘alles in het werk heeft gesteld’ om de leningsovereenkomst binnen te halen, onder meer door een paar dagen geleden contact op te nemen met staatssecretaris van BZK Raymond Knops.

,,Hij gaf aan dat hij terug zou koppelen; er werd echter geen vooruitzicht gegeven over wanneer de leningsovereenkomst zal worden afgerond en verzonden”, zei Jacobs. ,,Er is zelfs contact geweest met het Nederlandse vertegenwoordigingskantoor hier op het eiland en ook zij geven aan geen informatie te hebben over de status van de leningsovereenkomst.”

Tot nu toe was de enige informatie die door het ministerie van BZK gedeeld werd dat het personeel op vakantie was, wat tot de vertragingen had geleid. Er werd echter geen tijdlijn gegeven met betrekking tot wanneer de leningsovereenkomst zou worden verzonden, aldus de premier van Sint Maarten.

Gezien het feit dat er geen positieve reacties zijn gekomen en de leningsovereenkomst ook niet is ontvangen, heeft Jacobs op 6 mei een brief gestuurd aan de Rijksministerraad (RMR), gericht aan Rutte. In de brief schetst Jacobs de situatie en spreekt ze over ‘vertragingen en een gebrek aan communicatie’.

Ze heeft Rutte verzocht tussenbeide te komen en smeekt het ministerie van BZK om het proces voort te zetten en Sint Maarten afgelopen vrijdag te faciliteren met de leningsovereenkomst zodat deze kan worden afgerond. Op deze manier kan het geld begin deze week beschikbaar worden gesteld aan Sint Maarten.

Jacobs hoopt op snel handelen dat ervoor zorgt dat de benodigde liquiditeit naar Sint Maarten wordt gestuurd. Deze laatste vertraging zet alleen maar meer druk op de relatie tussen Sint Maarten en Nederland, waaraan beide partijen hebben afgesproken te werken, zei ze.

De Sint Maartense minister-president merkte op dat Sint Maarten grotendeels heeft voldaan aan alle voorwaarden die de Nederlandse regering stelt, en dat de huidige vertraging dus onverklaarbaar is. In maart 2021 was het eerste uitstel van de vijfde tranche liquiditeitssteun te wijten aan de vragen van de RMR over de ondersteuning van dit traject vanuit de Staten van Sint Maarten.

Er werd verzocht om verduidelijking van de betekenis van de petitie die werd ingediend bij de Verenigde Naties (VN). Deze kwestie werd uiteindelijk opgelost nadat Knops de brief van de parlementsvoorzitter Rolando Brison had goedgekeurd, die duidelijkheid bood over de petitie en het verzoek om liquiditeitssteun voor Sint Maarten werd opnieuw op de agenda van de RMR-vergadering van 23 april geplaatst.

RMR besloot tijdens de vergadering dat Sint Maarten de broodnodige 39 miljoen gulden liquiditeitssteun na ondertekening van de uitvoeringsagenda voor de uitvoering van het landenpakket zou ontvangen. De ondertekening van de uitvoeringsagenda was de afgesproken voorwaarde voor de toekenning van de vijfde tranche liquiditeitssteun. Op maandag 26 april kwamen Jacobs en Knops bijeen en werd de uitvoeringsagenda ondertekend.

Jacobs: ,,Zodra de RMR een besluit heeft genomen om liquiditeitssteun te verlenen, is een leningsovereenkomst een noodzakelijke stap voor het vrijgeven van de liquiditeitssteun. Tot dusver hebben we ervaren dat de leningsovereenkomst meteen wordt verzonden nadat de beslissing is genomen.

Dit was het geval bij de laatste twee RMR-besluiten tot verlening van liquiditeitssteun. Vandaag, vrijdag 7 mei, zullen echter twee weken zijn verstreken sinds de RMR besloot om Sint Maarten de liquiditeitssteun te verlenen en de leningsovereenkomst is er nog niet. Zodra de leningsovereenkomst is ontvangen, wordt deze ter afronding ondertekend door de minister van Financiën.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

5 reacties

 1. “…….en Sint Maarten afgelopen vrijdag te faciliteren met de leningsovereenkomst zodat deze kan worden afgerond. …..~
  Als de overeenkomst nog niet is afgerond dan is er geen overeenkomst.
  Maar misschien is dat op Sint Maarten anders. Zou me ook niet verbazen.
  Die juffrouw Jacobs is een onbeschofte dame die Knops de gordijnen injaagt. En dat moet je bij Knops niet doen.
  Zij geeft mij het gevoel dat ze denkt ” ik en Biden en Poetin bepalen het”.
  Over een tijdje is Jacobs weer terzijde geschoven en verdwijnt ze in de vergetelheid.

 2. Moeten ze niet eerst de behandeling van de racisme kolonialistische schending mensen rechten klacht / petitie afwachten bij de verenigde naties?
  Zwarte Piet en de toeslagen affaire… Dat speelde toch ook een rol.
  Corrupte stelende st. maarten politici niet?
  Hoe zit het terug betaal plan eigenlijk in elkaar?

 3. Tja, als ik bij een bekeuring op de snelweg tegen de agent zeg dat ik maar 10% te hard reed en dus toch voor 90% aan de voorwaarden van snelheid voldeed dan kom ik daar ook niet mee weg en gaat hij waarschijnlijk ook nog eens kijken of hij gebreken aan mijn auto kan vinden om nog een extra prent te kunnen geven. Hoe dom kan je zijn?

 4. Ach, een indrukwekkende procedure tegen Nederland opstarten en aan bijna alle voorwaarden voldaan en nog geen geld. Zullen ze in Nederland eindelijk de sprookjes van Knops doorgronden dat alles conform afspraken is geregeld en er geld kan worden overgemaakt. Tot nu toe werkten de sprookjes maar aan alles komt een eind. Als wij hier weer geld nodig hebben om de overheidssalarissen te kunnen betalen zullen we het weten.

 5. Tja, dat Sint Maarten grotendeels heeft voldaan aan alle voorwaarden die de Nederlandse regering stelt, is simpelweg niet voldoende. Als ik een banklening wil afsluiten kom ik met “grotendeels aan de voorwaarden voldaan” ook niet verder. Of bij mij verblijfsvergunning net 2 maanden geleden had ik grotendeels aan de voorwaarden voldaan, maar kreeg te horen; helaas meneer….wij kunnen uw aanvraag niet in behandeling nemen! Waarom hier dus een uitzondering?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NU | Bonaire pakt als laatste Nederlands-Caribisch eiland wegwerpplastic aan

Bonaire gaat samen met het Wereld Natuurfonds (WNF) werken aan het verminderen van het wegwerpplastic, meldt het Antilliaans Dagblad. Het eiland is het laatste eiland van Caribisch...

NU | Bonaire meldt nul nieuwe besmettingen, geen doden en niemand in het ziekenhuis

Bonaire heeft maandag geen nieuwe besmettingen en coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Ook had het Nederlandse eiland in het Caribische gebied geen personen met COVID-19 in het ziekenhuis liggen. Bonaire...

NTR | Ombudsman: Tweede Kamer moet armoede eindelijk aanpakken en stoppen met ‘flauwekul’

John Samson DEN HAAG – De Nationale Ombudsman doet een dringend beroep op Kamerleden om de armoede en ongelijkheid in de Caribische gemeenten eindelijk aan te pakken. “Ophouden...

DH | Ottley signs bilateral agreement for food assistance programme

PHILIPSBURG--Minister of Public Health, Social Development and Labor VSA Omar Ottley says he has received final approval from the Netherlands for the food assistance programme. This was...

AntilliaansDagblad | Nieuwe kans voor selectie Curaçao vanavond

Willemstad - De nationale selectie van Curaçao maakt vandaag opnieuw kans een plek te bemachtigen in de finaleronde van de WK-kwalificatie van Noord- en Centraal-Amerika. Zaterdag haalde Curaçao...

AntilliaansDagblad | Plan voor verbetering bestuur PJIA

Philipsburg - De ministerraad heeft een plan goedgekeurd om het ondernemingsbestuur (corporate governance) op Princess Juliana International Airport (PJIA) te verbeteren. Hiermee wordt de rol van de Corporate Governance Council...
- Advertentie -