27 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Optimisme over financiële toekomst Winair

HomeLandenSint MaartenAntilliaansDagblad | Optimisme over financiële toekomst Winair

RvC-voorzitter: Kapitaalinjectie nodig


Philipsburg – De vooruitzichten zijn volgens premier Silveria Jacobs positief voor Windward Islands Airways International (Winair). Winair zal naarmate het seizoen vordert naar verwachting weer levensvatbaar worden.
Dat zei de premier Jacobs – namens de Sint Maartense regering als meerderheidsaandeelhouder van het bedrijf – donderdag tijdens een overleg met het parlement over de financiële status van het Winair. De Daily Herald deed verslag.

De luchtvaartmaatschappij boekt momenteel vooruitgang. Winair heeft in 2021 tot oktober ongeveer 6.000 vluchten uitgevoerd, een kwart van het aantal vluchten in 2019. Maar de laatste tijd neemt het aantal vluchten weer toe. ,,Het vierde kwartaal laat verbeteringen zien en onze voorspellingen voor het hoogseizoen blijven optimistisch”, zei de voorzitter van de raad van commissarissen van Winair, George Greaux, tegen het parlement.

Bemoedigende berichten, maar niet alle statenleden deelden het optimisme. Sidharth Bijlani (United People’s Party), onafhankelijk lid Christopher Emmanuel en Claudius Buncamper (United St. Maarten Party) spraken voorafgaand aan de ontmoeting met medewerkers van Winair en vertegenwoordigers van vakbond WICSU/PSU die boos zijn over het feit dat zoveel medewerkers vorig jaar zijn ontslagen en dat het overgebleven personeel te maken heeft met forse verlaging van het salaris.

De vakbond en achttien leden van de pilotengroep van Winair daagden de luchtvaartmaatschappij vorige maand voor de rechter wegens verlaging van de werkuren en salarissen. Winair beweerde dat deze maatregelen nodig zijn voor het voortbestaan van het bedrijf. Volgens de jaarrekening van 2020 leed Winair een omzetdaling van gemiddeld 60 procent. Winair kreeg op 30 december 2020 een hypothecaire lening van 3 miljoen dollar van de Nederlandse overheid, die minderheidsaandeelhouder is. De rechtbank oordeelde uiteindelijk in het voordeel van Winair.

RvC-voorzitter Greaux bracht in herinnering dat Winair in 2019 nog een historisch hoge omzet behaalde van 41 miljoen dollar. ,,Het is nooit te laat, want de ambitie is er nog steeds”, bendrukte hij. Wat Winair volgens Greaux nodig heeft is een financiële injectie. ,,De raad van bestuur van Winair heeft de wens en de noodzaak geuit voor een kapitaalfinanciering om het bedrijf weer succesvol te laten zijn na Covid-19. We hebben kapitaal nodig om de post-pandemische schok te doorstaan en om kansen te grijpen die haalbaar worden geacht voor het bedrijf.”

Winair heeft een verzoek om steun ingediend bij de Nederlandse overheid. Dit verzoek is door het ministerie van Economische Zaken opgepakt zei minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen onlangs in antwoord op vragen van de Tweede Kamer. ,,Het projectteam dat zich hiermee bezighoudt, meldde in juni 2021 dat Winair een financieringsbehoefte heeft van enkele miljoenen dollars.”

Volgens haar is het vooral aan de grootaandeelhouder, de overheid van Sint Maarten, om steun voor Winair te overwegen. ,,Op dit moment staat steun vanuit Nederland (nog) niet op de agenda. Maar vanwege de Nederlandse belangstelling voor de bereikbaarheid van Saba en Sint Eustatius houden we de vinger aan de pols.”

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. Op zich was Winair vóór Irma en de pandemie een rendabele onderneming die voorzichtig aan uitbreiding dacht. Het zijn externe factoren geweest die voor zo’n kleine onderneming moeilijk op te vangen zijn. Anders dan in de meeste gevallen heeft men direct de tering naar de nering gezet (salarisvermindering en afscheid van een deel van het personeel) toen de omzet instortte. Pas in een laat stadium heeft men hulp gezocht in NL. De hypothecaire lening werd toen snel vertrekt en men had in NL geen moeite dit voor het parlement te verantwoorden. Tot zover het verleden dat wel vertrouwen geeft voor de serieuze aanpak van de directie. Naar de toekomst toe moet er wel een systeem komen dat leveringszekerheid voor de inwoners en inkomenszekerheid voor de betrokken bedrijven biedt voor een soort publieke dienstverlening die de inter-eiland verbindingen toch zijn. Samenwerking kan wellicht ook uitkomst bieden, maar dan moet er wel regie zijn. Men kan het niet overlaten aan cowboys die altijd wel in staat zullen zijn om één of enkele verbindingen goedkoper aan te bieden maar die geen leveringsplicht hebben. Misschien kan de expertise van AF-KLM (ook een grote speler op PJIA) met wie toch een relatie bestaat Winair helpen

  2. Laat ze eerst maar eens een rechtstreekse verbinding tussen Bonaire en Sint Eustatius maken. Sinds 2010 zijn er steeds meer Statianen of Bonaire (wat positief is voor beide eilanden). Die vliegen eerst naar Sint Maarten, dan naar Curacao en dan naar Bonaire. Is niet te doen. Laat WinAir dat maar eens regelen, al dan niet met geld vanuit Nederland.

  3. Waarom vraagt de regering van Sint Maarten geen rente loze lening aan bij de kinderen van Clyde Wathy en Theo Heyliger, die hebben zoveel dollars bij banken staan over de hele wereld. Trouwens het halve eiland is van deze dieven familie. En NL trapt er elke keer weer in om dieven geld te geven, ik sta er dan ook niet van te kijken dat bepaalde regering leiders die dit soort zaken gingen zo plat zijn gemaakt als een dubbeltje.

  4. ,,Het is nooit te laat, want de ambitie is er nog steeds”
    Aan ambitie ligt het nooit. Zie insel air. Beseffen deze mensen niet dat iedereen meer is gaan thuiswerken en online overleggen zodat de vraag naar luchtvaart zal afnemen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties