31 C
Willemstad
• vrijdag 21 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Openbaar Lichaam Bonaire moet beslissing nemen’

HomeLandenBonaireAntilliaansDagblad | ‘Openbaar Lichaam Bonaire moet beslissing nemen’

Kralendijk – Het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) moet binnen vijf weken een beslissing nemen op de vergunningaanvraag van Chogogo Dive en Beach Resort voor de aanleg van een kunstmatig strand.

De weigering om te beschikken op de aanvraag is nietig verklaard. Dit staat in het vonnis van het gerecht in eerste aanleg van Bonaire, Sint Eustatius en Saba van afgelopen woensdag.

Chogogo heeft op 16 november beroep ingesteld tegen de weigering van het OLB om te beschikken op de aanvraag en op 23 november is door het resort bij de rechtbank een verzoek ingediend voor een voorlopige voorziening waarin onder meer wordt gevraagd om vast te stellen dat er geen vergunning nodig is. Op 3 december is in een onderzoek ter zitting zowel het beroep als de voorlopige voorziening behandeld. De rechtbank heeft in het vonnis in overweging genomen dat Chogogo op 12 augustus een natuurvergunning heeft aangevraagd, waarna de overheid drie maanden de tijd had om een beslissing te nemen.

Omdat het OLB op 10 november nog steeds geen beslissing heeft genomen is er volgens de rechtbank sprake van ‘een fictieve weigering’. De overheid geeft in haar brief van 15 oktober aan dat er is geconstateerd dat er inmiddels begonnen is met de aanleg van het strand, dat het zand niet voldoet aan de geldende eisen en dat de keermuur te laag is. Maar dit is volgens de rechter geen reden om geen beslissing te nemen.

,,Als het OLB vindt dat de keermuur te laag is, dan moet het een voorwaarde verbinden aan de vergunning”, zo laat de rechtbank weten. Chogogo geeft ter zitting aan dat er volgens haar helemaal geen vergunning nodig is voor de aanleg van het strand en dat ze niet van plan is om de keermuur te verhogen.

Het OLB stelt zich in het verweer op het standpunt dat de beslistermijn niet is verstreken omdat de inlichtingen en documenten die zijn ontvangen in verband met de vergunningaanvraag onvoldoende zijn voor de beoordeling van de aanvraag. Maar uit mailwisseling blijkt volgens de rechtbank dat er op 30 augustus wel degelijk aanvullende stukken zijn opgestuurd en dat er op de vraag van de architect van Chogogo of ‘het zo volstaat’ door het OLB niet is gereageerd.

In haar vonnis gaat de rechtbank ervan uit dat wanneer de wettelijk gestelde termijn van negentig dagen is verstreken het niet afgeven van een beschikking gelijk wordt gesteld met een weigering. Daarom dient eerst vast te worden gesteld of deze termijn is verstreken en is er geen plaats voor een oordeel over de vraag of er wel of geen vergunning nodig is”, aldus de rechtbank.

,,Die vraag kan Chogogo aan de orde stellen in een eventuele procedure tegen het handhavingsbesluit van 15 oktober.” Over het feit dat het OLB ter zitting aanvoert dat er een negatief advies van de Natuurcommissie Bonaire (NCB) is, maar dat deze nog niet ter inzage ligt, is de rechtbank verbaasd.

,,Waarom is dat advies gevraagd wanneer het OLB eigenlijk vindt dat de aanvraag niet volledig was?” Dat er in de tussentijd overleg is geweest tussen partijen juicht het gerecht toe maar het stelt meteen ook de vraag waarom dat niet in een eerder stadium is gebeurd. Het gerecht verklaart het beroep gegrond en vernietigt de weigering om te beschikken op de aanvraag.

,,OLB moet binnen vijf weken alsnog beslissen op de aanvraag”, aldus het gerecht. Bij het treffen van een voorlopige voorziening heeft het resort volgens de rechter met deze uitspraak geen belang meer en bovendien heeft Chogogo dit belang niet kunnen aantonen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties