29 C
Willemstad
• woensdag 26 januari 2022 13:34

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Aruba weigert protocol met Nederland’

- Advertentie -

Oranjestad – De Rijksministerraad (RMR) stelt de beslissing over financiële hulp aan Aruba een maand uit. De reden is dat de Arubaanse regering niet wil voldoen aan een extra voorwaarde die door Nederland is opgelegd.

,,Aruba moet een protocol tekenen dat het parlement buitenspel zet. Dat gaan we niet doen”, zegt premier Evelyn Wever-Croes (MEP).

De RMR kwam gisteren bijeen en het intrekken van de 12,6 procent salariskorting was een agendapunt. Het uitstellen van de beslissing tot de volgende vergadering van de RMR betekent dat de financiën van het Land Aruba beperkt zijn.

,,Daarmee is er geen ruimte om de 12,6 procent ongedaan te maken en salarissen 100 procent uit te betalen”, zegt de minister-president. De regering kan dan ook niet voldoen aan deze eis van de vakbonden, die maandag en donderdag staakten om hun eis kracht bij te zetten.

- Advertentie -

Wever-Croes laat weten dat Nederland op het laatste moment met een extra voorwaarde kwam. ,,Deze voorwaarde valt buiten de huidige afspraken en gaat bovendien tegen onze grondwet in. Het protocol dat Nederland wil dat Aruba tekent, zorgt ervoor dat het parlement wordt omzeild. De regering wordt hierdoor gedwongen om tegen de Grondwet in te gaan. We hebben Nederland al gezegd dat we dat niet kunnen doen.”

De Gevolmachtigde minister van Aruba in Den Haag, Guillfred Besaril (MEP) heeft direct protest aangetekend tegen deze beslissing. De Arubaanse regering betreurt de gang van zaken, omdat Aruba aan alle voorwaarden heeft voldaan.

,,Arubaanse experts hebben de laatste maand hard gewerkt om te voldoen aan alle gestelde voorwaarden. Het Landspakket Aruba voldoet bijna geheel aan wat er door het Caribisch Orgaan voor Herstel en Ontwikkeling (Coho) is gesteld. Het nieuwe protocol als extra voorwaarde, dat kan echter niet.” Volgens Wever-Croes heeft Nederland besloten om de 12,6 procent salariskorting als voorwaarde te blijven zien om Aruba financiële hulp te geven.

,,De onderhandelingen gaan door, want Aruba en Nederland moeten elkaar vinden. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken, Aruba blijft samenwerken met het moederland.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

2 reacties

 1. ,,Daarmee is er geen ruimte om de 12,6 procent ongedaan te maken en salarissen 100 procent uit te betalen”, zegt de minister-president.

  Maar dat wist je toch Evelyn.

  ,,Arubaanse experts hebben de laatste maand hard gewerkt om te voldoen aan alle gestelde voorwaarden. Het Landspakket Aruba voldoet BIJNA geheel aan wat er door het Caribisch Orgaan voor Herstel en Ontwikkeling (Coho) is gesteld. Het nieuwe protocol als extra voorwaarde, dat kan echter niet.” Volgens Wever-Croes heeft Nederland besloten om de 12,6 procent salariskorting als voorwaarde te blijven zien om Aruba financiële hulp te geven.

  Ook dat wist je Evelyn.

 2. Wever-Croes laat weten dat Nederland op het laatste moment met een extra voorwaarde kwam. ,,Deze voorwaarde valt buiten de huidige afspraken en gaat bovendien tegen onze grondwet in.
  En deze hebben we al eerder gehoord;
  Welke nieuwe voorwaarden dan?
  Net als de keren ervoor geen nieuwe voorwaarden gewoon voorwaarden waaraan niet voldaan is.
  Het rekken heeft een eind.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Pisas vergadert met Standard & Poor’s

Premier Pisas heeft vergaderd met vertegenwoordigers van Standard & Poor’s. De internationale kredietbeoordelaar bekijkt de economische toestand van Curaçao vanuit verschillende ooghoeken. Volgens Pisas werd gesproken over de...

Democracy now! | Tuesday, January 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Premier bezoekt Aruba voor exitstrategie corona

Premier Gilmar Pisas en Minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia hebben een bezoek gebracht aan Aruba om te leren over de exitstrategie wat betreft het coronavirus. De Arubaanse minister van...

DolfijnFM | Corendon begint met tweede fase

Corendon begint met de tweede fase en uitbreiding van de bouw van het hotel aan de Pater Eeuwensweg. Dat meldt de Èxtra. Er worden drie- tot vierhonderd...

DolfijnFM | Afspraak autokeuring nu ook digitaal

Wie op Curaçao zijn auto moet keuren, kan sneller terecht aan het digitale loket. Sinds gisteren is het afsprakensysteem van het keuringslokaal op- internet geopend. Op www.gobiernu.cw...
- Advertentie -
- Advertentie -