28 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...

ParadiseFM | Curaçao verwelkomde 53.970 verblijfsbezoekers in mei 2024

Het Curaçaose toerismebureau CTB is heel blij met de cijfers van afgelopen maand. In totaal kwamen bijna 54.000 verblijfstoeristen in mei naar ons eiland. Dat is een...

CC | Parliament to discuss Calmes’ proposal to ban same-sex marriage next week

WILLEMSTAD - The amendment proposed by MP Rennox Calmes to the Constitution of Curaçao to prohibit same-sex marriage will be discussed next week in a meeting of...

DH | Ottley to young men: ‘We are becoming our own worst enemy’

PHILIPSBURG--United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Omar Ottley has issued a passionate plea to the young men of St. Maarten, urging them to refrain from...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Porto Kòrsou: transformatie Isla raffinaderij levert 2000 banen

HomeLandenCuraçaoIngezonden | Porto Kòrsou: transformatie Isla raffinaderij levert 2000 banen
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Bestuur Porto Kòrsou aan het woord.

Porto Kòrsou garandeert werkgelegenheid

De transformatie van de Isla raffinaderij tot een duurzame economische zone en stadsdeel is een grote stimulans voor de werkgelegenheid op Curaçao. De herontwikkeling creëert bij de start 500 banen en op termijn meer dan 2.000 arbeidsplaatsen. “Wij zijn ervan overtuigd dat het kan en kunnen zelfs garanties geven”, aldus Sven Rusticus, mede-oprichter van Porto Kòrsou.

Uit het haalbaarheidsonderzoek van Porto Kòrsou, de adviezen van ingenieursbureaus en de gesprekken met geïnteresseerde bedrijven blijkt dat de herontwikkeling van het Isla terrein financieel haalbaar is en zowel economisch als ecologisch een grote positieve impact heeft op het eiland.

Ed Collin van Collin Recycling, het oudste recyclingbedrijf van Nederland en één van de bedrijven achter Porto Kòrsou laat weten: “Economie en milieu gaan hand in hand. Een modern recycling center zorgt al in korte tijd voor meer dan 100 banen op Curaçao.”

Porto Kòrsou is een ontwikkelingsmaatschappij bestaande uit een consortium van bedrijven en ondernemers uit verschillende sectoren. Porto Kòrsou heeft een werkgelegenheidsplan ontwikkeld waarbij banen worden gegenereerd in de volgende vijf sectoren:

● Ontmanteling raffinaderij en schoonmaak vervuilde gronden
● Duurzame en innovatieve industriële sectoren
● Maritieme industrie en jachthavens
● Kunst, cultuur, sport en educatie
● Een mix van vastgoedprojecten bestaande uit woningen, bedrijven, musea en recreatievoorzieningen

Voor de ontmanteling van de raffinaderij en de schoonmaak zijn direct honderden mensen nodig. De salarissen, de kosten van de ontmanteling, de kosten van de schoonmaak van de grond worden door Porto Kòrsou gefinancierd en kost de Curaçaose overheid niets.

Vervolgens komen delen van het terrein gefaseerd beschikbaar voor economische activiteiten in sectoren zoals afval-recycling, energie uit afval, waterstof generatie, duurzame scheepsontmanteling, innovatieve visserij, moderne visverwerking, duurzame landbouw, scheepswerven en de realisatie van jachthavens.

Porto Kòrsou heeft een uitgebreid netwerk en afspraken met bedrijven die willen ondernemen en investeren in Curaçao, waaronder de realisatie van een recycling center, een waste-to-energy fabriek en de ontwikkeling van jachthavens. De haven van Curaçao in het Schottegat is een diepe zeehaven, buiten het orkaangebied en daarmee een haven die geschikt is voor superjachten. Uit onderzoek blijkt dat één superjacht met een ligplaats in Curaçao, 40 arbeidsplaatsen levert.

Orlando Meulens – Porto Korsou

“Wij helpen mensen weer aan het werk, geven een doel in het leven en een vast inkomen. Dat is waar we het voor doen!”, aldus Orlando Meulens, mede-oprichter van Porto Kòrsou.

Over Porto Kòrsou
Porto Kòrsou is een ontwikkelingsmaatschappij bestaande uit een consortium van bedrijven en ondernemers. Porto Kòrsou heeft als doel de sociale welvaart van Curaçao te verbeteren door het ontwikkelen van duurzame en bestendige economische activiteiten. Deze activiteiten moeten nieuwe banen, economische groei en een verhoging van de overheidsinkomsten creëren. Een fors deel van de te genereren economische waarde wordt in een sociaal fonds gebracht waaruit alle eilandbewoners jaarlijks een dividend ontvangen, zoals dat ook in de Amerikaanse staat Alaska geregeld is.

Porto Kòrsou is geworteld in Curaçao en in Nederland. Al meer dan tien jaar werken leden van Porto Kòrsou aan de herontwikkelingsplannen van het raffinaderij terrein, samen met internationale specialisten op het gebied van duurzame, stedelijke en economische ontwikkelingen. Om te kunnen beginnen heeft Porto Kòrsou medewerking van de Curaçaose overheid nodig.

Bestuur Porto Kòrsou – Orlando Meulens, Ronald van Sluisveld, Marc Arnold en Sven Rusticus
Contact: Sven Rusticus
[email protected] / +31 6 21 86 43 25

9 reacties

 1. Hier is regeren niet vooruit zien.
  Hier is regeren:
  Verkozen worden, door de screening komen ad-hoc beslissing nemen, F&F plaatsen en opdrachten gunnen, dan huili huili doen als er niets meer in de pot zit.
  Maar als er nog iets in de pot zit moet het er snel uit anders gaat een ander het doen.
  En de bevolking weet niet beter of het is altijd en overal zo.
  De bevolking is verteld dat Europa zijn “welstand” heeft te danken aan de Marshall hulp. Het is ze nooit verteld dat, buiten dat ze daarvoor aan de leiband van de US lagen alles terug betaald moest worden.

 2. Ik hoor niks over het asfaltmeer, dat na 17 jaar teer uitschepen nog steeds het zelfde formule heeft ra ra de koek koek hoe kan dat.

 3. Als het te mooi klinkt om waar te zijn is het dat meestal ook.
  Er zit voor meer dan 100 jaar vervuiling in de bodem er is zelfs een stuk van de annabaai ingedamd om de vervuiling op te slaan de grondsanering gaat astronomische veel kosten en jaren in beslag nemen.
  En toch moeten we er wat mee.
  De vestiging van een scheepssloper zou een optie zijn.
  Pyrolyse voor gas/olie winning uit plastic, autobanden en sargassum ook net als algen diesel. waterstof productie uit het (teveel) geproduceerde zon en windenergie mogelijk.
  Alternatieve genoeg maar geen enkele alternatieve upstart kan direct F&F faciliteren.
  Gaat dus niet gebeuren.
  Wind en pumped hydro zouden zonder meer het eiland van drinkwater en water voor bevloeien kunnen voorzien en de kans daarop is net zo groot.
  Alles is mogelijk als er verder werd gekeken dan de realiteit:
  F&F moeten er aan verdienen. Het hele traject.
  Van plan, opzet, uitvoering en productie.
  En er is geen plan dat deze kosten kan dragen.

 4. Klinkt als “Korsou, port of call for goods & services South America / Caribbean Basin”….. well, ask the macamba AIVD to check it out thoroughly (not that feeble “due diligence” crap).
  Blijft er nog een zakcentje over voor de opstart, gezien de kosten van bodemsanering?
  De “proverbial wet dream” om de huidige roestbak bedrijfsklaar te maken voor een fossiel raffinage-avontuur, terwijl de wereld om je heen elektrisch gaat, waterstof inzet en brandstof uit algen bestudeert, is binnen een periode van 10 jaar niet meer overeind te houden.

 5. Tja, heel goed plan, het probleem is dat er (terecht) is gerekend zonder de wensen van friends & family mee te nemen. Als dat wel gebeurt zullen de kosten (veel) meer dan dubbel zo hoog zijn. Daarom voorspel ik dat dit plan bij de huidige regering onder in de lade verdwijnt. Er is dus eerst wat anders nodig.

 6. Als het plan verloopt zoals het voorgeschoteld wordt zou dit een veel betere optie zijn dan die raffinaderij weer opstarten, zelfs na een grondige renovatie. Het terrein is dermate groot dat er heel veel mogelijkheden zijn die het eiland verder helpen. Regeren is vooruitzien. Nu, we zullen het zien.

 7. This is an offer government cannot refuse.
  Er wordt meer werkgelegenheid gecreëerd dan de regering ooit kan creëren met de opstart van de raffinaderij.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties