31 C
Willemstad
• dinsdag 28 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Nieuwe basis voor Koninkrijk’

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | ‘Nieuwe basis voor Koninkrijk’
Statenvoorzitter Charetti America: Vriendschap is de vertaler van de verschillen

Willemstad – ,,Het huidige Koninkrijk der Nederlanden met de autonome landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten moet af van politieke ruzies en onderling wantrouwen. Vriendschap moet de nieuwe basis worden van ons Koninkrijk.”

Dat zei de Curaçaose Statenvoorzitter Charetti America gisteren bij de opening van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) op Bonaire. Naast de Staten van Curaçao doen hier de Staten van Aruba, van Sint Maarten en de Eerste en Tweede Kamer van de Staten-Generaal hier aan mee.

Dit is het eerste Ipko voor America en gisteren vertelde ze dat ze de bijeenkomst vooral bijzonder vindt omdat ‘we als mensen samenkomen, zoekend naar gezamenlijke oplossingen’. ,,Niet achter e-mails, whatsapp, telefoongesprekken of moties, maar persoonlijk contact met misschien straks ook persoonlijke relaties en wie weet vriendschappen. In de verslagen van de vorige Ipko’s kwam ik telkens weer de vraag tegen: hoe kunnen we beter samenwerken, of wat moet er veranderen om de onderlinge relaties te verbeteren? Soms is het antwoord simpel. Gewoon te vinden bij het begin. Wat is de oorsprong van ons Koninkrijk? Waarom zitten we samen? Wat is de basis van deze unie? Kunnen we daar iets veranderen?” aldus America.

Haar eigen antwoord is om het Koninkrijk een nieuwe basis te geven.

,,We leven niet meer in de tijd waar we een Curaçaose zoon zouden kunnen uithuwelijken aan een Nederlandse dochter, dus huwelijk kan de nieuwe basis niet zijn. Maar vriendschap is wel een optie. Vriendschap moet de nieuwe basis worden van ons Koninkrijk. Je probeert je vriend niet te veranderen, je hoeft het ook niet altijd eens te zijn met elkaar, maar je respecteert elkaar, je luistert naar elkaar, en je weet wat je aan een vriend hebt. En vriendschap kijkt niet naar de verschillen.”

De Curaçaose Statenvoorzitter somde enkele verschillen op tussen de verschillende landen binnen het Koninkrijk: het patriottisme van Arubanen, de veerkracht van Sint Maartenaren, de gastvrijheid van Curaçaoënaars en de ordentelijkheid van Nederlanders.

,,Geen enkel land binnen ons Koninkrijk is hetzelfde. Er zijn grote verschillen maar dat maakt ons juist groter. Vriendschap is de vertaler van deze verschillen.”

Straks staan de landen voor grotere uitdagingen, gaf America aan. ,,Nu is het covid, Coho, de geschillenregeling, maar straks is het besef van onze gezamenlijke geschiedenis en hoe we ermee omgaan zo groot, dat we er niet meer omheen kunnen. Een nieuw struikelblok? Of een kans voor genezing en betere diepgaande relaties?

Misschien klinkt het profetisch, maar laten we nu al werken aan een sterke band die ons door alles heen zal helpen. Vriendschap gaat immers verder dan een week op Bonaire. Vrienden kunnen straks met elkaar in gesprek gaan, vragen stellen om inzicht te krijgen alvorens over te gaan tot het maken van wettelijke regelingen die over een volk spreken, maar het volk zelf niet aanspreken”, aldus de Curaçaose Statenvoorzitter tot slot.

Ipko over uitdagingen en verbinden

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

 1. @revisted, er is niemand die de wereld zo frequent afgereisd heeft als schotte mfk, met heel veel lui meer , die er met z’n allen niks te zoeken hadden en hijzelf uiteraard ook niet .

 2. “Dit is het eerste Ipko voor America en gisteren vertelde ze dat ze de bijeenkomst vooral bijzonder vindt omdat ‘we als mensen samenkomen, zoekend naar gezamenlijke oplossingen’. ,,Niet achter e-mails, whatsapp, telefoongesprekken of moties, maar persoonlijk contact met misschien straks ook persoonlijke relaties en wie weet vriendschappen.”

  samenkomen -> business class reizen -> Miles Mercera -> op kosten van de belastingbetaler -> zonder resultaten

 3. Het zal pas beter gaan als we geen oerdomme en in en in corrupte bestuurders meer in het zadel hijsen!

  That’s it!

  Vriendjes? Niets vriendjes, gewoon daadkrachtige bestuurders die hun handen uit de mouwen steken enzaken oplossen ipv gevangen, zieken , drugsvansten en kareoke cafe’s bezoeken

 4. “Vriendjes”schap is wat deze eilanden tot dit dieptepunt heeft gebracht!
  Met mionario politici en deskamisado pueblo.

  Integriteit, capabele bestuurders en transparatie zijn de sleutelwoorden!

 5. Vriendschap het nieuwe sleutelwoord.
  Maar wie wil een vriendje die ieder advies in de wind slaat, ja zegt en nee doet, corruptie hoog in het vaandel heeft staan, met de ene hand om geld bedelt en met de andere hand een dolk in je rug probeert te steken, hele bevolkingsgroepen tegen je opzet, zelf in welvaart leeft maar wel een vriendje nodig heeft bepaalde bevolkingsgroepen niet te laten verhongeren, constant met het vingertje wijzen en niet kritisch over je eigen handelen nadenken en ga zo maar door.
  Zolang deze factoren, waaronder vertrouwen, een rol spelen zal er geen vriendschap zijn. Curaçao en St.Maarten, begin bij jezelf dan ontstaat vriendschap vanzelf want het is 5 voor 12 en heb je ook je laatste vriendje, door een al dan niet realistisch schuldgevoel vanuit het verleden, niet meer om je uit het moeras te trekken.

 6. Het eerste wat ik me afvraag is, onder welke steen is deze Charetti America, gekropen? Laten we hopen dat zolang een groot deel van de bevolking door een kleine groep, het recht op een menswaardig bestaan wordt ontnomen, Nederland een doorn in de ogen van de eiland bestuurders blijft.

  Fuck vriendschap, wat een randdebiel zeg, Curaçao, Aruba en St. Maarten lijken een patent op deze waardeloze politici te hebben.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties