32 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Navordering Curoil van 107,7 miljoen

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Navordering Curoil van 107,7 miljoen

Douane wijst op geïmporteerde brandstofproducten
‘Extra schakel’ dreigt met hogere prijs consument


Foto Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Douane heeft overheids-nv Curoil een navordering opgelegd van, naar nu blijkt, het aanzienlijke bedrag van 107,7 miljoen gulden.

Eerder werd al bekend dat Curoil volgens de douaneautoriteiten nog gelden moet afrekenen en afdragen in verband met de import van benzine en andere brandstofproducten sinds de eigen Isla-raffinaderij deze niet meer produceert. Het betreft gelden van invoerrechten en omzetbelasting (ob). Maar de bedragen die ermee gemoeid zijn, waren tot nog toe nog niet in de publiciteit gekomen.

Het gaat om zeer veel geld. In de jongste Financiële Management Rapportage (FMR) van de regering, over de maand juli jongstleden, wordt vermeld dat de Douane op basis van een controlerapport van juni 2021 ‘een navordering van 107,7 miljoen heeft opgelegd’.

Curoil, het overheidsbedrijf dat belast is met de distributie van brandstofproducten (benzine, diesel, gas en stookolie voor Aqualectra), wordt niet met naam genoemd in de FMR. Maar het Antilliaans Dagblad verneemt uit goede bronnen dat het hier Curoil betreft, die voor het invoeren geen vrijstelling heeft.

Volgens het officiële document van het ministerie van Financiën gaat het bij de navordering om 48,7 miljoen aan invoerrechten en 59 miljoen aan omzetbelasting. Zeer forse bedragen dus. Ter vergelijking: conform de FMR wordt in de begroting voor het hele jaar aan alle invoerrechten bij elkaar gerekend op 119 miljoen. Voor ob is dat 361 miljoen.

Minister Javier Silvania (MFK) van Financiën is om commentaar gevraagd. Hoewel deze krant nog geen antwoord kreeg, wordt vernomen dat de bewindsman op het standpunt staat dat de navordering gewoon betaald moet worden. Dat zou een extra schakel voor de consumentenprijs betekenen.

Tegelijkertijd is bekend dat het kabinet-Pisas (MFK/PNP) wil dat de benzine- en andere brandstofprijzen juist omlaaggaan. Met andere woorden: de regering zal niet toestaan dat de navordering wordt afgewenteld op de consument.

Hoe Curoil deze bedragen zou moeten ophoesten is onbekend. De redactie is in afwachting van een reactie van directeur Yamil Lasten. Vernomen wordt dat intussen bezwaar is gemaakt tegen de navordering en dat het aanslagbedrag enigszins zou zijn verlaagd.

De vordering is gebaseerd op de aanpassing die in 2019 is doorgevoerd en waarmee op invoer van goederen op Curaçao 9 procent ob over de waarde verschuldigd is.
Curoil nam de taak van invoer van brandstof op zich toen duidelijk werd dat de Curaçaose raffinaderij niet langer in staat was voor de lokale consumptie te leveren.

Refineria Isla, onderdeel van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA, stopte per 31 december 2019 formeel de exploitatie. Maar al voor die tijd kon Isla nauwelijks nog produceren doordat PdVSA door crises in eigen land maar ook internationaal in grote financiële en geopolitieke problemen was geraakt.

Anders dan ten tijde van de vorige regering-Rhuggenaath staat de regering-Pisas er wel op dat Curaçao afrekent en wel met terugwerkende kracht tot 2019. Overigens bestond er voor LSD, low sulfur diesel, al veel langer een uitzondering in de vorm van een ‘nultarief’ voor invoerrechten.

Mocht de minister van Financiën doorzetten betekent dit per direct een prijsverhoging van 9 procent aan ob plus 5,5 procent invoerrechten op alle brandstofproducten, inclusief die van nutsbedrijf Aqualectra.

Partijen zitten momenteel om de tafel om tot een oplossing te komen. Het is onbekend wat de status van deze besprekingen is, die al een tijd lopen.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. “Hoe Curoil deze bedragen zou moeten ophoesten is onbekend. De redactie is in afwachting van een reactie van directeur Yamil Lasten.”
    ben erg benieuwd naar zijn reactie. Wellicht is voor Lasten ook eervol ontslag een optie?

  2. NB
    Met een zo laag opgeleide bevolking, die als stemvee wordt gebruikt voor corrupte figuren, als op Curaçao, zal het moeilijk worden om politici te kiezen die het land vooruit willen helpen.
    Dat willen zij niet.

  3. ‘Een land kan wel degelijk failliet’ gaan @Dislect.
    Denk aan Argentinië dat al 9 x failliet is gegaan.
    Maar idd NL zal dit niet laten gebeuren.
    Het zal gewoon afgewenteld worden op de burger.
    We zullen het gaan merken in de nabije toekomst.

  4. Een land kan niet failliet, dat weten onze machthebbers heel goed.
    Ook weten ze dat het koninkrijksverdrag hun extra bescherming door steun verleend en daar wordt het laatste uitgeschraapt. De machthebbers genieten bescherming door hun “democratisch” verkozen status en “autonomie”. De enige die ze tot de orde kan roepen is de bevolking.
    Het is de bevolking die leeg gezogen wordt.
    Het is de bevolking die ze aan de macht houd.
    Geef het volk brood (verdeel baantjes, uitkeringen) ook al kan je het niet betalen (kom maar steun) en spelen (het ene schandaal naar het andere)
    Het is een oud recept.
    Maar eens gaat het niet meer.
    Eens gaat de bevolking zien hoe ze belazerd wordt door die paar die hun een valse identiteit gegeven heeft. Er gaat een bijltjesdag komen.
    Ik hoop dat het niet gaat gebeuren in een wolk van gestolen alcohol en geweld.
    Maar dit gezwel moet uit het lichaam gesneden worden. Deze parasiet zuigt het lichaam leeg. Parasiet dood of lichaam dood.
    Samen gaat niet.

  5. Het land Curaçao is gewoon failliet, dat mag en moet gezegd worden.
    De verantwoordelijken moeten ter verantwoording worden geroepen en hun nationale en buitenlandse bankrekeningen leeggehaald danwel bevroren worden.
    Dat kan met alle gemak, als zelfs in de meest ‘corrupte’ landen men rekeningen laat bevriezen dan zal het OM toch een keer aan het werk moeten.
    Maar ja op een kleine bevolking ons kent ons enz-enz.

  6. Wat zal er gebeuren?
    De staat heeft geld nodig, heel veel geld zeker als Nederland de kraan dicht draait.
    Dus dit is een manier om de malle molen draaiend te houden.
    Een probleempje:
    De bevolking kan geen verhoging meer dragen en de concurrentie positie ook niet.
    Gaat toch gebeuren, bij gebrek aan keuze.
    Brandstof electra en water komen op het niveau onbetaalbaar.
    Leven Curaçao
    Leven de autonomie
    Viva NOS cultura.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties