26 C
Willemstad
• vrijdag 2 december 2022

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, November 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 28 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Grootste sportsbetting 1xBET uit Curaçao toch failliet

Persbureau Curacao | Dick Drayer DEN HAAG – Het grootste online sportbettingsbedrijf 1xBet/1xCorp wordt waarschijnlijk toch failliet verklaard. Dat valt op te maken uit de conclusie van de...

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG advies | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Staten unaniem voor wijziging rampenwet


Willemstad – De Staten hebben gisteren unaniem ingestemd met de wijziging van de Landsverordening rampenbestrijding. De nadruk ligt nu meer op preventie van rampen en crises. Voorheen was de wet vooral gericht op de bestrijding van rampen. Ook is besloten de wijzigingen van de onteigeningsverordening te laten vervallen.

De preventie is vooral gericht op de 35 rampscenario’s die opgenomen zijn in het risicoprofiel 2017-2022. Deze scenario’s beschrijven de gevaren voor burgers, het milieu en vitale functies.

Bij de behandeling van de noodwet in de Staten hebben de Statenleden duidelijk gemaakt dat de bevoegdheid van de regering om in een rampsituatie te onteigenen, zeer beperkt toegepast dient te worden. De onteigening van een onroerend goed in het algemeen belang is dus beperkt tot een uitzonderingstoestand als gevolg van oorlog, natuurgeweld, terrorisme of militaire inval.

Minister van Algemene Zaken Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) kon zich volledig vinden in de aangepaste wet. In zijn vorige rol als Statenlid toonde hij zich kritisch ten opzichte van de wetswijziging. Inmiddels is hij bijgedraaid nu de wet de fundamentele vrijheden van burgers niet meer aantast. De MFK-fractie had bezwaar tegen de onteigeningsverordening.

Volgens Pisas vreesde de fractie dat de wet machtsmisbruik in de hand zou werken. Het commentaar van de MFK-fractie vond gehoor bij het toenmalige kabinet-Rhuggenaath, waardoor de onteigeningswijziging is komen te vervallen.

,,De huidige wijzigingen geven de gemeenschap, organisaties en de overheid meer instrumenten om efficiënt en sneller op te treden bij de preventie van crises en calamiteiten. De huidige wet is in essentie gericht op rampenbestrijding, maar met de voorgestelde wijzigingen ligt de nadruk op het voorkomen van rampen”, aldus de premier die verantwoordelijk is voor rampenbestrijding en risicobeheersing.

Naast preventie is er ook meer aandacht voor risicobeheersing en het mitigeren van effecten die het land kunnen destabiliseren bij een crisis of een calamiteit.
Volgens MFK-fractieleider Amerigo Thodé is de aangepaste wet goed voor de gemeenschap.

Ana Maria Pauletta van oppositiepartij PAR herhaalde de boodschap van de premier dat de partijen samen moeten werken. ,,We moeten samen dit proces doorlopen. Vooral in deze crisis. Er is geen sprake van zij en wij. Het draait om het Land Curaçao.” De statement ‘nan no ta nos’, die de MFK bezigt, draagt volgens het Statenlid niet bij aan de gewenste verbinding tussen de verschillende kampen in de samenleving.

PNP-fractieleider Sheldry Osepa legde tot slot uit dat de bewering niet klopt dat dit kabinet hetzelfde beleid voert als het vorige kabinet, maar met andere mensen. Het gaat er niet om dat iedereen eensgezind is, maar dat de wijzigingen zijn doorgevoerd. ,,Als de gewenste wijzigingen er zijn dan is het logisch dat je de goedkeuring van onze partij krijgt.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

3 reacties

  1. En dit is het begin van het einde. Dit is de reden waarom het 2e amendement is opgesteld in Amerika. Om lijf en goed te beschermen tegen de overheid. De overheid die zichzelf steeds meer privileges gunt. Onteigening in het algemene belang, ja ja natuurlijk. Mensen let op, met de mond wordt beweerd dat er zeer terughoudend dient te zijn door de overheid, maar we weten allemaal dat de overheid zich nooit terughoudend opstelt. Als zo dadelijk u uit uw eigen huis wordt gesmeten met een schop na, bedenk dan dat u zich heeft laten piepelen. Maar goed daarna gaan diezelfde lui schrijven dat het een ieder de schuld is.

  2. “de bewering niet klopt dat dit kabinet hetzelfde beleid voert als het vorige kabinet, maar met andere mensen”
    Er is wel degelijk een verschil het vorige beleid dat had nog een minuscuul laagje lood om het oude ijzer. Om het nieuwe beleid zit zichtbaar roest. Maar het is het zelfde schroot, met andere mensen.
    Pek en veren zal ooit hun loon zijn

  3. wijzenging rampenbestrijding, begin als eerst die ramp die in Forti zit er uit te pleuren net zoals Gerrit de Raaf met zijn koffer onder zijn arm als een Haas met zijn staart tussen zijn benen de luierlaten naam.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -