28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Ministerie Financiën stelt prioriteiten

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Ministerie Financiën stelt prioriteiten
Silvania (MFK): Geen geld om alles te betalen

Willemstad – Het ministerie van Financiën moet keuzes maken in wat er wel en niet betaald wordt. De realiteit is dat er niet voldoende geld in kas is om aan alle verplichtingen te voldoen.

Onderzoek bij DOW Dat heeft minister Javier Silvania van Financiën dinsdag nog eens benadrukt tijdens een persconferentie. Op instructie van de minister worden in ieder geval de salarissen van ambtenaren uitbetaald, subsidies aan instanties uitgekeerd en ontvangt het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) voldoende geld om de onderstand uit te betalen en de voedselpakketten te betalen.

,,Dat is de ondergrens”, zegt Silvania. ,,We moeten ervoor zorgen dat dat er elke maand in ieder geval voldoende fondsen zijn om deze uitgaven te dekken.” De achterstallige betalingen aan leveranciers worden ‘beetje bij beetje’ gedaan. Het gaat dan om openstaande rekeningen vanaf 2019. Silvania: ,,We kunnen de facturen niet in een keer voldoen, maar betalen steeds een klein deel.”

De minister noemt als voorbeeld de grote bedragen die zijn uitgegeven in verband met Covid-19. Ook hier heeft zijn ministerie prioriteiten moeten stellen. Het personeel dat is ingezet om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zoals bij het afnemen van de testen en in de bewaking, is bijvoorbeeld wel betaald.

,,Op dit moment hebben we als overheid niet voldoende geld om alle facturen te betalen, dat is de realiteit”, zegt Silvania. ,,De maandelijkse uitgaven zijn gemiddeld 170 miljoen gulden, terwijl er aan belastingen zo’n tachtig miljoen gulden binnenkomt.” Sinds de uitbraak van de coronapandemie vorig jaar maart, legt de inspectie geen aanslagen op.

,,Dat proces gaan we weer in gang zetten”, zegt Silvania. Ook met de liquiditeitssteun van Nederland is het onmogelijk om de kosten van alle uitgaven te dekken. Curaçao staat flink in het rood. De prognose is dat het kastekort de komende maanden zal oplopen tot een half miljard en mogelijk ruim 600 miljoen gulden in december.

Over de laatste negen maanden van 2020 heeft Curaçao 668 miljoen gulden liquiditeitssteun gekregen van Nederland. Op 18 juni dit jaar ging de Rijksministerraad akkoord met de toekenning van de zesde tranche van 168 miljoen gulden aan Curaçao voor het dekken van de tekorten in het derde kwartaal van 2021. Daarvan is het eerste deel (75,5 miljoen gulden) uitbetaald.

De Nederlandse financiële steun is gebonden aan voorwaarden en betreft een renteloze lening die moet worden terugbetaald. Een van de voorwaarden is de oprichting van het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) in verband met het uitvoeren van het landspakket.

Bron: Antilliaans Dagblad van 5 augustus 2021

Dit artikel is geplaatst in

16 reacties

  1. Sivania moet eens op zij PC zoeken naar het schilderij HET NARREN schip en goed kijken wie er boven in de mast in het bosje naar onderen kijkt, ja ja je ziet het dan goed je vriend en baas van de MFK Gerrit de Graaf de grootste vijand van Curacrim. Ook Silvania cq Pik Pisas en holle bolle Gijs C Cooper keken er naar en vonden het goed en het volk sterft van de honger, het is nog effe wachten en de bom barst en met al de van uit de mouw getrokken manieren van de regering om nog effe via belasting streken hun zakken te vullen omdat zij weten dat er nu al niks nada nopes meer te reden valt op dit verrotte eiland, voor Pik en zijn F&F word het kort dag om nog op die troon te blijven zitten. De Nederlandse regering zal eerdaags moeten in grijpen zodat er weer te eten is en zeker moet ingrijpen voordat het volk echt zelf gaat in grijpen, en dat is nu net de bedoeling van Gerrit de Raaf, hij wil dat Nederland een referendum gaat laten uit voeren op Curacrim en in NL Wil de YDK zelfstandig of een gemeente (PROV ) worden. Kom er maar in Drekkie? wat ben je stil Drek!

  2. De minister Silvania is, zoals hij zelf zegt, ingehuurd om orde op zaken te stellen. Ik heb het nu zo’n beetje gevolgd en kom tot de conclusie dat hij een dubbele pet op heeft.
    Mensen die niet aan de leiband van hem willen lopen eruit proberen te werken via berichten op social media en te proberen er eigen mensen neer te zetten. Zie Doornbos van de CBSC, zodat ze vanzelf opstappen.
    Wat betreft het niet kunnen doen van betalingen heeft hij een flauwekul smoes. Ambtenaren betalen we, maar particulieren kunnen fluiten naar hun centjes. Ja logisch om de ambtenaren te betalen. Hij heeft net 42 vriendjes aangesteld. Die moeten betaald worden en daardoor zullen particulieren niet betaald worden. De belastingdienst gaat weer aanslagen de deur uit doen. Logisch, want de lobby van grotere bedrijven hebben een korting op hun belasting aanslagen gekregen en dat moet Jan met de pet en de kleinere ondernemer weer opbrengen. De vakbond van die Selikor medewerker, genaamd Sillee, krijgt ook vrij spel om het wagenpark te saboteren en op deze wijze de directeur eruit proberen te werken. Belofte maakt schuld aan de partij financiers. Ben benieuwd wie het volgende slachtoffer is, op wie Silvania zijn pijlen richt. ABC busbedrijf of Curoil.

  3. Mensen analyseert . Geen enkele directeur of hoofden van dienst mag meer dan tienduizend guldens verdienen. Parlementairen ook tienduizend. Ministers vijftien. Geen enkele hoofd van diensten mogen meer dan de ministers verdienen. Schoon schip maken bij Centrale bank , bij alle NV. Zet jonge mensen met frisse mentaliteit, andere ideeën.
    Het is een hele mooie eiland en met potentie, maar frisse wint , frisse wint.

  4. @tico: Je slaat de spijker op z’n kop. Op Curacao komen door de “Family & Friends”-aanpak van de politieke partijen en hun (door gebrek aan gewicht boven komen drijven) politici nooit de door jou bedoelde kundige personen aan het roer te staan van het “schip van staat”. M.a.w. dat “schip van staat” loopt nu dus groot risico om op de klippen te varen!

  5. Verbeter de wereld begin bij jezelf Minister!

    Kort de salarissen van je met ongekwalificeerde “brothers en sisters” door je partijleider geplaatst !

    Ipv altij bij anderen te wilen korten!
    Heb ballen en geef het goede vb!
    Kort jij als eerste 25% in je eigen salaris, voordat je dat van anderen eist!

    Minfin gooit met modder maar wil zelf niet in de spiegel kijken!

    Al die f&f in een uitpuilend topzware trage ambtenarenapparaat dat werkelijk belabberde diensten levert.

    In éen woord, nou twee dan: Fututu Fututu!!

    Zie belastingkantoor, Aqualectra, maar ook CBCS en Curoil, laatste twee worden gestuurd door vriendjes van vriendjes van de ex partij van Cooper, een meeloper die met elk partijwindje meewaait dat hem voordeel oplevert.

  6. Alle centjes en geboden fin. hulp gaan naar onder andere 300 zoveel primu, kuña, swa en brothers die Pik pisas in een record tijd geplaatst heeft in zijn vorige kabinet.
    Misschien kan onze minfin eens het probleem in de kern aanpakken en deze 300 primoes, swa’s en brothers van Pik er als eerste uitgooien. Zeker als ze het zelfde opleidingsniveau hebben.
    LIFO toepassen = Last in First out , zou ik zeggen!

  7. Lees ik het goed dat de heren hebben besloten om eerst hun eigen broekzak en die van hun vele nutteloze ambtenaren te vullen, en daarna alleen rekeningen van friends & family te betalen. De hardwerkende ondernemers die uiteindelijk dit land overeind houden kunnen dus fluiten naar hun centen! Wat voor beleid is dit?

  8. Simple as that: Onze enige redding is Plan B van Charlie Bolo Cooper die hij angstvallig in de kluis klaar heeft liggeen.
    Even geduld mensen. Carlie heeft geen haast.

  9. Deze minister en kabinet heeft als leus alles voor het land en de bevolking te doen. Schrap deze leus maar zolang in deze financieel zware tijd de hoofdprioriteit de salarissen van de ambtenaren is waarvan er te veel zijn en te hoge salarissen ontvangen. De tering naar de nering zetten dames en heren ambtenaren.
    Dat het door Nederland gezonden geld voor voedselpakketten en pasjes daadwerkelijk hiervoor wordt besteed mag een klein wonder heten.
    Welke bedrijven luiden hun eigen ondergang in door leveranties of werkzaamheden te doen als ze 2 jaar op hun geld moeten wachten ??. Zal het opschilderen van de Julianabrug wel correct zijn betaald ??. Zou me niets verbazen.

  10. Heer Minister, u heeft het goed verwoord! Maar u heeft niks gezegd over salaris vermindering van directeuren van overheid NVs, adviseurs, (deze zelf schrappen omdat het ook met minder kan), de overheid in het algemeen haar uitgaven, ambtenaren verminderen (en ik meen niet alleen hun salaris,maar minder ambtenaren), parlamentariers. En ook een goede analyse maken van de subsidies: zijn alle subsidies ook nodig?. Zolang u dat niet in het geheel aanpakt, zou u niet kunnen sparen in onnodige zaken en overvloedige salarissen uitbetalen,in plaats om dat krappe geld dat u heeft,te gebruiken,nij voorbeeld, aan verbetering van onderwijs en hulp aan de mensen die het nodig hebben op Curacao. En pak eindelijk de grootte,bekende belasting ontduikers eindelijk en zo snel als mogelijk aan. Dat zou efficiency en doelmatig zijn.U bent nieuw en kan het doen,als u lang wacht, dan zou het niet meer mogelijk zijn. Dus, handen uit de mouwen!

  11. @Tico, De meeste kosten zijn personeelskosten waarvan een groot merendeel van het personeel te veel ontvangt of niet werkt en toch salaris vangt. Echter hierin wil men niet schrappen.

  12. Ik ben altijd zo blij dat we op deze wereld enorm veel erudiete personen hebben. Personen die ervoor hebben geleerd en indrukwekkende diplomas hebben. Die aan de hand van modellen precies kunnen aangeven waarom iets wat in eerste instantie niet logisch lijkt, wel degelijk logisch is.
    Ik met mijn simpele logica zou zeggen: als ik 10 gulden per maand heb en ik moet elke maand 50 gulden betalen, dan ga ik in beeld brengen waar elk dubbeltje naar toe gaat. Elke kostenpost plaats ik op papier en hang het aan een prikbord. En dan ga ik kijken welke kosten ik direct kan schrappen. Daarna welke ik op korte termijn kan schrappen en welke ik op de iets langere termijn kan schrappen. Wat ik nog overhoud daar ga ik kijken welke kosten echt noodzakelijk zijn en welke niet. Van de kosten die noodzakelijk zijn ga ik dan kijken “zijn ze 100% nodig of maar gedeeltelijk”. Tevens zou ik kijken, hoe kan ik ervoor zorgen dat ik meer dan 10 euro per maand heb om te besteden. Maar ja dat ben ik en er is een reden waarom er zoveel knappe koppen in de financiële wereld zijn en waarom ik daar niet zit. Ik ben gewoon te simpel van geest.

  13. Opvallend: de gezondheidszorg is op Curacao van hoog niveau. De premie ziektekostenverzekering lijkt niet te worden geïnd. Daarmee neemt de overheid een groot risico. Het belastingstelsel en de inning van belastingen is zo lek als een mandje. De uitgaven (basisniveau) van de overheid is groter dan ‘s lands inkomsten. Heeft deze regering door dat dit een zinkend-schip-constructie is? Noodzakelijke investeringen in onderwijs blijven uit en dat is de nekslag voor een technisch failliet land als Curacao. En wie maakt zich hier druk over? Morgen is weer een dag?

  14. “De realiteit is dat er niet voldoende geld in kas is om aan alle verplichtingen te voldoen.” Vreemd genoeg (niet echt) horen wij deze minister niet over korten in overheidsuitgaven. Het lijkt een gebroken plaat, er is nooit geld maar wij blijven op grote voet leven. Voor deze minister geldt ook voor zijn voorgangers, populariteit boven efficiency.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties