25 C
Willemstad
• maandag 5 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Rechter schendt rechten kind’

Aliansa: Belang van kinderen vooropzetten

Willemstad – De organisatie tegen huiselijk geweld Aliansa maakt zich grote zorgen over de bescherming van de rechten van kinderen op Curaçao. ,,Er worden kinderrechten geschonden met de zegen van de rechter”, aldus de organisatie in een felle aanklacht.

Willemstad – De organisatie tegen huiselijk geweld Aliansa maakt zich grote zorgen over de bescherming van de rechten van kinderen op Curaçao. ,,Er worden kinderrechten geschonden met de zegen van de rechter”, aldus de organisatie in een felle aanklacht.

Aliansa schetste op een persconferentie de situatie van een kind dat de dupe wordt van het rechtssysteem en gescheiden wordt gehouden van de moeder. Dit toont volgens Aliansa aan dat ook rechters de belangen van kinderen niet vooropzetten.

Het gaat om een meisje van 9 jaar met de Colombiaanse en Nederlandse nationaliteit. In 2018 kwam Cora (niet haar echte naam) op Curaçao aan met haar (juridische) vader. De moeder in Colombia had toestemming gegeven. Het doel was het meisje Nederlands te laten leren, zodat ze later samen naar Nederland konden verhuizen.

Het plan viel in duigen toen de vader in februari 2020 kanker bleek te hebben en voor behandeling terugkeerde naar Colombia. Hij liet het kind onder tijdelijke voogdij bij zijn nicht achter. De Voogdijraad had hierin toegestemd op basis van een document vol fouten, aldus Aliansa.

De vader kon wegens de pandemie niet terugkeren naar Curaçao en zijn toestand verslechterde. Sinds september 2020 hadden de ouders helemaal geen contact meer met Cora. De moeder begreep dat er veel was gebeurd met haar kind waar zij niets van wist. Via de zus van de vader werd een rechtszaak aangespannen om met Cora te kunnen praten.

Aliansa merkt op dat de moeder als belanghebbende in de zaak niet eens wordt genoemd door de rechtbank. De vader krijgt wel toestemming om met zijn dochter te spreken. Het gezin praat daarna dagelijks met elkaar tot de vader op 21 januari 2021 overlijdt. De moeder reist eind januari met de as van de vader naar Curaçao en eist daarna haar kind weer op. Maar zeven maanden later heeft ze Cora nog steeds niet terug, ondanks het inschakelen van allerlei hulpinstanties. Ze mag niet eens alleen met haar dochter praten of haar omhelzen.

Intussen zijn een kort geding en een bodemprocedure opgestart. De rechter zal eind oktober pas uitspraak doen in die procedure. De moeder kan in ieder geval tot die tijd alleen via videobellen met haar kind praten. Aliansa wijst erop dat zelfs gedetineerde moeders op Curaçao het recht hebben om privé met hun kinderen te praten. Daarom komt de organisatie tot de conclusie dat de rechter het schenden van de rechten van het kind in dit geval laat gebeuren op basis van door de Voogdijraad verkeerd vertaalde documenten.

Cora moet terug naar haar moeder, vindt Aliansa. De organisatie beschuldigt de autoriteiten ervan tegen de belangen van het kind te handelen.

,,We moeten ons afvragen of we wel echt in een rechtsstaat leven. Hoe is het mogelijk dat de Voogdijraad en rechters op de hoogte zijn van foutieve documenten en die toch gebruiken? Hoe is het mogelijk dat rechters tot een uitspraak komen waarin de moeder wordt verboden fysiek contact met haar kind te hebben? Hoe is het mogelijk dat de officier van justitie zonder onderzoek foutieve documenten blijft legaliseren?”

Als dat de rechtsstaat is dan ziet de toekomst er donker uit voor kinderen die zichzelf niet kunnen verdedigen, aldus Aliansa.

Bron: Antilliaans Dagblad van 6 augustus 2021

Artikel delen

10 reacties

 1. @ A Mossel

  “…..ben benieuwd of de uitspraak van ontnemingzaak tegen Gerrit de Raaf in november 2021 word uit gevoerd als hij die 1.8 miljoen niet betaald heeft “.

  Pisas MFK zal er voor zorgen dat via een truc die 1,8 mio die Schotte MFK schuldig is uit de staatsruif wordt voldaan. Ergo: de bevolking en de Nederlandse belastingbetalers!!! ( COHO-geld !) betalen de facto de schuld van Schotte. Mark my words!

 2. Rechters ja Rechters? ben benieuwd of de uitspraak van ontnemingzaak tegen Gerrit de Raaf in november 2021 word uit gevoerd als hij die 1.8 miljoen niet betaald heeft moet hij Gerritje 3 jaar onvoorwaardelijk het hok in. OOk een inzameling van zijn aanhangers kunnen hem niet helpen aangezien die dan door de mand vallen, en Gerrit de Raaf heeft altijd ontkend dat hij dat geld zelf heeft gehad en gebruikt. Je hoort weinig meer van Gerrit de Raaf, maar dit spreek woord bestaat niet voor niets, een VOS verliest wel zijn haren maar niet zijn STREKEN. Steuntje voor het OM !!! op Curacrim, zitten moet hij.

 3. Dat rechters, advocaten en OM over het algemeen bestaat uit figuren die totaal mislukt zijn in Nederland

  Wel opvallend dat veel rechters hier ineens vreemdelingen laten uitzetten zonder enig mensenrechten maar in Nederland zouden ze in dit geval eisen dat de hele familie uit Colombia mag overkomen, een verblijfsvergunning zal krijgen en ze zouden een uitkering en een woning krijgen.

  Alleen Irma Lips bleef met haar Groen Links gedachtes hier veel te soft recht te spreken.

 4. Ik ben verbaasd, dat er nog steeds mensen verbaasd zijn. Dat is een totale verbazing. Als men nog steeds op Curacao niet weet, dat rechters, advocaten en OM over het algemeen bestaat uit figuren die totaal mislukt zijn in Nederland en de keuze hadden: “wegwezen uit Nederland, of ga maar vakkenvullen bij de Albert Heijn”, dan ben je of naïef, niet geïnformeerd, of gewoon dom. Ik zie ze nog zitten die mislukte arrogante kwallen bij het cafe naast de Kentucky in Punda. Advies, ga altijd in beroep bij het internationale hof als zo een mislukte rechtenstudent vonnis uitspreekt. Stelletje smeerlappen die bij de Heeren hun smeerpijperij kwamen ten toonspelen.

  Hopelijk wordt het kind weer aan haar moeder teruggegeven.

 5. @Brian S, “Dochter is op Curaçao en heeft Nederlandse nationaliteit”. Ik heb gemerkt dat rechters in Nederland vaak bij soort gelijke zaak als dit andere uitspraak doet.

  Het lijkt alsof rechters hier hun eigen interpretatie aan de wet geven of de wet gewoon aan hun laars lappen. Het probleem in dit geval is dat de moeder financieel niet kan veroorloven om langer op Curaçao te blijven.

  We hadden eerst een lolo als minister van justitie in de persoon van Girigorie en nu hebben we een lolo in het kwadraat in Pisas dus voorlopig blijft het recht aan de kant van wie een dure advocaat kan veroorloven.

  Laten we hopen dat iemand als Olga Kostrzewski deze zaak pro deo op zich neemt anders raakt deze moeder haar dochter kwijt.

 6. Het is schandalig hoe sommige rechters zich hier gedragen, meestal staan criminelen binnen een paar dagen weer op straat of ze lopen na een veroordeling nog steeds vrij rond. Het is bekend dat burgers uit Latijns Amerika hier als tweede rang burgers worden behandeld maar van een rechter en het OM is dit niet te verwachten.

  Ben benieuwd of deze Colombiaanse niet in Colombia kan procederen, daar schijnen gekwalificeerde rechters te zijn, denk dat mensenrechten hier in het geding is. Het blijkt dat de Nederlandse rechters hier met twee maten meten, in Nederland zou een rechter niet dit hufterig gedrag tonen. Blijkbaar bestaat iets als blanke en zwarte rechtspraak.

  Het gedrag van de nicht van de vader is ook onbegrijpelijk, de vraag is of zij zelf onvruchtbaar is en daarom het kind van een ander wilt afpakken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -