28 C
Willemstad
• zaterdag 3 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Minister Cooper wijst kandidaat FKP af

‘Hij is een ‘makamba’ en ik wil zelf kiezen’

Willemstad – Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Charles Cooper (MFK) wil niet akkoord gaan met de benoeming van de financieel directeur bij Fundashon Kas Popular (FKP) omdat hij vindt dat hij moet kunnen kiezen uit meerdere kandidaten en hij het ook niet eens is met de gekozen kandidaat die een ‘makamba’ is.

Er is evenwel een open sollicitatieprocedure doorlopen waaruit een kandidaat is voortgekomen. Bovendien, zo geeft algemeen directeur van FKP, Arthur Con, aan: ,,De gekozen kandidaat woont als 25 jaar op het eiland. Zijn kinderen zijn hier geboren en getogen.” Op Facebook schrijft Cooper:

,,Als er een entiteit onder mijn verantwoordelijkheid valt en mij alleen één kandidaat voorlegt, die bovendien een ‘makamba’ is, die 17.000 gulden bruto per maand gaat verdienen, wat voor fout bega ik dan als ik zeg dat ik een keuze wil hebben? Stuur mij dus niet alleen één optie, maar laat mij kiezen uit twee of drie kandidaten. En vertel mij niet dat er geen ‘Yu di Kòrsou’ is die dit werk kan doen. De vakbond verdedigt verkeerde dingen (mensen), pffffff.”

Cooper verwijst naar vakbond Sebi die in ochtendkrant Extra aangehaald wordt. Daarin wordt gesteld, en onderschrijft ook Con, dat de FKP al enkele jaren geen jaarrekening heeft kunnen afronden omdat er geen financieel directeur is. Hierdoor heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) het instituut in 2019 op de vingers getikt en besloten dat de Fundashon Fiansa Popular (FFP, de stichtingen die leningen verstrekt aan kopers van sociale woningen) geen hypotheek meer mag afsluiten. Sebi voert aan dat hiermee 100 banen bij FKP op het spel staan. Bovendien belemmert dit mensen om een sociale woning te kopen.

Con legt nog tegenover deze krant uit dat er eerder een sollicitatieprocedure was opgestart en dat daaruit in oktober vorig jaar een nieuwe Curaçaose directeur gekozen was. ,,De vrouw is om medische redenen afgehaakt”, aldus de directeur. Omdat het verschil met de andere sollicitanten dermate groot was, is FKP toen opnieuw een sollicitatieprocedure gestart, zo gaf Con eerder tegenover deze krant aan.

Ook de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) onderschreef in een advies het belang van het vinden van een financieel directeur.

,,Gezien de beheersovereenkomst die binnenkort getekend zal worden tussen FKP en het Land Curaçao en de wereldwijde economische crisis in verband met Covid-19, zal het komend jaar op financieel vlak een stevige slag geslagen dienen te worden voor een efficiëntere aansturing van FKP. Het verder professionaliseren van de financiële aansturing binnen FKP is noodzakelijk.”

Coopers voorganger Zita Jesus-Leito legde vorig jaar uit dat de vertraging in de jaarrekeningen vooral komt doordat het bestand van FFP opgeschoond moest worden. Deze opschoning was in 2019 al gereed, maar op basis daarvan moesten alle jaarrekeningen vanaf 2012 aangepast worden. De externe accountant van FKP stopte er bovendien mee waardoor ook daarom vertraging opgelopen werd. Zij gaf verder aan dat de jaarrekeningen van 2013 tot en met 2018 van FFP in concept gereed waren.

‘FKP op de ic’

Voorzitter van de raad van commissarissen van FKP, Maritza Becher-de Windt, benadrukt het belang van een financieel directeur door te stellen dat het instituut op de intensive care ligt.

,,De kandidaat die uit twintig sollicitanten is gekozen en waar niet alleen uitvoerig mee gesproken is, maar die ook een assessment heeft ondergaan, voldoet aan alle eisen die bij de functie hoort. Hij zou al per 1 juli beginnen. Het gaat om iemand die op de internationale markt actief kan zijn voor het aangaan van leningen en die FKP, die 6.000 woningen beheert, financieel op orde moet houden”, aldus Becher-De Windt.

Nadat de hele procedure op onafhankelijke wijze is verlopen, en alle stappen en motivatie voor de keuze aan de minister is voorgelegd, is het nu aan hem om zijn goedkeuring te geven. Dit doet hij nadat de voordracht is voorgelegd aan de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) die hierover een onafhankelijk advies geeft.

,,De minister maakt zelf geen keuze. Er moet voldaan worden aan de Code corporate governance. De minister mag er zijn mening op nahouden, maar ons maakt het niet uit of het een Chinees, Nederlander of Yu di Kòrsou is. Hij is ingezetene van Curaçao en woont hier al jaren. Er is niet over een nacht ijs gegaan. Voor ons voldoet de kandidaat ruim aan de vereisten. Een stichting is ook anders dan een overheids-nv waar de overheid aandeelhouder van is. Daar heeft een minister misschien meer zeggenschap over.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

35 reacties

 1. @tm, je bedoelt iedere kiezer die op mfk pnp hebben gestemd moeten hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. Wat ‘n tuig , eiland financieel naar de afgrond gebracht , cooper en schotte , dan ‘t viswijf constantia, de feestvierders van 19 maart, weliswaar flinke dreun, niet voor niks . Maar de doden, de economie, vooral het zorgpersoneel die 24\7 moesten werken tegen veel te lage lonen, SVB die niet meer kan uitbetalen aan de ouderen en in verzorgings tehuizen , maar de flinke jongens kregen dik betaald ondanks dat ze niet kwamen opdagen in parlement het kiezersbedrog plan B , ze mochten de restzetels ook meenemen en die kop van Jut cooper doet maar of dat hij God himself is. Hij wordt niet voor niks bedreigt, maar voor commentaar geeft hij niet thuis jouw lafbek.

 2. We zijn een racistisch eiland!
  Met racistische politici
  Politici die om het minst of geringst het woord racisme in de mond nemen!
  De stilte van de premier spreekt boedelen!
  (Maar die is druk met lintjesknippen en zijn gouden brillen en ringen poetsen! )
  Maar ook de stilte van de gouverneur!
  De stilte van het parlemen ook!
  BLM aanhangers zijn ook stil
  Boodschap isdus;
  Racisme mag, als het maar niet naar gekleurden is!

 3. Helaas kunnen wij nu nooit meer andere landen of mensen van racisme betichten.
  1 Makamba die een foute opmerking maakt over de politici van Curacao moest van het eiland vluchten maar deze Minister mag racistische taal uiten.
  Hoeveel niet ydk zitten er in de Staten?
  We hadden de nieuwstraatrellen waar een menigde op zoek ging naar makambas en waar 1 witte ydk bijna de dood vond.
  1 voormalig politiek figuur die ons vertelde dat makamas zouden worden teruggestuurd in doodskisten.
  Onze toon over mensen uit de regio die alleen goed zijn om hier illegaal te werken bij barren, tuinen en bouwprojecten.

  Maar nooit en nooit komt er een sterke tegenreactie van het volk.. Zwijgen is toestemmen!

 4. @Kaat, juist omdat ik er niet woon zie ik het met een heel ander blik. Ik hoop dat u mijn volledig relaas heeft gelezen en niet alleen het punt over vodje papier.

  @Knoek-koe. Het staat buiten kijf dat de heer Cooper dit diplomatiek had moeten aanpakken. Ik snap ook niet waarom hij perse op Fecesbook moet gaan roeptoeteren. Breng naar voren waarom je je wilt beraden op maar kandidaten en ga er niet van alles bijhalen. Juist dat geeft munitie. Ik had in ieder geval de punten ingebracht die ik in mijn eerdere post heb gesteld. In antwoord van het antwoord zou ik mij dan beraden op vervolgstappen. Nu is de aandacht weer afgeleid en zo daalt men steeds verder af.

 5. @ave+Struss

  Larmonie is ook niet echt onbevlekt, dus die trekt echt de stekker niet eruit. Mss moet de screening veel intensiever gebeuren. Manuel bv de muziek docent die ook hier muziekles op school heeft gegeven daar waren ook ‘geruchten over.
  Zelfs als er maar het kleinste vermoeden is moet er afgeserveerd worden.
  Ik blijf mijn twijfels houden over de screening.

 6. @tm, die hier niet woont weet en ziet meer als velen van ons praat over vodje papier etc. En hier moet rotzooi opgeruimd worden van 2010 van g schotte en cooper en de laatste kan z’n gang blijven gaan bij eenieders doorn in het oog.

 7. Als je in NL in de 2e Kamer een foutje maakt “lees ” Keijzer dan word je direct ontslagen. Hier op Curacrim mag je alles doen wat god verboden heeft, zelf tot iemand op ze smoel slaan ” lees viswijf Jacinta Constancia ” mag je gewoon blijven zitten. Heeft het VISWIJV al haar gevangenis straf uitgezeten?.

 8. Deze “minister” mag er een mening op na houden, heeft mi niet het laatste woord dan. Deze kandidaat is gekeurd of gewogen en goed bevonden. Laat het er dan niet bij zitten en zeg tegen OM ik wil binnen een week uitsluitsel. Deze “minister” moet voor de bijl, hij durft :ik wil zelf kiezen. Alles wat onder zijn handen komt , gaat naar de Filistijnen. Deze kandidaat gaat teveel verdienen maar neem aan dat hij niet achterover gedrukt heeft wat deze boef gedaan heeft. Dit is een van de ergsten en durft te klaplopen van geld van zijn gehate makamba’s.

 9. Het is een schande dat de O.M. niet gelijk deze vadzige, arogante, onbeschofte, oplichter en nu ook openlijk via de sociale media discriminerende Chali Bolo nog niet gearresteerd heeft, voor het opruiende, haatdragende, bedreigende, een minister onwaardig en openlijke discriminatie tegen lokale ingezetenen. Deze man moet van zijn “Nederlandse Burgeschap” ontzet worden. Hij moet NU zijn NEDERLANDSE PASPOORT inleveren daar hij alles wat Nederland is HAAT.
  Dit is wat de MFK voorstaat. Mevr. Larmonie moet nu de PNP uit deze malafide regering trekken. Wie zwijgt stemt toe en de blamage treft ieder die deze regering steunt. Dr. Moises da Costa Gomez heeft niet voor deze soort gespuis gestreden.

 10. ….”En in dit geval is G. Schotte de witte YdK meester en is Crooker Blooper de zwarte bomba.” zegt @TOC

  We hebben nog steeds een bomba en katibu mentaliteit , vooral te merken bij overheidsinstellingen!

  Wee je gebeente, heb je kritiek op de managers, ministers , directeuren (bombas), je wordt er uitgewerkt, mag niet meer op dienstreis etc.

  Ooit hoorde ik een “blou skur dòf” kurasoleño tegen me zeggen, : Weet je wat het is met ons soort? We kunnen de weelde van de macht en autoriteit niet dragen. We gunnen elkaar het licht in de ogen niet, samenwerken als de “chino, de nederlander en de latino doen we niet! We worden dispoten en onderdrukkers voor onsze soortgenoten, ipv leiders, inspireerders en bestuurders!

  Zie hoe figuren als Fraudeline wiels, de wiels gozer van de marnixschool, tromp E. en omayra ll, met hun personeel omgingen!

  De laatste haar ministerie Werd niet voor niets “ministerio pyongyang” genoemd!

  Maneho di Bestia!! Ehersé pa bestia!!

  Ja vond het wel eerlijk dat hij dat zo oprecht zei!
  Kon hem ook niet helemaal ongelijk geven.
  Kijk afrika, haiti, en ..last but not least Curaçao..Cooper, Fraudeline, wielsmannetje van marnix, omayra lagarú,

 11. @Tico Martina, dat kan wel zo zijn, en je draagt hier en daar best een aantal krasse punten aan, maar dat rechtvaardigt de grievende, discriminerende, racisische opmerkingen van een minister “hamas i nunka” nooit, never niet!

  Niet ministerwaardig , zeg maar gerust ministeronwaardig.

  Begrijp me niet verkeerd: Ik zeg niet dat we niet mogen kijkrn naar een topper van eigen bodem, in tegendeel.

  Maar zijn persoonlijke verachting en haat naar de makamba dient een minister, indien hij een beetje goede smaak heeft, voor zich te houden.

  En smaak en fatsoen heeft deze minister niet!

  Blijkbaar ispopulistisch racistisch gestook een troef en deugd van ministers op curaçao
  .
  Op curaçao hoeft men in elk geval niet meer met het eeuwige racisme en discriminatie narratief aan te zetten! Te pas en te onpas!

  De grootste racisten en hitsers zitten blijkbaar in Fòrti! En het parlement!
  Over hypicrisie en dubbele moraal gesproken!

  Was deze opmerking gelanceerd door een minister in nederland over antilluanen, dan waren de rapen gaar!

 12. Juist, en dit had simpel voorkomen kunnen worden als er een duidelijk en helder rapport was meegezonden met motivatie waarom de kandidaat is gekozen. Maar zo te zien was er een vodje papier met de naam van de kandidaat en zijn salaris toegestuurd en verzoek om bij het kruisje te tekenen. Dus geheel terecht dat onder voorbehoud de kandidaat is afgewezen. Indien er gesteld wordt dat ook de yui Korsou mee heeft gedaan aan de sollicitatieronde toon de profielen dan aan. En uit wat voor nitwit ballenbak hebben ze de eerste ronde kandidaten gehaald. Er was dus een dame van Curacao geschikt gevonden. De rest van de kandidaten kwamen niet eens in de buurt van haar profiel. Hoe dan. Ik mag aannemen dat de kandidaten ook wel de gedegen opleiding en ervaring hebben opgedaan alvorens te solliciteren toch? Of werd er weer een zooi luie negers aangedragen die toevallig goed bevriend waren met iemand die in de overheidsdienst zit. En bij de tweede ronde pas kwamen jullie bij de beoogde kandidaat uit? Waarom heeft die beste man in de eerste ronde dan niet meegedaan? Hoe hebben jullie de acquisitie gevoerd dan. In ieder geval mag men eerst heldere tekst en uitleg gaan geven want dit is weer een gevalletje we doen maar wat. En uiteraard duikt de naam van verwarde struisvogel Zita weeral op. Echt, het kabinet Pisas is constant bezig om de puinhopen van PAR op te kuisen. Een ieder die voor PAR heeft gestemd de afgelopen 11 jaren dienen hoofdelijk aansprakelijk te worden gesteld voor de rotzooi die die partij er van maakt. En tot slotte, wat Charles zegt klopt. Men kan mij niet wijsmaken dat er geen deugdelijke kandidaat onder de yui di Korsou te vinden is voor de functie. Dat wil niet zeggen dat de beoogde kandidaat het niet moet worden, maar wel na assessment van gelijke geschiktheid kandidaten.

 13. Ik dacht dat Curacaoenaars er een afkeer van hebben om gediscrimineerd te worden. Blijkbaar is het wel normaal dat Curacaoenaars zelf discrimineren. Huidskleur alleen, licht of donker, maakt iemand niet geschikt voor een job!

 14. “Dit is echt ernstig als het waar is.”
  Maar als je in de locale politiek actief bent zijn er maar heel weinig dingen waar je rekenschap over af hoeft te leggen.
  Alleen als je te hebberig en onvoorzichtig geweest bent ben je de Sjaak.
  In tussen kan je intimideren discrimineren, afromen, chanteren, en openlijk bedreigen
  zonder gevolgen.

 15. Deze zaak kan gemakkelijk juridisch getoetst worden via een kort-geding. Als de procedure goed is doorlopen zoals is beschreven in de sollicitatie-code en deze kandidaat kennelijk voldoet aan alle criteria in het functieprofiel, kan een minister niet afwijzen op grond van huidskleur. De minister kan ook niet een andere kandidaat aanwijzen op grond van mindere competenties en huidskleur. De minister kiest niet, dat doet de sollicitatie-commissie. Een typisch geval van persoonlijke voorkeur en belangenverstrengeling. Dit is echt ernstig als het waar is.

 16. Wil de groteske plan B. clown -alias Blobvis Cooper, misschien op deze manier een deel van de eenogige bevolking paaien,en ondertussen vrij spel creëren om zo stiekum
  mogelijk een bevriende nietsnut naar voren te schuiven?!

 17. Motie van wantrouwen voor deze openlijk discriminerende Minister.
  Figurabo e cos ta bai sodode na Ulanda.
  Een Ned minister wijst de benoeming van een kundige YdK af…..alle discriminatie registers worden open gettokken

 18. Ook Cooper staat met zijn hoed om er NL belastinggeld in op te vangen. Hij weet verdraaid goed dat we er anders niets van terecht brengen op het eiland. Bedelen daar zijn we wel goed in.
  Ik ben blij dat Knops, hij mag zijn wie hij is, zijn poten stijfhoudt.
  Echt een viespeuk, een ophitser en verder ziet ie er niet uit. Volgevreten en een obesitas figuur. Schande.

 19. Hoe zo iemand nou telkens weer als Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) geplaatst wordt is mij en vele anderen een levensgrote raadsel…want
  hij bakt en krijgt bijna nooit echt iets voor mekaar zonder gigantische verdachte vraagtekens.
  Cooper is de belichaming van een waarlijke plan B sujet die praatjes verkoopt die te nimmer gaten vult..precies zoals hij telkens weer demonstreert met het herstellen van de
  Curacaose wegen.

 20. Mmmm, dus hij wil geen makamba?
  Hij wil een friend & familie!
  Dit is hetzelfde niveau van de Wielsen, Godets en Martinas! Bagger en riool politici zijn het, die graaiend en prutsend rijk geworden zijn !
  Bo ta smulia hopi sí Crookie booki
  Ik hoop dat Knops de kraan goed dichtdraait voor jou!
  Wat voor een riool koekieboekie kabinet is dit!

 21. Sterk staaltje rasisme. Valt me vies tegen dat ie niet de koloniale kaart heeft getrokken. Lijkt wel een bomba van vroeger. Een met macht. Die gehoorzaamde zijn witte cq zwarte meester door de werkers te onderdrukken en te geselen. En in dit geval is G.S. de witte YdK meester en is C.C. de zwarte bomba. Verbaast me ook niet van dat bord bij de kerk.
  Is ie wel zuiver door de screening gekomen?

 22. Casa di min. Cooper no ta yiu di Korsou pero e tin un bon trabou. El a skohe robes anto.
  Korda bon bo ta minister pa tur habitante di Korsou, bo no sa ken a vota pabo. Nos no ke minister ku ta discrimina.

 23. Persoonlijk heb ik meer vertrouwen in een makamba dan de soort YdK die cooper daar neer wil zetten. Die makamba gaat niet naar cooper zijn muziek dansen, een Ydk danst met alles mee als het maar wat oplevert. Discriminatie op Curacao? Welnee, hoe durf ik het zelfs te denken..of tog wel?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -